2014. november 27., csütörtök

Sajtótermékek és a magyar goth szubkultúra (szakdolgozat részlet)

forrás: Krypteria

(Egy újabb téma a szakdolgozatomból, az előző, "A gót törzstől a goth szubkultúráig" után. Másolni, terjeszteni csak pontos forrásmegjelöléssel szabad (link erre az oldalra és a teljes nevem feltüntetésével, ilyen módon: Helmeczi Gabriella: A magyar goth szubkultúra olvasási és könyvtárhasználati szokásainak bemutatása és elemzése (szakdolgozat), online [2014] [a dátum, amikor te átvetted/amikor hivatkozol] Url: http://www.shadow-and-light.hu/2014/11/sajtotermekek-es-magyar-goth-szubkultura.html 44-46. p.) )



A szubkultúra tagjainak több próbálkozása is volt arra, hogy valamiféle folyóiratot, magazint hozzanak létre, ám rendszeresen megjelenő folyóirat jelenleg nincs.

Az első, a szubkultúrát kiszolgálni vágyó fanzine a MozgaloM  volt 1991 és 1998 között jelent meg, kilenc szám erejéig. Tartalma változatos volt, számos témát érintett, a zenei témák mellett megfért a filozófia, dalszövegfordítások, ajánlók.
A digitális változata azóta ingyenesen elérhető és letölthető.[1] 


Szelevényi Gellért nevéhez fűződik a Tajtékos Lapok, amely egy nonprofit kézről-kézre adott folyóirat volt, mely évente két-három alkalommal jelent meg 1998 óta, 200 példányban. Nem alábecsülendő, ugyanis bár kevésnek tűnik, igazán szűk kört célzott meg, tartalmában leginkább zenei (riportok, interjúk), irodalmi, művészeti és kulturális témákat érint, természetesen a dark-goth érdeklődésnek megfelelően. Jelentőségét az is alátámasztja, hogy az Országos Széchényi Könyvtár is érdeklődést mutatott iránta, a kötelespéldány jelenleg is megtalálható az időszaki kiadványok tárában.


(Még említésre érdemes, ám nem igazán tartozik a másik hárommal egy súlycsoportba a Magyar Gothic Club 2006 márciusától 2008 márciusáig aktív online magazinja, az Expression[2] többnyire tizenévesek által – egymásnak – írt folyóirat volt, bár a főszerkesztő elmondása alapján nem csak a tagok kísérték figyelemmel. A cikkek többsége a tagok verseiből, novelláiból állt, illetve különböző, a szubkultúrához tartozó téma is felmerült, például koncertbeszámolók, interjúk, könyvajánlók. Kevés állandó író volt, bárki küldhetett be, mondhatni a közösség együtt alkotta és fogyasztotta ezeket a cikkeket, bejegyzéseket, eleinte nem is volt igazán magazin-szerű, idővel formálódott.)

A Hold underground magazin[3], mely  2007 februárjában született, majd 2008 januárjában jelenttette meg első számát, azóta évente 2-3 példánnyal jön ki, A4-es méretben, 100 oldalas terjedelemben jelenik meg. Tartalmát többnyire zenével kapcsolatos témák, úgy mint lemezajánlók, koncertbeszámolók, irodalmi jellegű alkotások, például versek, illetve egyéb művészi formák - fotók, rajzok, fordítások jellemzik.
Bár látható, hogy többnyire egymást követve – és nem egymást lefedve – adódtak ki ezek a többnyire terjedelmes folyóiratok, igazán széles körben egyik sem vált ismertté.


Folyóirat/portál neve

Téma

Említések száma
HVG
Kulturális
21
Hammer World/ MetalHammer
Zenei
20
Metropol
Hír
18
index.hu
Hírportál
14
National Geographic
Tudományos, ismeretterjesztő
9
Nők Lapja
„női”
8
Rubicon
Történelmi
7
Magyar Nemzet
Politikai
6
IPM
Tudományos, ismeretterjesztő
5
Magyar Narancs
Politikai
5
Mondo
Kulturális
5
Népszabadság
Politikai
5
Origo
Hírportál
5
Orkus
Zenei
5
Gothic.hu
Zenei, kulturális
5

Úgy látszik folyóirat-olvasás e szubkultúra tagjaira inkább jellemző, ugyanis bár 20,5 % bevallottan nem olvas semmiféle folyóiratot, 1,5 % nem nyilatkozott,  44,5 % legalább havonta, míg 33,5 % annál gyakrabban, tehát a megkérdezettek több, mint háromnegyede rendszeresen fogyaszt valamilyen sajtóterméket..
A megkérdezettek fele (52,5%) nyilatkozott arról, hogy név szerint mely folyóiratokat  – legyen az nyomtatott vagy online – részesíti előnyben.


A felső táblázatból tisztán kivehető, hogy annak ellenére, hogy egy szubkultúrába tartozó embereket kérdeztem meg, mégis mindössze 10%-uk jelölte meg ugyanazt a folyóiratot, magazint tehát aligha lehetne kijelenteni, hogy van olyan folyóirat, újság, ami a goth szubkultúrába tartozó emberek sajátja lenne.
Érdemes egy pillantást vetni a gyakrabban előforduló folyóiratokra, illetve portálra: az első helyen a többé-kevésbé kulturális témájú HVG, szorosan mögötte a HammerWorld (korábban MetalHammer) egy havonta megjelenő nemzetközi zenei magazin, mely nevéhez híven heavy metal és hard rock műfajú zenekarokkal foglalkozik elsősorban, a harmadik pedig a Metropol, ami talán kissé mondhatni „kilóg a sorból” az ingyenes volta miatt.
Meglepően nagy számban fordulnak elő politikai lapok, ám sajnálatosan kevés az igazán gothnak nevezhető folyóirat/fanzine, a német Orkus-t, illetve a Gothic.hu-t mindössze öt-öt ember (az összes megkérdezett közül 2,5% !) válaszolta. A MozgaloM magazint senki sem, míg a Tajtékos Lapokat és a Holdat egy-egy fő ismerte, ami véleményem szerint kiábrándítóan kevés annak ellenére, hogy manapság ingyen elérhető az internet segítségével.
Az összes, a válaszadók által gyakran olvasott folyóiratot, portált csoportokra bontva érdekes tendenciának lehetünk tanúi: a különböző tudományos, ismeretterjesztő médiumok szerepelne a leggyakrabban (46 alkalommal), utána a hírújságok, portálok következnek (44). A zenei (39) – főként rock, metál zenei  témát felölelőek is viszonylag gyakran előkerültek, ám ha hozzávetjük a kifejezetten goth magazinokat, portálokat (21), máris megelőzik a tudományos, ismeretterjesztő témájúakat. Azért nem szerencsés mégsem együtt kezelni e két kategóriát, mivel a (metál, rock) zenei magazinok többnyire zeneközpontúak, míg a szubkultúra magyar és külföldi kiadványaiban gyakran esik szó a művészetekről, öltözködésről vagy filozófiai témákról (lásd a korábban említett magyar goth fanzinok tematikáját). Úgy vélem, merőben változna ez az arány, ha volna egy jelenleg is rendszeresen, stabilan legalább évente megjelenő magyar nyelvű folyóirat (akár évkönyv), ugyanis aktív goth folyóiratok hiányában a szubkultúra tagjai kénytelenek a más hasonló, ám nem teljesen megegyező zenei irányzatot kedvelő emberek számára kiadott folyóiratokat fogyasztani.

A politikai témájú folyóiratok is viszonylag magas számban szerepelnek (25). Ezt azért tartom érdekesnek, mert korábbi tapasztalataim szerint a szubkultúrán belül kevésbé „divat” politizálni, ennek ellenére úgy tűnik, azért érdekli a megkérdezetteket – még az is leszűrhető, hogy körülbelül kétharmad arányban baloldali kiadványokat részesítenek előnyben, viszont a szélső jobb oldal is képviseltet magát, bár ezt nem tartanám szerencsésnek a szubkultúra összes tagjára kivetíteni, főleg a magas tartózkodási arány miatt.

Gyakran (10-15 alkalommal) említenek még különböző női, művészeti/kulturális, közéleti, történelmi, irodalmi folyóiratokat, kevésbé gyakran (5-10 alkalommal) tini, ifjúsági, hobbi, sport, számítógépes/informatikai folyóiratokat.

A 2009/2010-ben leggyakrabban olvasott[4] folyóiratok közül mindössze a HVG, a Metropol, illetve a Magyar nemzet szerepel, ám a magyarok körében népszerű közéleti, illetve bulvárlapok (pl. Story, Blikk, Bors, HOT! És társai) kifejezetten hiányoznak a goth szubkultúrába tartozó emberek repertoárjából.


[1] http://fanzine.blog.hu/2012/04/08/mozgalom_veresegyhaz_1992_1998
[2]              A http://www.expression.gportal.hu/  címen elérhető a mai napig, idővel a http://www.expression.extra.hu/ helyre költözött, ám az a szolgáltató profilváltása után törlésre került.
[3]  Adatok a magazin Facebookos oldaláról (Hold Magazin. [online] [2014.05.01] >URL: https://www.facebook.com/pages/Hold-magazin/326295664082943?id=326295664082943&sk=info )
[4]  KSH: Kulturálódási szokásaink. In: KSH honlap. [online] Budapest: 2013.06 [2014.05.01] >URL: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/kult_szokasok.pdf  24. p.

4 megjegyzés:

  1. Az MGC-s Expression magazint nagyon szerettem, még zenéket is lehetett letölteni onnan és nem egy bandát ismertem meg általa. :) De hiányzik.

    VálaszTörlés
  2. Ami rendes magazin -és nem netes- azok közül én is csak a MetalHammert olvastam. Egy bakancs doboznyi van belőle itthon :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit kihagytam,az meg az ,hogy neten azért is nem szívesen böngészem a goth oldalakat,mert a legtöbb nem hiteles,nem magától írta az illető,hanem csak átemelte valahonnan. s itt nem csak az alkalmankénti megosztásra gondolok. Én is volt ,hogy idéztem másoktól,amire úgy gondoltam,hogy érdekes lehet és jó téma.
      De sokan csak úgy szó nélkül,engedély nélkül lopnak,majd pár hónap múlva magukra hagyják az oldalt =(

      Törlés
  3. Köszönöm a cikket, nagyon informatív volt :)
    Mentségemre legyen mondva, hogy csak hat éves voltam, amikor megszűnt, de sose hallottam még a MozgaloM-ról. A Tajtékos Lapokról lehet olvasni ezt-azt a Gothic.hu-n, de a MozgaloM-nak még a nevével sem találkoztam eddig, úgy pedig hiába van fent az interneten, nehéz ráakadni, ha azt sem tudom, mit keressek :/
    Mindenesetre most letöltöttem, és azóta legalább a felét elolvastam; mindig érdekelt a szubkultúra történelme, és ez egy érdekes adalék. Csodálatos cikkek vannak benne (némelyik hivatkozási alap is lesz a szem.dogáimban :D), de az nagyon meglep, hogy ennyire hangsúlyos benne a keresztény vallás. Ennek mi lehet az oka? Ez általános volt akkoriban?

    VálaszTörlés