2017. január 8., vasárnap

Goth vs Mainstream - 40 éve | magyarul

Az alábbi bejegyzést Lady von Ruin tette közzé a Tumblr-blogján, elég érdekesnek találtam ahhoz, hogy lefordítsam nektek. Nagyrészt egyetértek a mondandójával, viszont vannak olyan pontok, ahol nem teljesen így látom a dolgokat, mint összefoglaló érdekes, de számos más történés is húzódott a háttérben, ezért aligha lehet minden említett változást a mainstream trendekre fogni, illetve úgy gondolom, némely fotó nem feltétlenül a legkifejezőbb/legjellemzőbb, de a hasonlóságokat jól érzékelteti, tehát a célnak megfelel.

Lady von Ruin a 'goth divatot' végig a ruházkodás, megjelenés tekintetében említi (goth fashion), viszont itt nyilván a goth szubkultúrán belül éppen közkedvelt, népszerűségnek örvendő főbb elemek összességeként érdemes értelmezni. Kissé paradox dolog nekem ez a kifejezés amúgy, hiszen ott van a már-már elcsépeltségig ismételt "a divat nem divatos többé" mottó - de mégis, való igaz, hogy időszakonként mi is fel-felkapunk bizonyos jellegzetes elemeket. 

A hölgy úgy döntött, hogy megpróbálja helyretenni a negyven éve tartó vitát a goth szubkultúra eredeti voltát tekintve, igyekszik bebizonyítani a múlt-, és jelenbéli példák összehasonlítása révén, hogy a szubkultúra divatja mindig is visszatükrözte valamennyire az adott kor divatját - ami kölcsönösen merített belőle.
  
Csak annyit jegyeznék még meg, hogy nyilván lesz valamiféle kapcsolat a mainstream divattal egy "divatellenes divat" tekintetében, hiszen ahogy maga a mainstream trendek újulnak, merítenek a különböző szubkultúrák, mozgalmak, csoportosulások, stb. jellegzetességeiből, úgy az általánosan divatellenes szubkultúrák is próbálnak az ellentettjeik maradni, főleg amikor a köznapi divat rátelepszik úgymond az alternatívabb vonulatra (emlékeztek a plázás szegecses holmikra, a bandás pólókra, meg hogy szerencsétlen nu goth hogy járt?).

Nos, lássuk miről is van szó:

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a goth szubkultúra a punkból nőtte ki magát, így máris szembesülünk azzal, hogy már a kezdetek kezdetén inspirálódott valahonnan: a punk gyökereiből. De természetesen a történet nem ér itt véget.

A '80-as évek stílusa

Ez az időszak arról volt híres, hogy a pop zene erőteljesen uralta a divatot - mindenütt jelen volt, a tévében, rádióban, a popsztárok pedig nyilván nagy befolyásoló erőt jelentettek, ha a divatra gondolunk.
Határozottan Madonna volt az egyik legbefolyásosabb divatikon annak idején, és hiába nevezhetnénk "pophercegnőnek", a stílusának bizonyos elemei a divat sötétebb oldalára is bekúsztak.
Gyakran viselt hálós felsőket, fekete bőr holmikat, vallásos jelképeket.

Akárcsak Siouxie Sioux - bőr, spandex, csipke, hegyes orrú cipők... ezek mind divatosnak számítottak a nyolcvanas években, és nem csak a goth szubkultúrában, hanem a mainstreamben is.

Smink téren gyakran használtak szögletes formákat és merész színeket, és ki tudná elfeledni azokat a frizurákat? A nyolcvanas évek gothjai mindent beleadtak, ha a megfelelő frizura elkészítéséről volt szó, de nem csak ők voltak, akik nem bántak szűkmarkúan a hajlakkal. Szinte mindenkinek volt annak idején tupírozott boglyafeje - mindent megtettünk a hatalmasabb hatás elérése érdekében.


forrás: Lady von Ruin Tumblr
  A '90-es évek stílusa

Természetesen nem minden trend veszett el az előző évtizedben közkedveltek közül, ám egyfajta fordulatváltás következett be, annak ellenére, hogy még sokan úgy néztek ki, mint a nyolcvanas években. A kilencvenes évek közepe-végetájt a szubkultúra divatja kezdett elszakadni a punkos elemektől, és inkább sötét-romantikussá válni.

Ebben az érában robbantak be a köztudatba az okkult dolgok a mainstream részeként, olyan sorozatok, filmek születtek, mint a Buffy, a vámpírvadász vagy a The Craft (Bűvölet), és ez is hatást gyakorolt bizonyos divat trendekre. 

Bársony ruhák bakancsokkal, kapcsos holmik árasztották el a goth és a mainstream divatot egyaránt.

A kedvelt frizurákat is a szabadabb, kevésbé szigorú, beállított vonalak jellemezték, az ebben rejlő misztikus, csábító hatást hamar felfedezték a goth szubkultúra hölgytagjai, így adaptálódott ide is.

A sminkek veszítettek szögletességükből. A nők gyakran a szemceruza/tusvonal nélküli, szemhéjpúderrel sötétített, elmosott szemsminket választották.

A fiatal gothok pedig platformra cserélték a hegyes orrú cipőket - platformra, ami azidőtájt igen divatosnak számított.

forrás: Lady von Ruin Tumblr

A 2000-es évek stílusa

Azt hiszem, a legtöbbünk egyetért azzal, hogy a 2000-as éveket igazán nagy kuszaság jellemezte mind a goth, mind a mainstream divat világában, és merem állítani, hogy erre az időszakra utólag sok goth mint ciki korszakra emlékszik vissza.

Ekkor került bele rengeteg félreinformált fiatal a szubkultúrába, akik Manson koncertekre jártak, Hot Topicban* vásároltak, és odáig voltak mindenért amiről azt gondolták, hogy gothnak számít, még ha nem is volt sok köze hozzá.

Számos annak idején gothnak titulált, a televízióban látott alakot manapság inkább már mallgothnak (plázagoth, pózer) neveznénk.

A popsztárok különös szín és stíluskombinációkkal kísérleteztek. A Rave divat fejlődött és észrevétlenül szivárgott be a '90-es évekből a 2000-es évek mainstream és goth divatjába - ez volt a mai cybergoth alapja.

Ebben az időszakban váltak népszerűvé a buggyos nadrágok a fiatalok körében, a gothok Tripp márkájú és hasonló pántos, hevederes nadrágokban kezdtek feltűnni. A köznapi divat a deszkás szubkultúrából inspirálódott, így hatással volt a goth megjelenésre is, számos fiatal goth pedig tipikus "Avrilos" szemsminket használt, hálós felsőkkel, fekete buggyos nadrággal.

A csíkos zokni olyan népszerűségnek örvendett hirtelen a high-end divat terén, mint előtte soha. Szerencsére a romantikus goth irányzat szépen túlélte ezt az időszakot is, és nem minden goth nézett ki úgy, mint a Spice Girls, egy raver és rajzfilmkarakterek  különös közös gyermeke. Viszont sajnos sok félreinformált fiatal kísérletezgetett ezzel a szubkultúrával úgy, hogy nem tudtak eleget róla. Nem meglepő, hiszen azidőtájt rengeteg különös trend bukkant fel, így került elő velük együtt a goth is.

forrás: Lady von Ruin Tumblr

A 2010-es évek

És hirtelen újra valahol a '80-as, '90-es évek közé ragadva találjuk magunkat. A hétköznapi divat rengeteget kölcsönzött a múltból, különösen a kilencvenes évek stílusából. De ezúttal kevésbé csiricsáré, inkább letisztultabb, a szemnek kellemesebb módon,

A kilencvenes évek klasszak voltak, nem igaz? Ha hozzám hasonlóan te is akkor voltál gyerek, akkor úgy érzed, mintha felültettek volna egy nosztalgiavonatra. Szaggatott farmerok, flanel ingek, zenekaros pólók, nehéz bakancsok, tattoo chokerek - feketében sok goth szívébe belopta magát.

És akkor itt említeném meg a nu goth-ot - némelyik outfit egészen tetszetős: fekete bőr dzsekik, bársony, okkult szombólumok, hálós anyagú holmik. Olyan, mintha tisztelegne a nyolcvanas, kilencvenes évek goth divatjának elemei előtt. Természetesen 2010 körül a nu goth stílus sok borzasztóan csúf szemetet is magába foglalt, de az évek elteltével sokat fejlődött, pont mint a strega fashion vagy a ninja goth.

A különböző, boszorkánysághoz kapcsolódó szimbólumokat egyre több goth viseli, de ugyanígy a mainstream számára is kedveltté válik. A hosszított zenekaros pólókat leggingsszel párosítják,széles karimájú kalapokat látni mindenfelé. Az olyan műsorok, mint az American Horror Story, útjára indították a boszis divatot, és mindenki odáig volt érte.

Személy szerint számos eleme miatt szeretem a modern goth divatot, ugyanis a '80-as, '90-es évekre emlékeztet. Még a hegyesorrú cipők is újra divatossá válnak. Lehetséges, hogy a nu goth irányzat és a mainstream divat segítségével talán képesek leszünk az új trad gothok generációját megalkotni, így teljessé téve a kört.

forrás: Lady von Ruin Tumblr

Szóval a goth divat sosem volt igazán eredeti, pont ahogy a többi divat, folyamatosan fejlődik, változik, és erre nem kell rossz dologként tekintenünk. Most, hogy a bőrdzsekik újra divatossá váltak, és egyre többet látni hegyes orrú csatos cipőket, egyre többen kérdezik, ki is Joy Division, mióta a zenekaros póló plázák üzleteiben felbukkant, közelebb vagyunk a gyökereinkhez, mint bármikor az elmúlt két évtizedben.

A goth divat mindig is a kísérletezésről, az önkifejezésről szólt, de még a legjobbjaink is időnként is fejet hajtanak a trendeknek, ami nem feltétlenül rossz dolog. A divat olyasvalami, amiben örömünket kell lelni, és ha valóban magának érzi a szubkultúra a mondást, hogy csak a zenéről szól, akkor nem kellene hogy számítson, mennyire goth egy ruha, amit viselünk.

___________________________
*: A Hot Topic egy híres-hirhedt amerikai, több átalakulást megélt üzletlánc, sokszor inkább pejoratív értelemben utalnak rá sokszor, mint a "plázagótok", pózerek kedvelt beszerzőhelye.


2 megjegyzés:

  1. Szerintem teljesen természetes folyamat, hogy egy stílus divatja változik :) . A divat egyes elméletek szerint mindig a társadalmi hangulatra reagál, és mivel a gothok is a társadalom részei, így ők is érzik azt a bizonyos hangulatot, így szerintem az sem meglepő, ha azonos dolgok jelennek meg stílusilag. Másrészt igen, hiába is tagadnánk, a mainstream hatással van minden anti-, vagy épp szubkultúrára, ez pedig a kettő közötti viszonyból ered. Egyébként szerintem jó ötlet volt lefordítani, érdekesek ezek az összehasonlítások :) ...

    VálaszTörlés
  2. Ami kimaradt és érdekes lehetne még ebben a kontextusban a zenekarok és az öltözködésuk. Hiszen ők is hozzájárultak nem csak Madonna.

    VálaszTörlés