2016. október 29., szombat

Black is the new black avagy gótokról és a Tumblrfekete jelenségről

Véletlenül futottam bele ebbe a videóba, ami nagy nemtetszést váltott ki a tág értelembe vett ismerősi körömben, összegyűjtöttem a jelenséggel kapcsolatos gondolataimat - nézzétek végig a videót, olvassátok el a bejegyzést, aztán írjátok meg, mire jutottatok.


A dőlt betűs sorok a videóban elhangzott, onnan idézett, kiragadott részletek.


forrás: silentundertones

Elöljáróban megjegyezném, hogy azt érdemes észben tartani, hogy magukról egy pillanatig sem állították (legalábbis csoport/rendezvény szinten) a résztvevők, hogy bármi közük lenne a goth szubkultúrához, ám ennek ellenére is számos fajtánkbeli amolyan támadásként élte meg az esetet. Nem véletlen ez amúgy, sajnos azok a hétköznapi emberek, akik nem túl jól informáltak a különböző társadalmi csoportosulások terén, aligha fogják tudni megkülönböztetni, hogy ez most akkor a mainstream tumblr-fekete vagy valami más.


Valahol nem vagyok meglepődve, 2005 tájékán ott voltak hirtelen mindenhol az emok, 2010-12 körül a nu/pastel goth borzolta a kedélyeket, majd pár évre rá a health goth jelenség miatt ingattuk a fejünket, a grunge pedig jelenleg is a virágkorát éli. Amivel nem lenne semmi probléma, ha nem a divat miatt éledtek volna fel ismét - 1:37-nél a szőke srác állítja, hogy "a Tumblr-ön mindenki látta, hogy ez itt menő és akkor elkezdték itthon is ezt csinálni, hogy öltözzünk full feketébe", tehát egyértelműen divatból fakad a jelenség. 

Casual/simple goth, nu goth vagy csak tumblrfekete?
forrás: xbejonson
A Youtube-os kommentek között nyilván túlnyomó többségben voltak azok, akik nem tudtak mit kezdeni a jelenséggel és/vagy nevetségesnek találták, ennek hangot is adtak, feltételezem, ennek következményeként pár óra elteltével nemes egyszerűséggel le is tiltották a lehetőséget, viszont a facebookos visszajelzések meglepően nem-negatívak.

Egyrészt túlságosan hamar törölték a Youtube hozzászólásokat, másrészt nem célom bemutatni a mainstream-re gyakorolt hatását, gondolom ti is inkább a goth - tumblrfekete ellentétre vagytok kíváncsiak - mert jól érezhetően ellentétről van szó.

A legtöbben idegenkedtek a jelenségtől, a reakciók között felbukkant a gondolat, hogy 
 • az általános egyediség fölött (való igaz, nincs két egyforma ember) vajon milyen pluszt adhat egy egyszerű divatelem, valamit csinálni azért "mert menő";
 • hogyan lehetséges egy színre építeni egy közösséget - hiszen azon kívül több közös pontot nem hallottunk, semmi egyéb érdeklődési közös metszet - ennyi erővel pedig akár lehetne tumblrfekete helyett tumblrrózsaszín vagy tumblrhupilila is a társaság, hosszú távon emiatt kevésbé életképes a kohézió;
 • egyetlen látványbeli elem kiemelésével még nem sikerült alátámasztani a címben felvetett "feketét hordok mert az egyéniségem így is elég színes" állítást (mintha az egyik kizárná a másikat);
 • különös, hogy míg ezt divatosnak és elfogadhatónak találják, addig a mienkhez hasonló sötét szubkultúrák megjelenését sokan nemhogy nem fogadják el, sőt kigúnyolják.


"all black everything' vagy allbvlck
forrás: palegeneration
Azt jegyezném még meg, ami évekkel ezelőtt bennem is felsejlett, hogy a fene, a mainstream ezt is elveszi tőlünk (most a fullfeketét, anno én a plázákban megjelenő sötét-romantikus fekete csipkéket, fűzőket, drogériákban felbukkanó sötét rúzsokat, stb), engem Eszter ébresztett rá, amit kételkedve és kissé rossz szájízzel fogadtam - most pedig már természetesen, semleges érzelmekkel, tényként merek kijelenteni, hogy se a fekete csipke, se a fűző, se a sötét romantikusság nem a "mienk". Aligha van olyan, hogy egy jellemvonás kifejezetten egy szubkultúra/csoport tulajdona, ezért nem tudják elvenni tőlünk, főleg a divathullámok rövid életű mivolta miatt, aki pedig csak fiatal és próbálkozó önútkereső vagy idősebb, de divatkövető, pár hónap vagy maximum egy-két év után úgyis változik az aktuális hullámmal. Aki viszont goth (vagy bármilyen egyéb szubkultúrába tartozik) nem lesz kevésbé az, ha leveszi a fekete - vagy egyéb színű adott szubkultban jellegzetes - gönceit, még nem lesz kevésbé goth a sokrétű és mély értékkészlettel való azonosulás miatt.

Viszont ami miatt én gyanakvó vagyok, az az, hogy a társadalmi csoportosulásokban nem feltétlenül tájékozott átlagember (és/vagy média) nem feltétlenül fog minden sötét árnyalatú divatirányzatot és szubkultúrát külön-külön számon tartani, és a goth szubkultúra és a tumblrfekete (elneveztem szegényt valahogy, na) divatirányzat félő, hogy egy kalap alá kerül, bár hála az égnek eddig erre nem utal semmi. (Azt hiszem azért csak joggal aggódok, a nu goth irányzattal igencsak hajaznak egymásra, na meg azt hiszem, aki 2005 körül már benne volt a dologban, emlékszik milyen volt, amikor jöttek az emók, pedig őket aztán jóval egyszerűbb megkülönböztetni tőlünk.)

Bár igazán már nem is tudom, fontos-e ezzel a külsősök általi összetévesztősdi "mert mi is csak divatolunk" szubkulturális identitásmegtartáson aggódni/nyűglődni, magam részéről hála az égnek 26 évesen nem az a legfontosabb, hogy random emberek mennyire tartanak trúnak (engem vagy a szubkultúrámat). De ha valami gorombaság történne a tumblrfekete-téren, nem lenne jó ha ránk is úgy néznének mint a véres rongyra. (Bár nem tűnnek veszélyesnek, talán ilyesmitől nem kell tartani.)

Lehetne sorolni tovább a kételyeket, én úgy vélem, amíg senki nem mondja oda tartozónak magát, amihez valójában nincs köze, senki nem árt senkinek, addig nincs gond.

A Tumblrfekete stílus és a goth szubkultúra egyetlen közös pontja maga a fekete szín, szóval szerintem felesleges ez az egész nagy aggodalmaskodás, főleg esetenként agresszív, személyeskedő megnyilvánulások formájában. Amíg mi kikérjük magunknak, hogy hadd viseljünk azt, ami jól esik, fordított esetben is illene elfogadni mások választását.

Érdemes-e ítélni, a külső szemlélők számára mi is egyformák vagyunk
Elhangzott amúgy pár érdekes és értékes gondolat is, pl. "a feketének nincs köze ahhoz, hogy milyen lelkiállapotunk van, mert csak egy szín" (bár ezzel annyiban nem értek egyet, hogy mint szimbólum, nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha csak egy szín, akkor miért pont ez? "Csak"?) vagy maga a feltételezés cáfolata, hogy "attól, hogy mind feketét viselnek, egyformák lennének", ugyanúgy egyediek maradhatnak. Érdekes, hogy nem állítják szembe magukat a mainstream-mel, hacsak annyiban nem, hogy az átlagemberek - a fekete ruhások bevallása szerint - értetlenül állnak a sötét színválasztás miértje előtt, ami megintcsak a divat/stílus vonalat látszik alátámasztani, mint a valódi szubkultúra-mivoltát (természetesen idővel kiforrhat még belőle valami több és nagyobb).

Most pedig ti jöttök, halljuk,mit gondoltok? :)

12 megjegyzés:

 1. érdekes a cikk, tetszett, amiket írtál. ez az egész nekem úgy tűnt, mintha vmi alter szubkultúrának a paródiája, lebutítása lenne, mert csak arról szól, hogy feketében vannak. elvileg mindez csak ennyiről szól, gyakorlatban meg mégis úgy gyűltek össze, mintha mondjuk goth találkozó, vagy animés találkozó lett volna. én is többnyire feketében vagyok, de annyi biztos, hogy egy ilyen talira beállítottam volna full színesben :DDDD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kis különc :)

   Szerintem érződik, hogy nem védeni akarom a társaságot, sőt, pont amiatt, amit te is említesz, meg amit kb mindenki más is kiemel, hogy ez egy kissé felszínes, na mondjuk ki őszintén.

   Én csak a videó és a hozzászólások alapján írtam, biztos vagyok benne, ha láttam volna őket élőben, más lenne a véleményem, nem tudom, pontosan mi folyt ott, de az elhangzottak alapján maximum egy nagy divatdiskurzust tudok elképzelni, ami meg nem valami alter dolog.

   Szerintem tudni kell szétválasztani a mainstream-et (vagyis ezt) a nem manistream-től és akkor nincs gond, csak hát már gyanakszik mindenki mindenkire meg mindenki különcebbnek érzi magát a másiknál, haha :D Majd elmúlik :)

   Törlés
  2. Persze, értem én. A másik véglet se jó, amikor valaki nagyon durván, és aggresszívan támad valakiket egy ilyen mítingért...

   Törlés
 2. Élo!

  Olvasgatom egy ideje a blogot, érdekeseket szoktál írni. Nem is tudom, írtam-e már hozzászólást, de ez a téma most megfogott.

  Szóval. Barátaimmal (nem goth szubkult, én még talán elmennék geek-goth kategóriába :D) sokat szoktunk beszélgetni erről az egész szubkultúrák-mainstream dologról. Az egyik érdekes (és sztem szomorú) folyamat, hogy a mai netes világ hogy öli meg a szubkultúrát, mint fogalmat, de ez bonyolult, hogy miért, meg közben segíteni is tudja. Valahogy mégis kevesebb beazonosíthatóan szubklutúrába tartozó fiatalt látok ma, mint "az én koromban" (28 vagyok...).

  A másik, inkább ide tartozó kérdés, hogy egen, a mainstream kicsit mindig megeszi a szubkultúrák dolgait. Én még emlékszem, amikor az egy kinyilatkoztatás volt, ha valakinek szegecses cuccai voltak, aztán már minden pláza minden butik minden cuccán szegecsek voltak egy időben. Vagy igen, amit te is írtál, a fekete csipke időszak. Ami szerintem lényeges, hogy az ilyenektől én nem féltem a szubkultúrákat, mert ezek elmúlnak, a mainstream divat felkap dolgokat, pont mert az "veszélyes", meg "lázadó" stb. tehát menő. Igazából viszont nem veszik át a mögöttes tartalmat, csak a külsőségeknek azt a nagyon szűk részét, ami még nem annyira "vad", hogy nem férjen bele a konvencionális mainstream-be. A dolog jelelgéből adódik viszont, hogy ezeket előbb utóbb el is felejti, de inkább előbb.

  Szóval, én nem találom bántónak, vagy aggasztónak a tumblrfekete (heh, ez megtetszett :D) jelenséget, részben amiatt, amit Te is írtál, hogy ez csak külsőség, másrészt igen, a fekete, mint szín, vagy akármi más jellegzetesség senkié sem. Én még hozzátenném, hogy az ilyenek úgysem fogják soha egy-az-egyben lemásolni a goth, vagy akármi más öltözködést, mert, ahogy fentebb írtam, az már túl sok lenne. Legfőképpen viszont azért, mert ez mégis csak egy divathullám, el fog múlni. Ha végignézzük, a mainstream-ben időről-időre van egy ilyen darkness-kúlság hullám, aztán arra rendszerint jön egy színesség-vidámság-hullám.

  Egyébként nekem kifejezetten tetszik az a kép, amit betettél a nugoth illusztrációnak, mindig bejött az ilyen funkcionális, egyszerű, de elegáns fekete (is).

  No, kellemes Halloween-t! :)

  VálaszTörlés
 3. Engem se zavar a jelenség, mert
  1 inkább "profitálok" belőle, f@sza, h minden fast fashion bolt dugig van fekete cuccokkal
  2 egyátalán nem zavar, h mindenkifeketében van, halleluja, remélem a hosszú távú hozománya az lesz, h kevesebbeb fogják b@sztatni az embert pl. a munkahelyén
  3 az ilyen eszmei kérdéseknek, h kimrnnyire trú, nem sok értelmük van,az idő úgyis eldönti. Ha ledobják az atomot, mindez semmit sem fog számítani, a barátok batátok maradnak,a többi mindegy.
  Ez a health goth anno engem is kizökkentett persze :)

  VálaszTörlés
 4. Sosem érdekelt a divat vagy az ami épp menő, mindig azt vettem vagy szereztem meg épp, amire pénzem volt és ami tetszett, illetve tudtam, hogy az egyéniségem egy részét tükrözi, erre alapozok manapság teljesen. Nem érdekel épp mi a divat, mit szeretnek a fiatalok, nekem csak egy a fontos: Én. És az, hogy ezt miként tudom vissza adni úgy, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Nem érdekel, ha nu goth elemmel vegyítem a ruhatáram, ahogy az sem, hogy most sokan szintén csak feketében vannak, ahogy én is. És akkor? A lényeget megfogtad: Így is úgy is lesznek ellenérvek, olyanok akik ellenzik és nem tetszik nekik. Ők meg nem fognak mélyen beleásni semmi ilyesmibe, egy kalap alá vesznek vagy sem, utálkozni fognak és kész. :) Néha felhúzom a szemöldököm, mikor ugyan úgy kinéző fiatalokat látok egy bevásároló áruházban, vagy az egyik kedvenc ruha darabomból manapság sokkal többet látok (műbőr dzseki felső vagy fekete nadrág), de ez nem akadályoz meg abban, hogy ne úgy nézzek ki, ahogy akarok. Így még meg is veszem azt, ami kedvezőbb áron lehet kapni ezek miatt és jó ideje áhítottam rá. :)
  Tény, nehéz elmenni mellette úgy, hogy az ember figyelmét ne vonja magára, de nem lehetetlen. Mert az biztos: felesleges minden idegeskedés, stressz, értetlenség amit az ember ezzel foglalkozik. Ráadásul, tudom milyen volt tinédzserként, fiatalabbként. Nem ítélem el őket, hiszen a divat legnagyobb vonzereje az, hogy ha követed, vagy valaki, vagy valami, tartozol valahova. Nem ezt akarja mindenki? Dehogynem.
  Szóval tényleg érdekes volt az írásod, de van benne egy fajta pszichológiai érdekesség is, ami párhuzamosan és rohamosan jelen van a minden napokban, mióta az internet ennyire beivódott a hétköznapokba. Mert bár enélkül is voltak divat hullámok, mindig is lesznek. De maga a jelenség érdekes szerintem. Hiszen, megvallom neked: A jelenlegi 2016os időszakban nem lennék tinédzser. Nagyon örülök annak, hogy túlestem ezen és 25 éves fejjel vagyok jelen ebben az évben. :)

  VálaszTörlés
 5. Engem nem zavar a tumblrfekete jelenség, mert nagyjából tíz éve mi is gportalgothként próbálgattuk a szárnyainkat. Sokan azt is abbahagyták, mert jött egy újabb divathullám; most sem lesz ez másként. Aki esetleg komolyan, tartósan beleszeret a fekete színbe, az előbb-utóbb úgyis keres magának egy dark szubkultúrát, amit még inkább a sajátjának tud érezni, és elmélyül benne, ezáltal is jobban megismerve saját magát is.
  Kamasznak lenni nekünk sem volt könnyű, de a mostani, lényegesen gyorsabb információáramlás korában ez csak tovább bonyolódott. Ettől függetlenül kamasznak lenni az egyik legkalandosabb időszak az ember életében, az első igazi énkeresés. (Egyik-másik léleknek egész jól sikerül megtalálnia a válaszokat a kérdéseire.) Ez pedig jó dolog.

  VálaszTörlés
 6. Ők feketében vannak és elfogadják őket. Ên feketében vagyok ezt kiegészítve bakancsal, meg bandás pólóval, amit szintén nem divatból hordok.... Tessék! Fogadjanak el engem is!

  VálaszTörlés
 7. Szerintem azért rossz látni, mikor a divatot követő mainstream emberek feketében, bőrben, szegecsben, bakancsban járnak, azért fáj szinte, mert mi szenvedtünk ugyanezért. Minket kicsúfoltak, kinevettek, elkerültek és nem fogadtak el, mikor a szárnyainkat bontogattuk, vagy akár még most is. Azt hiszem, valahol belül igazságtalannak érezzük, hogy ezt mások "büntetlenül megtehetik".

  De még ezzel együtt is, igazán felesleges ekkora feneket keríteni a dolognak. Emeljük fel a fejünket és engedjük el, majd megunják. Mi meg jól bevásárolunk, amíg lehet :)

  VálaszTörlés
 8. Teljes mértékben egyetértek! :D Bizonyos elhangzott mondatok igen felbosszantottak... Ha már a rétegződés ennyire áthidalt mindent, nem is azzal van itt a probléma, hogy feketében vannak, legyenek, ha ez jól esik neki, de akkor legalább ne majmoljanak senkit vagy ,,csak, mert menő" meg, hogy ,,csak egy szín, semmi érzelem". Én is állandóan feketében vagyok, de hozzáteszem, hogy egyébként a fekete az nem egy konkrét szín, hiszen az összes szín összessége. (Telített/ telítetlen árnyalat) Ezzel nem leszóltam, hozsen nekem is a "kedvenc színem". Akinél nincs happy, az minek járjon pl. hupililában? Totálisan eltér attól, amit érez. (Már saját félinditatásból) Igaz, én emo vagyok, de a goth kultúrát is nagyon kedvelem... Annak ellenére, hogy totálisan ellentét az egész.:c Eredetileg én is annak indultam.. Jó ez így furcsa megfogalmazás, de nekem nagyon tetszett a stílus meg a lelki világa, a zenéje... De rájöttem, hogy valójában ez messze áll tőlem.:C Ezért is egyetértek veled, hogy ha már valaki nem jár feketében, még akkor is ahhoz a szubkultúrához tartozik, hiszen a lelki világa még megegyezik vele.c: Ami mostanában egy igazi kincs, hogy valaki kedves, érzelmes, értelmes emberi lény... Sokak csak divatból csinálnak dolgokat..(pl.: öltözködés), de gondoljunk bele abba is, hogy van mellettük, aki tényleg komolyan gondolja és akad olyan is, aki már akkor csinálja, amikor már nem divat... Ilyenkor örülök meg, hogy jéé valaki, aki tényleg komolyan gondolja...A divat engem teljesen hidegen hagy... Mindenki más-más, de akkor se értem, miért kell több száz, több ezernek ugyanazt csinálni, csak ,,mert menő"... Remélem egyszer felnő a világ és képesek leszünk normálisan látni az egészet... A dolgokat meg nem szűk látókörűen vagy egy szemszögből átlátni... Köszönet nektek, akik ezt a csoportot erősítitek!

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok!
  Hmm-hmm.. Őszintén ez tök jó. Of course ne várjuk el, hogy felettébb nagyívű gondolat mentén fognak a fiatalok gyűléseket szervezni. De! Amikor a szüleink gyerekek, fiatal felnőttek voltak, nekik ezerféle szerveződésük volt. Nekik szervezte az állam, az iskola, a szülők. Tudtak hova csatlakozni, mindig programok vették körbe őket.
  Az elmúlt 10 évet pedig a google vette át. A gyerekek 80% a netet bújta, így lettek fiatal felnőttek. És legyünk őszinték ez a kis összejövetel sem jött volna létre mondjuk 7 évvel ezelőtt, amikor én voltam 16, mint most ők.
  Az a baj az egésszel, hogy mindenki kurvára álszent. Az is baj ha a 16 éves részeg, ha füvezik, ha cigizik. De már az is, ha elmegy egy parkba, és találkozik olyan fiatalokkal akikkel amúgy soha a büdös életbe nem találkozna.. Csak azért, mert ugyanolyan szín ruhát hordanak. Én csak üdvözlöm ezt! Igen is tervezzenek ennek a mentén eseményeket, csináljanak közös programokat.
  Sosem hallottam a Tumblr-fekete jelenségről, de ezt is üdvözlöm a szótáramban! Végre nem arról szól a fekete, hogy jaj depi vagyok, meg a társadalom kivetett tagja, meg egy külön zenei irányzat képviseltetése. Hanem egy baromi egyszerű életstílust. Na meg az a hozzászólás is baromira megtetszett, hogy vagyok elég színes egyéniség ahhoz, hogy a ruháim feketék legyenek!!! VÉGRE! Köszönöm!!! Itt is csak az a baj, hogy egy nagyon fiatal lány mondta ki, a saját szóhasználatával. Ha ezt egy érett felnőtt mondja, az érett szókincsével, mindenki a földig hajolt volna meg előtte. Mert benne már ott az élettapasztalat.. Hagyjuk már...
  CSAK ÍGY TOVÁBB!!!
  Mondjuk az ilyen média cirkuszt pont kihagynám. Senkinek sincs köze ahhoz, pláne nem ítélkezni afelett, hogy milyen indokkal gyűlnek össze fiatalok. (Amíg az nem egészség károsító, ill. törvénytelen)
  Örvendek, hogy 16 évesek eljutottak idáig! SZERVEZŐDJETEK! Ismerkedjetek! Szuper! :)

  VálaszTörlés
 10. Hihetetlen, hogy van, akinek ez a jelenség fáj.
  A cikkben azt írtad, hogy "különös, hogy míg ezt divatosnak és elfogadhatónak találják, addig a mienkhez hasonló sötét szubkultúrák megjelenését sokan nemhogy nem fogadják el, sőt kigúnyolják".
  Most megmondom, mi a bajom ezzel az egésszel, és nem fog sok mindenkinek tetszeni. A gothhoz hasonló szubkultúráktól _nem_ a sötét ruhák miatt kapnak frászt az emberek, hanem azért, mert ti, mint emberek, akik történetesen gothnak valljátok magatokat, egyenként hihetetlen furán viselkedtek. Nem tudom, hol van még egy rakáson ennyi komplexusokkal teli ember, akinek jó részét pszichológushoz kéne küldeni. Mintha valami perverz örömet lelnétek a különcködésben, hogy meg nem értett léleknek képzelitek magatokat, a társadalom kivetettjének szerepében tetszelegve. Nagyjából úgy, mint a tinédzserek általában. A különbség az, hogy a tinédzserek előbb-utóbb kinövik ezt. Most viszont, hogy egy csapat tinédzser tényleg ilyet játszik maguk között, ti azt képzelitek, hogy valaki kisajátította a special snowflake imidzseteket, így most áldozatnak képzelitek magatokat, mintha legalábbis személyesen rólatok szólna ez a dolog. És még élvezitek is. Nem, nem rólatok szól. Inkább nőjetek fel.

  VálaszTörlés