2017. augusztus 18., péntek

Interjú Melindával, a Gothic Rosette alkotójával

forrás - Gothic Rosette
A Gothic Rosette alkotóját, Melindát faggattam az ékszer-, és kiegészítőkészítés rejtelmeiről, az alább kis interjú keretei között válaszolt néhány kérdésemre. Gyertek, lessetek be a kulisszák mögé! :)

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel, honnan jött az ötlet?

Melinda: Tizenévesen készítettem szegecses karkötőt otthon talált anyagokból. Akkortájt még nem nagyon lehetett kapni kellékeket, ezért a rajzszegtől kezdve mindenféle hegyes szúrós szegeket felhasználtam, így ezeket nem volt túl biztonságos hordani utcán vagy suliban. Akkori fejjel ez fel sem merült, ezért hordtam és szóltak érte.
A goth ékszerkészítést szintén többnyire otthon talált kellékekből állítottam össze, tehát DIY-nek indult, majd később erre a célra megfelelő kellékekkel folytattam.

forrás - Gothic Rosette

Mi áll hozzád közelebb, a festés, a textil festés vagy ékszerkészítés?

M.: Mikor melyik,jelenleg az ékszerkészítés,mert abban tudom leginkább kiélni a kreativitásom, ami azt jelenti saját magam találom ki épp mit szeretnék. Van hogy megrendelésre készítek ékszert, ezt is szívesen csinálom. Évekkel ezelőtt a festés volt a kedvenc elfoglaltságom.
Textilfestést többnyire megrendelésre vállalok, ezért itt nagyon meg van kötve a kezem, kevés alkotói szabadságot kapok, mert a megrendelő elképzeléseit valósítom meg.

Ékszerkészítés során mely technikák a kedvenceid?

M.: Változó, ha az egyikből például a nyakpántokból azaz a varrnivalókból sokat készítek, akkor a drótékszerhez kapok kedvet.


forrás - Gothic Rosette


Meddig tart egy ékszer, kiegészítő megszületése, mennyi volt a legrövidebb és a leghosszabb idő, amit egy-egy darab megalkotásával töltöttél?

M.: Általában 1,5-2 óra. A leghosszabb ideig egy szemes medál készült, mely két medálból lett összerakva, mert külön-külön nem néztek ki annyira jól szerintem. Ez lett eddigi legnagyobb drótékszerem.

Melyek azok a darabok, amelyek a legkapósabbak, mit szeretnek leginkább a vevők?

M.: Már az elején feltűnt, hogy sokan kedvelik a kék színt, tehát minden amiben kék van az hamarabb elkel. Persze vannak kivételek.

forrás - Gothic Rosette

Mit gondolsz a mai ékszerkészítőkről /a vásárlók (vagy nem vásárlók) hozzáállásáról?

M.: Eléggé elterjedt manapság az ékszerkészítés. A szubkultúrán belüli ékszerekben vannak hasonlóságok ez egyértelmű,de mindeni hozzá teszi a maga személyiségét, így nem igazán van két egyforma alkotó.
Árak tekintetében is megfizethető, ha tényleg egyedit szeretnél érdemesebb alkotótól vásárolni, mert szinte ugyan annyiért kapsz olyat, ami nem jön veled szembe az utcán.
Nagyrészt pozitív visszajelzéseket kapok mind a vásárlóktól és más ékszerkészítőktől, az általános megjegyzés, amit szinte minden alkotó megkap szerintem egy laikustól, az az hogy "ilyet én is tudok, csak..." a mondat folytatása pedig valamilyen kifogás. :)

Melinda, a Gothic Rosette alkotója
Mik az álmaid, terveid ezzel kapcsolatban, hol árulnál/állítanál ki szívesen?

M.: Szeretnék egy saját boltot létrehozni kézműves goth kiegészítőkkel esetleg ruhákkal. Külföldön is szívesen árulnék, egyelőre távolinak tűnő álom, de például a WGT-n.

A IV. Országos Goth Találkozón is találkozhatunk veled és a műveiddel, hogyan készülsz, mire számíthatunk?

M.: Mint minden eseményre tematika szerint készülök, ami annyit jelent, hogy mivel most goth találkozó lesz több lesz a goth stílusú ékszer. Ennek megfelelően készítek kiegészítőket, fekete, bordó és lila színekben. Továbbá lesznek szemes medálok, és néhány steampunk nyakpánt.

*

Ha kíváncsi vagy a további Gothic Rosette remekekre, keresd fel a Facebookos oldalát, ha egyéb érdekességekről is szívesen olvasnál, olvass bele Melinda blogjába.


1 megjegyzés:

  1. Mindig is egy csodának tartottam, ha valaki ékszereket tud készíneti, akár magának, akár másoknak. Sajnos én nem értek hozzá, de szívesen megtanulnám. :)

    VálaszTörlés