2017. december 29., péntek

Statisztika 2017 + tervek a jövőre nézve

Úgy döntöttem, idén az előző ilyen jellegű poszthoz hasonlóan építem fel a 2017-es statisztikás-összegzős bejegyzést, kényelmes és átlátható, remélem,  számotokra is.

Az a nagy helyzet, hogy az utóbbi időben borzasztóan inaktív voltam itt, pedig amúgy élek és virulok, viszont valahogy az utolsó 3 hónap csupa rohanás volt, nemigen akaródzott írnom, pedig téma van bőven. Idén mindössze 45 bejegyzés született (ami a 2016-os 81-hez képest iszonyú soványka), viszont ennek közel harmada, 12 db videobejegyzés, 2016-ban csak 5 ilyen formájú készült).

Nézzük a statisztikai adatokat, aztán jöhet a többi:


Az általatok legtöbbet látogatott/olvasott 2017-es bejegyzés a következő volt:

  1. 13 szerethető csupafekete ninja goth szett    
  2. Vlog: Negatív darkshop-tapasztalatok 10 pontban + tippek és tanácsok    
  3. Haute goth | a sötét luxusdivat    
  4. IsaDora tavaszi újdonságok | Egy corpgoth tökéletes smink-fegyvertára    
  5. A goth stílus 40 éve - öt perc alatt | férfi verzió    
  6. Goth vs Mainstream - 40 éve | magyarul    
  7. Kincsvadászat után 21 - Egy kupac fekete cucc - felpróbálva    
  8. Rocker, metálos, goth, stb. szórakozóhelyek, klubok, kocsmák - Magyarország    
  9. Fotók a 2017-es Wave Gotik Treffen-ről    
  10. 10 nyári goth ruhatipp-videó    


A legtöbbet kedvelt 2017-es bejegyzések:

  1. Vlog: Negatív darkshop-tapasztalatok 10 pontban + tippek és tanácsok (43)
  2. Kincsvadászat után 21 - Egy kupac fekete cucc - felpróbálva  (34)
  3. Fekete limonádé házilag - recept videóval (25)
  4. Kincsvadászat után 19. Vlog: Ezt vettem #02 - Basa nadrág, derékfűző, karmelegítő  (25)
  5. Kincsvadászat után #20 - Halloween (plusz pár vegán apróság) (21)

És összességében a befutók (minden időpont, összes bejegyzés):

  1.  Teszt: A bőrfehérítő krémek 
  2.  Black is the new black avagy gótokról és a Tumblrfekete jelenségről
  3.  Magyar goth boltok | goth, dark, metal, rocker ruhákat árusító helyek Magyarországon
  4.  Tutorialok és szabásminták - Goth it yourself!
  5.  Teszt: Bőrfehérítő krém és szalicilsavas oldat
  6.  Milyen ajándékot vegyünk egy dark/goth, rocker, metálos embernek?
  7.  Teszt: Alverde termékek a Dm-ből
  8.  13 szerethető csupafekete ninja goth szett
  9. Vlog: Negatív darkshop-tapasztalatok 10 pontban + tippek és tanácsok
  10. Online goth boltok 

A poszt közzétételének időpontjában

  • Facebookon  741 (tavaly ilyenkor 639)
  • Bloggeren keresztül 88 (tavaly ilyenkor 82),
  • Instagramon 355 (tavaly ilyenkor 277),
  • Youtube-on 226 (tavaly ilyenkor 47)
ember követi a blogot.

 
AMI MEGVALÓSULT ÉS AMI NEM


Egy évvel ezelőtt olyan terveket tűztem ki célnak, mint a korábbi posztok szelektálása és törlése, melynek célja a kevésbé informatív, esetleg csak technikai jellegű bejegyzések eltávolítása, hogy értékesebb tartalommal bírjon a blog, ennek egy része meg is történt, de igazán mégsem tudom azt mondani, hogy csak olyan dolgok maradtak volna, amelyeknek maradniuk kellett, jó lenne több időt rááldozva egyszer alaposan átbogarásznom mindet. Jelenleg 504 közzétett poszt van a blogon, szóval gyanítom, azért egy olyan 5-10% simán beleesne ebbe a kategóriába (nagyon gondolkodok pár sima személyes bejegyzés törlésén is, ami különösebben nem ad hozzá a bloghoz, csak úgy magában létezik), illetve túlságosan magas a piszkozatok száma, jó lenne azokat is átgondolni, mit kezdjek velük.

Úgy vélem, a címkézés még mindig kicsit szétszórt, nyilván az újabb bejegyzések már jobban átgondolt címkéket kaptak (hé, használjátok ezeket egyáltalán? :D), de visszamenőleg, brrr... még március környékén nekiláttam, nem semmi munka az is, ha őszinte akarok lenni, körülbelül a 3/4-ed részéig jutottam, de jó időre elment tőle a kedvem... pedig ez olyasvalami, amit egyszer meg kell csinálni, mert utána csak rosszabb lesz. 

A menürendszert nyilván ezek után lenne érdemes frissíteni, bár a teljes átalakításon is gondolkodok, bár szerintem így nagyjából átlátható, csak ugye nem volt rendesen aktualizálva, ami meg orvosolható. Ami fix, hogy nem szeretnék ilyen címkés/kategóriás menüket, mert 2-3 "visszalapozás után" egyszerűen elvesznek a posztok, a régi cuccokat lehetetlen előbányászni.

A több vlogolás/videózás talán az egyedüli, amit sikerült véghezvinni,  igazán szórakoztatónak találom, bár ebbe a "heti vlogos" dologba kissé beletört a bicskám: azt gondolom ténylegesen nem olyan izgi az életem, hogy ennek lenne így értelme, viszont a tematikus videók tetszenek, szóval azok maradnak, bár az az igazság, inkább a másik blogom témájának irányába húz a szívem, de vannak goth jellegű tök jól  megvalósítható ötletek is.

Együttműködések terén nem volt olyan extra az év, de ez inkább az én hibám, nagyon nem jártam utána semminek, igazából ami volt, az az Isadora rúzs, illetve matt szépségei, meg az első szett,  a Gothic Rosette interjú, az Árnyékkirálynő és a Géplélek könyvajánlók, meg az Országos Goth Találkozó (ahova még mindig lógok egy félkész hivatalos interjúval, meg sok másik megígért dologgal, amit kínosan hosszú ideje tologatok...). Ez így talán nem tűnik kevésnek, de az egy évvel ezelőtti elképzeléseimhez képest nem olyan extra, de igazán a sima posztok mennyiségével is igencsak elbuktam, szóval nagyon örülök és hálás vagyok, hogy ezeket is sikerült összehozni (és remélem, hogy a függőben levőket mihamarabb láthatjátok majd).

Sminkes vonalon nemigen mozdultam előrébb, amit nem is igazán bánok, úgy érzem, van még hova fejlődni, jó bátor döntés volt tőlem egy efféle cél meghatározása tavaly. Aztán ki tudja, lehet majd pont most jön meg hozzá újra a kedvem, de igazán nem érzem motiváltnak magam ezen a téren - holott még mindig igaz, amit utóbb írtam, hogy ez a téma  "gyakorlatilag szinte az egyik legtöbb oldalletöltést elért poszt (ami számomra kissé érthetetlen, sokkal érdekesebb témákban, sokkal jobban megírt, jobb fotóval rendelkező bejegyzések tizedennyi kattintást nem hoztak...) ". (Jó is, hogy írom ezt a posztot most, legalább felbukkannak ezek a témák, amik szépen hónapokkal ezelőtt kimentek már a fejemből.)

Nyereményjáték - az ezredik oldalkedvelőhöz nem jutottunk el, így ez idén elmaradt, talán majd 2018-ban.

A Szocio-goth Projekttel lényegében alig-alig haladtam, ez az év valahogy elég rohanós és sűrű volt, pedig amúgy intenzív nekiveselkedéssel frankón hamar össze lehetne hozni. Nyomtatásban most jelenleg nem gondolkodok, mire elkészül, már nem lesz releváns igazán, hiszen elavult lesz (sőt, a vizsgált időszakot tekintve már most is az), de másoknak referenciánk még így is tökéletes.

Jó lenne egy újabb blogsale is, még idén szerettem volna, rengeteg kacat van itthon, ami másnak hasznos lenne, Bleeding Ravennek is ígértem pár cuccot, de valahogy sikerült mindent erre az utolsó egy hét szabira bezsúfolnom... ami késik, nem múlik. Reméljük :D


MI A HELYZET MOST?

Szóval ahogy láthatjátok, leginkább tolódnak a dolgok, ami nem jó, és a baj, hogy nem is igazán tudnám megmondani, hogy miért alakult így, hiszen semmi lényeges változás nem történt, sem magánéleti, sem egészségügyi vagy hasonló. Amit biztosan tudok, hogy nem szeretném abbahagyni az ezzel a bloggal való foglalatoskodást, csak éppen a lendület kicsit alábbhagyott, amit tök fura így leírni, hiszen jövőre lesz 10 éves a blog (sőt, kb. 2004 óta blogolok, már ha a kezdeti bénázásokat annak lehet nevezni), és ilyesmi még nem nagyon fordult elő. Egyre nehézkesebb esténként, amikor hazaérek leülni a gép elé és kreatívnak lenni.

Kicsit talán az van bennem, hogy ott van ugye a mások blogom, a VeganNotesz, ami az utóbbi fél évben elég szépen növekedésnek indult, hogy sokkal könnyebben írok oda - nyilván egy terméktesztet, ételkóstolót/ajánlót vagy étteremajánlót sokkal könnyebb és gyorsabb elkészíteni, mint egy hosszabb, komolyabb és mélyebb, utánajárást igénylő bejegyzést, viszont ezzel sajnos fordítottan arányos az érdeklődők száma is: egy könnyed, látványos kajatesztet rengetegen megnéznek, míg egy hosszabb posztra kevesebben kíváncsiak, még tovább rontja a helyzetet, hogy - bár mindkét blogom afféle rétegblog, mégis a goth szubkultúra apró magyarországi viszonylatban, pár ezer fő maximum, míg a vegán ételek, állatkísérletmentes termékek nem csak a vegánokat érintik.

És őszintén, jól esik látni a VegánNoteszen a magasabb kattintásszámot, a több visszajelzést, a privát üzeneteket, a sok-sok hozzászólást különböző csoportokban, az érdeklődést, a visszajelzést, hogy amit csinálok, az hasznos, és van értelme. Magamnak IS írok egyben, de hazugság lenne azt mondani, hogy nem érdekel hova jut el, van-e haszna, ha így lenne, nem blogolnék, csak egy füzetkébe jegyzetelnék és kész. Még csak azzal sem lehetne vádolni, hogy az anyagi javak érdekelnek, hiszen jelen blognál bár nem egyszer kaptam barter-fizetséget, viszont lényegesen magasabb az aránya annak a pénznek, amit ráköltök (a másik blogomon, de itt is az együttműködésekben felsoroltakon kívül mindent én magam fizetek ki, plusz a domain név ára, időnként a hirdetések, stb.).
Mindkét blogot segítő szándékkal indítottam, ahogy ez a szándék él bennem ez a mai napig is, csak éppen más rétegnek.

Kicsit elszomorodok ilyenkor, mert tudom, mennyivel több energiát fektettem ebbe a blogba, mennyivel régebb óta írom, és mégis mennyivel lassabb - ez a szűk célközönség átka. Lelomboz, pedig higgyétek el, nagyon-nagyon szeretem ezt a kis blogot... lehet, hogy naprakészebbnek kellene lennem, sokkal több poszttal, mindig a legaktuálisabb témákkal, és akkor nagyobb lenne a pörgés, aktívabb az egész. Olyan buta ördögi kör ez amúgy: demotivál a lagymatagság, és pont a demotiváltságtól még nehezebb megtörni. És a vicces az, hogy egészen addig nem is bosszantott annyira ez a kérdés, amíg észre nem vettem, hogy a VegánNotesz milyen szépen működik, azt gondoltam azért IS ilyen lagymatag ez a szegény blog, mert nekem ennyi sikerül, na bumm, jó ez így. És nem erről van szó... ami pozitív, magamra és a másik blogomra tekintve, de szomorú erre nézve.
Nem egyszer volt, hogy - bár nem írtam már ott jó ideje, mégis jóval több volt az érdeklődők, kattintások száma, mint itt, ahol szívvel-lélekkel, utánajárással hoztam létre egy-egy bejegyzést, és alig-alig érdekelt valakit... és ez tényleg őszintén lelombozott. 

El tudom képzelni, mit gondoltok most rólam, biztos van aki afféle népszerűség-hajhásznak gondol - bár van ezer dolog, amivel könnyebben és gyorsabban lehetne érvényesülni, mint ezzel a bloggal, és mégis itt van nekem, szóval remélem azért ismertek már annyira, hogy nem erről van szó. Csak furcsa volt megtapasztalni, milyen az, amikor szélesebb körből érkezik a pozitív visszajelzés, ami aztán arra sarkall, hogy arra fordítsak több energiát. Tisztában vagyok vele, hogy rétegtémája miatt a Shadow & Light-tal nem fogok tudni átlépni bizonyos kereteket soha, és ezt el is fogadtam, pont emiatt volt kissé megrendítő testközelből szembesülnöm vele, hogy létezik másmilyen lehetőség is.

Mégis, ami nagyon-nagyon fontos, ha nem a legfontosabb, nem tudom nem megemlíteni azt sem, hogy milyen sokat jelentenek nekem jelen blog követői, azok, akik az egyre esetlegesebb posztok ellenére is mindig ott vannak, akiknek a nevei hónapok, évek óta újra és újra feltűnnek az értesítések között, akik hozzászólnak, megosztanak, privátban írnak... és annak ellenére, hogy talán igazán soha nem váltottunk egyetlen üzenetet sem, mégis úgy érzem, ezer éve (ha jó barátok nem is, de) igazán kedves ismerősök vagyunk.

Természetesen egyrészt az eredeti szándék, de nagyobbrészt miattatok nem fogom itt hagyni ezt a blogot, bármennyire is elhanyagoltam szegényt, szeretném kicsit gatyába rázni, ha más nem, legalább havi 1-2 bejegyzést összehozni, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Ha más nem, és neadjisten ritkulnak a szubkultúra-releváns posztok, legalább pár szép saját fotócsokrot hozok, illene, amilyen mennyiség szerkesztésre vár a gépen.

Remélem nem haragudtatok meg rám, de szerettem volna elmondani, milyen dolgok járnak mostanában a fejemben, csak sikerült végül, most meg is könnyebbültem némileg. Talán majd jövőre egyszerűbb lesz. :)

Nagyon szépen köszönöm, hogy itt vagytok, hogy elolvastátok, vigyázzatok magatokra, legyen szép, boldog a következő évetek! ♥

(Ha gyakrabban hallanátok felőlem/tőlem, gyertek a Youtube csatornámra,
 Instagramra, vagy a VeganNotesz.hu-ra)

2 megjegyzés:

  1. A visszajelzés igenis fontos, hiszen ez olyan, mintha egy író vagy festő úgy alkotna a nagyvilágba, hogy egy szemernyi kritikát vagy véleményt se kap. S bár sokuk haláluk után lett elismert és népszerű, korához képest egy zseni (remélem rád nem ez vár), mégis amíg éltek, akkor is kaptak véleményeket. Szerintem amellett dönts amit a szíved szeretne csinálni s inkább ne 100%ban befolyásoljon a visszajelzések száma, hanem 20%ban. Illetve ha lenne elég időd és energiád én azt mondanám, össze lehetne olvasztani a két blogot, hogy lássa a világ: egy Goth Vegan lányról van szó. Mert bár egyre népszerűbb a Vegán életmód, mégse látok sok szubkultúrabeli tagot, akik mindkettőt magukénak vallanák.

    Bárhogy is döntenél, azt csakis belső hangod tanácsára tedd és sose mások teljes véleményére! Hallgasd meg őket, fontold meg, gondolkodj a véleményeken, de sose hajtsd le a fejed mások akarata előtt! ^^
    Sikerekben gazdag új évet kívánok majd és vágyakban gazdag új esztendőt! ^^

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy összeállítottad a bejegyzést, és annak is, hogy megosztottad velünk, mi jár a fejedben! Szerintem az olvasóid többsége megérti, sokunknak van blogja és kicsiben is szembesülünk az elkeserítő tendenciákkal. Egy ilyen hosszú életű blognál amúgy is előfordul, hogy néha kicsit alábbhagy a lendület, szóval nincs miért szégyenkezned :) talán így, hogy kicsit kiadtad magadból, ami bánt, és áttekintetted, könnyebb lesz kezelni az egészet. A többit meg majd meglátod :)

    VálaszTörlés