2016. december 16., péntek

Milyen ajándékot vegyünk egy dark/goth, rocker, metálos embernek?

Évekkel ezelőtt egy kedves olvasó levelet írt, amiben arra kért, adjak neki tanácsot, mit vegyen az általa húzott goth osztálytársának - ez a bejegyzés annak a kibővített, továbbgondolt változata.

Első lépésben érdemes kigondolni, mennyit szánunk az egészre - gondolom egy karácsonyi iskolai össznépi ajándékozásnak maximum olyan 1000-2500 forint közti értéket szoktak belőni, ez némileg leszűkíti a lehetőségeinket. Az alábbi listában természetesen lesz ennél alacsonyabb és magasabb büdzsét megcélzó termék/szolgáltatás is.

Második lépésként érdemes picit utánajárni, hogy egyáltalán mi az, amit szeret, onnan már következtetni tudunk arra, mi lehet az, aminek örülne. Kisebb munkahelyi vagy iskolai közösségben  akaratlanul is megismerjük valamennyire a körülöttünk élők személyiségét, így már van egy jó kiindulási alapunk: milyen maga akit megajándékozni vágyunk?

  • Tudunk-e róla valami köztudomású tényt, ami befolyásolhatja a kapott ajándék hasznosságát? (pl. betegség, életmód)
  • Szokott-e olyan termékeket használni, vagy gyanítjuk-e, amelyek kézenfekvőnek tűnnek? (pl. smink, piperecuccok, tusfürdők, fürdőbombák, stb.)
  • Tudunk-e olyan hobbijáról, ami fontos a számára, és be tudjuk-e annyira határolni, hogy biztosan nem lövünk mellé? (pl. olvasás, valamilyen kézműves tevékenység, különleges szabadidős tevékenység/sport, zenélés, művészeti tevékenység, stb.)
  • Láttunk-e rajta olyasvalamit, amihez hasonlónak esélyes, hogy örülne? (pl. speciálisabb ékszer, ruházati elem, felvarró, kiegészítő, vallási jellegű tárgy, stb.)
  • Láttunk-e nála olyasvalamit, amihez hasonlónak esélyes, hogy örülne? (pl. különleges határidőnapló, érdekesebb irodafelszerelés, stb.)
  • Hallottuk-e olyasmiről beszélni, ami támpontot adhat? (akár explicit módon kifejezve, hogy mi az, aminek örülne - akár beszélgetésbe elegyedve óvatosan rá is kérdezhetünk -pl. "szerinted mit fogsz kapni?", viszont ha előtte nemigen beszéltetek, árulkodó lehet)

Igazán ezek többségét komolyabb utánajárás nélkül is ki lehet deríteni egy egyszerűbb megfigyeléssel, esetleg a neten való keresgéléssel (manapság azért esélyes, hogy ha más nem, Facebookon, pár fórumon, egyéb oldalon, blogon találunk valami minimális aktivitást), nyitott szemmel és füllel való járással, de akár ha vagytok olyan viszonyban, ártatlannak tűnő, de célzott kérdésekkel is ki lehet deríteni.

Nyilván egyszerűbb a helyzet, ha nem ismeretlennek, hanem lazább-szorosabb baráti vagy rokoni kör tagjáról esik szó, mert ott esélyes, hogy mindenképpen rendelkezel egy alapismerettel, na meg a "ki minek örülne" pletykák is gyorsabban terjednek.

Feltételezem, hogy partnerkapcsolatban azért csak ismeri annyira az ember a másikat, hogy ne okozzon ez akkora gondot, bár friss pároknál simán megeshet - érdemes itt is finoman érdeklődni, esetleg közös programot szervezni.

A "hol" kérdésre egyszerű a válasz, ráadásul ha már jó előre tudod, hogy kit szeretnél megajándékozni, ha karácsonyra tervezel, pont kapóra jön a - bár kicsit korábbi - Halloween időszak, manapság már egyre jobban elterjedtek a kis denevéres-tökös-koponyás cuccok, egészen kellemes áron lehet a lehető legkülönfélébb cuccok közül válogatni, aminek nagy eséllyel örülni fog.
Lehet az 

A "hogyan" után pedig jöhet a "mit". Igazán ha előre tudod, hogy akit meglepni kívánsz, valamilyen szinten  biztosan sejted, milyen irányba lenne érdemes elindulni.


KEVÉSBÉ SZEMÉLYES, DE GYORS


Ha nagyon nem szeretnél energiát belefektetni, legegyszerűbb valamilyen csokoládéválogatást választani, elég fantáziátlan, de én sokszor élek a lehetőséggel - a csokit többnyire mindenki szereti (vagy ha nem, gond nélkül továbbajándékozható), a lényeg, hogy azért ne a legbóvlibb négyszáz forintos alsópolcos szörnyűség legyen, mert a legtöbbje igazán nem finom, és ez neked is pénzkidobás, az ajándékozottnak is kellemetlen. Én azon az állásponton vagyok, hogy inkább egy vagy kettő picit drágább (nem drága, csak drágább, akár középkategóriás) dolgot adok, mint sok olyat, ami aztán a minősége miatt használhatatlan.

Ugyanez a helyzet az előre összeállított csomagokkal is (pl. tusfürdők, deók, stb.), szerintem a maga nemében veszettül fantáziátlan lehet (kivéve ha valaki direkt olyasmit szeretne, vagy az adott márkát kedveli), de mégsem nagyon lehet mellélőni, hiszen ugyanaz a helyzet, mint a csokiknál: ha nem tetszik, továbbadja, kész  - de szerintem azért érdemesebb arra pályázni, hogy az ajándékozott ne csak a szándéknak örüljön, ha már mi magunk is (így is-úgy is) energiát és pénzt fektetünk a dologba.

Az általános vásárlási/ajándékutalvány sem utolsó, végülis arra költi, amire szeretné, de innen már csak egy lépés készpénzt adni, ami nyilván mindenkinek jól jön, de szerintem jobb, ha olyasvalamit (is) kap az illető, ami nem öt kiló burgonyaként reinkarnálódik a teszkóból távozva.


SZEMÉLYESEBB ÖTLETEK


Alapvetően javarészt klisés dolgok is akadnak az alábbi listán, viszont megfelelően célozva a megfelelő ember számára telitalálat lehet.

  •  Könyvek
Jillian Venters - Gothic Charm School, Neil Gaiman: Death-képregények, Stephen King - Borzalmak városa

Bár úgy veszem észre, szeretjük az ellenkezőjének látszatát fenntartani, ennek ellenére nem minden goth könyvmoly. Viszont aki az, vagy legalábbis van egy-két kifejezetten preferált költője, írója, már nyomon vagyunk, de érdemes vigyázni, nehogy mi legyünk a sorban a harmadikak, akitől a kedvenc író legújabb könyvét kapja.
Szubkultúra-szakirodalom is akad bőven - sajnos leginkább angol nyelven -, aki a tanulmányokra, információra vevő a fikcióval szemben, annak izgalmas olvasmány lehet. (Külföldön kedvelt például Jillian Venters könyve, a szakirodalom határán táncolva.)
Akár a könyvutalvány is jó ötlet lehet, de érdemes észben tartani, hogy sokszor interneten rendelve jóval olcsóbban hozzá lehet jutni egy-egy példányhoz, mint könyvesboltban, így több maradhat az egyéb apróbb dolgokra.
Elég széles a választék a  képregényekből is, és nem kell feltétlen a szokásos Batman-Superman vonalon leragadni, Neil Gaiman Sandman sorozatát jó szívvel tudom ajánlani.

  • Felnőtt színezők
Macskák, Gothic Halloween, Day of dead
Virágkorukat élik az utóbbi időben és egészen különleges változatokat is lehet kapni: kevésbé dark, de elég specifikus a cicás verzió, de ott van a The Day Of Dead (ami Amazonról rendelhető, hasonló árfekvésben mint a hazaiak, de itthon nemigen kapható), vagy a humoros goth színezők.


  • Bandás merch
Kraftwerk póló, Black Nail Cabaret táska, Sopor Aeternus póló
Metálosok, rockerek, trad gothok, punkok biztosan el lesznek ragadtatva, igazából elég könnyű a dolog: lehet kapni pólókat, bögréket, párnákat, wallscrollokat (poszterszerű, annál nagyobb és erősebb anyagú "tapéta"), meg úgy egyáltalán, bármit, csak azt kell kideríteni, mit hallgat szívesen az illető. Nyert ügyünk van, ha amúgy is gyakran jár zenekaros pólóban, vagy sikerül elcsípnünk, milyen felvarrók vannak a táskáján/kabátján. (Kevésbé szerencsés, ha valamelyik norvég black metál banda fakarás-szerű kusza logója az.)

  •  Szépségápolási dolgok, illatszer
fekete fürdőbomba, Manic Panic hajfestékek, fekete rúzs

Tuti ötletnek tűnhet hajfestéket, alapozót, stb. venni, viszont van egy buktatója: tudnod kell, hogy sok termékre bizony allergiás lehet az ajándékozott, milyen márkák váltak be neki, milyen színeket szeret, és egy rakás egyéb személyes dolog. Nem feltétlenül finnyásságból, de sokaknak megvan a maguk jól bevált márkája, terméke, amit szívesen használnak, amihez ragaszkodnak. Viszont egyre többször akadnak olyan tematikus kiadások is, amelyek kifejezetten izgalmasak. (Halloween témájú fürdőbombák, fekete fogkrém, "zombi" testradír, tipikusan goth márkás, különleges színű körömlakkok, rúzsok, stb.)

  •  DVD, CD, bakelit lemez

Talán most már nem divat annyira, de ha valami különlegességet sikerül elcsípned - vagy egy régóta vágyott albumot, egy kedvenc bandától, azért nem fogják a fejedhez vágni :)
Újra fellendülőfélben vannak (sokszor aranyáron) a magnókazetták, bakelitlemezek, ha egy adott banda nagy rajongója, és hiányzik a gyűjteményből, biztosan örömmel fogja fogadni - bár ehhez alaposabb kutatásra lehet szükség.

  • Koncertjegy, fesztiváljegy

Kézenfekvő, ha közeli, jó ismerősök vagytok, netán együtt jártok,ha emlegeti, hogy milyen jó lenne részt venni egy-egy rendezvényen, biztosan örülni fog, csak vigyázz, nehogy mire megkapja, már megvegye ő maga. Közeli ismerősnek, barátnak-barátnőnek közös programként is abszolút ideális, még csak nem is kell a közelben/közeljövőben lennie.

  • Dekoráció
jennleahanne, wifetodarkness, m.mortisia
Nagy bakot lehet vele lőni, ha nem találod el vele az ízlését. Gyakorlatilag minden téren lehet találni valamilyen kis kacatot - hamutartó, gyertya, gyertyatartó, mécses, cigarettatartó, ékszertartó antik hatású dobozka, kovácsoltvas tükör, különleges mintás kaspó/cserép - bármi ami kicsit is belefér, de még nem giccses és nem is túlontúl egyszerű. (A "még nem giccseset" nem véletlenül mondom, néha nagyon vékony a határ a 'klassz' és a 'túl sok' között, külsős szemmel pedig nem biztos, hogy sikerül megítélni).

link, link, link

Ha nagyobb volumenű dolgokon gondolkodunk, léteznek egész pofás ágyneműgarnitúrák, díszpárnák, tapéták vagy falmatricák, vintage horrorposzterek, de még egy-egy sajátkezűleg átalakított bútordarab (pl. fésülködőasztal) is szóba jöhet, ha kedvet érzünk a barkácsolásra. Koponya vagy sokszög alakú terrárium, régi madárkalitka - a lehetőségek száma végtelen.

  • Ha zenekarban játszik...
...és dobol, akkor dobverőket, ha gitározik, pengetőket, gitárhúrt, stb. Jobb, ha megkérdezel egy hozzáértőt, hogy mit érdemes venni, milyen márkát, mert egy laikusnak első ránézésre nehéz eldönteni, mi az, ami használható, és mi az, ami pénzkidobás.
Jópofa lehet akár egy a szerepéhez köthető, arra utaló kis tárgy is.

  •  Ékszerek, mütyűrök
nine.of.wands, natasha shule, cat coven

Inkább lányos témának gondolnánk, de abszolút emberfüggő, lehet hogy éppen egy csuklószorító, karomgyűrű, nyaklánc, medál, Victoria Fraces mintás telefontartó nyeri majd el a tetszését.

crossfox, soulscandal, marydelismodel
A ruházattal kapcsolatos dolgokat egyetlen esetben tartom szerencsésnek: ha ismerjük a méretét, és az ízlését - ugyanis mindkét félnek kellemetlen lehet egy viselhetetlen ajándék, amivel az ajándékozott nem tud mit kezdeni (mégha esetleg visszacserélni, ám továbbajándékozni vagy eladni csak bajosan anélkül, hogy mi megtudnánk, hacsak nem valami kevésbé egyedi darabról van szó), az ajándékozó sem látja soha viselni a másikon.

  • Keleti dolgok, vallási mindenfélék
socialpsychopathblr, boudoirduchaman, mistylines
Füstölők, illóolajak, Buddha-szobrok, pentagram-nyaklánc, kristályok, függők, szélcsengő, mindenféle mütyűr, amit ezoterikus boltban lehet kapni. Nyilván itt is érdemes előtte valami jelet keresni, hogy egyáltalán érdekli-e a téma.

  • Kreatív alapanyagok
the-beadshop

Ha biztosan tudod, hogy a kiszemelted szeret süthető gyurmával, decoupage technikával, gyöngyfűzéssel foglalkozni, biztosan örülni fog némi alapanyagnak vagy rendszerezőnek, tárolódobozkának, amiben az apróságait tarthatja (természetesen hozzáillő mintával, viktoriánus/barokk jellegűvel gyakran találkozni).


  • Gótok a konyhában
Koporsós muffinforma, denevéres poharak, koponyás vágódeszka
Mert egészen ötletes és mutatós eszközöket lehet beszerezni (akár Ebay-ről), meglepően olcsón. Denevéres sütiszaggató, koponyás kanál, koponyás sörnyitó, koporsós tortaforma, koponyás "kockacukor", spooky mintás kancsó, belülről koponya formára kivájt üvegpohárkészlet?
Máris móka a sütés-főzés! :)


  • Irodai ellátmány
link, link, link, link
Persze nem az egyszerűbb kategóriából, elég szép választék létezik kicsit sötétebb téren is a különböző tollakból, noteszekből (bár ezek hiába futnak "irodai" néven, sok esetben nem igazán oda valók), viszont annak, aki szeret jegyzetelni, tervezni, klassz lehet (főleg karácsonykor, tekintve a következő évre) egy bullet journal, egy tervező cserélhető lapokkal (képzeljétek, külön csoportja is van Facebookon!). Steampunk vonalon is érdemes szétnézni.


Aki vevő az ilyesmire, annak tetszhet egy ízlésesebb töltőtoll, hozzá tinta, stb. A noteszhez, de akár önmagában is számtalan célra használható "washi tape" létezik, akár anyagában mintás, akár cellux-szerű áttetsző alapon csipkemintás verzióban. Egyszerű de nagyszerű, hasznos dolog a szokatlan formájú post-it lapocska tömb is. Ugyanígy a levélpapír is, romantikusabb lelkűeknek. Matricák, nyomdák, mindenféle, amit el lehet képzelni.

  •  A tizennyolcas karikán túl
link, link, link, link


Teljességgel klisés, de nívós ajándék lehet egy abszint-készlet, vagy olyan bor/tömény, aminek a beltartalmán túl a csomagolása is picit eltér a megszokottól, és nem csak inni, de a polcon nézegetni, dekor gyanánt is kitűnő.


  •  Saját kezűleg készített ajándék
csontvázas póló, denevérszárnyas cipődísz, dekor üvegcsék, pentagram hám
Ha valamiben jó vagy, ne fogd vissza magad! :) Ügyesen varrsz? Szép nyakláncokat fűzöl? Ismered a Decoupage technikát és különleges ékszeresdobozokat tudsz kreálni? Szép kis nyakpántokat tudsz készíteni? Szeretsz hímezni? Értesz a bőrhöz és jó kis szegecses/fűzős alkarvédőt tudsz kreálni? Hajrá! A Pinterest tele van ötletekkel (bár azért nem árt egy B-tervet is meghagyni vész esetére).
Vagy ha mást nem is, írj egy kis levélkét vagy képeslapot, amiben boldog karácsonyt/névnapot/születésnapot/stb kívánsz, szép emlékként kerül majd elő évek múlva.


*

Érdemes észben tartani, hogy vannak olyan dolgok, amelyek első ránézésre beleférnek, de igazából nem biztos, hogy jó ötlet lenne ajándékként hasznosítani. Mindig gondold át, mi az, ami biztosan illene az illetőhöz, akit szeretnél meglepni. Ne spórold el az időt a tervezésről, előkészületekről.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezz meg a csomagolásról, a barokk/indamintás anyagok nagyjából mindenkinek bejönnek (ismerősi körömben legalábbis), de mindenképpen találj valamilyen szép kis igényes csomagolópapírt (környezettudatos téren még a sima seszínű csomagolópapír is feldobható egy érdekes nyomdázással, szalaggal, stb - vagy ajándéktáskát (párszáz forintért kapható, akár Tescoban is), mert a legjobb ajándékot is elronthatja, ha csak úgy nejlonzacskóba szórva adják át.

Annyit tudok minden esetben tanácsolni: bármit is veszel vagy készítesz, inkább legyen kevesebb és jobb minőségű, mint több és használhatatlan. Olyan ajándékot adj, amit te is szívesen kapnál, ha te lennél az ajándékozott.


Ti mit tennétek hozzá a listához, mit kapnátok (vagy mit nem) szívesen? :)

2 megjegyzés:

  1. pont ma olvastam az előző bejegyzésed a témában. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát :) Akkor ezek szerint pont jókor jött, ez azért bővebb és érdekesebb szerintem, mint a régi. Remélem találtál valami hasznosat :)

      Törlés