2020. május 22., péntek

Zenei vérfrissítés #15 Aktuális (metál) kedvencek


Jelen poszt hónapok óta ült félkészen a piszkozatok között, így talán kevésbé aktuális ez az 'aktuális' jelző, ám minden elemét érdekesnek találtam és ha nyitottabbak vagytok a metálosabb dallamok iránt, megeshet, hogy ti is rálelhettek olyasvalamire, amit eddig nem ismertetek. (A korábbi zenei vérfrissítés bejegyzéseket ide kattintva éritek el, ha nem olvastátok őket, de érdekes elemekkel bővítenétek a lejátszási listátokat.)

Avatar - Paint me red

Az orosz Avatar már szerepelt korábban a blogon, akkor a Bloody Angel és a Hail to the Apocalypse c. számok voltak azok, amiket ajánlásra érdemesnek találtam, szépen lassan végig is zongoráztunk Gáborral közel a teljes diszkográfián, az utóbbi időben a Paint me red volt az, amit leggyakrabban elővettem (leginkább futás közben, igazán lendületes és katartikus track, bár jellegében/témájában kevésbé illik ehhez a tevékenységhez, de hát na). A stúdiófelvétel is elég jó, viszont az élő verzióban intenzívebb. Tetszik a srácokban, hogy mekkora átéléssel képesek a színpadra lépni.



Little miss J has a certain taste for chaos
Destroying fine art
Little miss J always tends to find a way
To fall
Little miss J cannot take the shit she's given
Destroying fine art
She is fading away so fast
Destroying, destroy
Birds in row - I don't dance

Idén Budapesten lépett fel az általam nem olyan rég felfedezett Alcest, nagyon szerettem volna eljutni a koncertjükre, ám ez most nem jött össze. A Birds in row szintén velük turnézott, előtte nem hallottam róluk, annyira nem is keltette fel a kíváncsiságomat, mivel a Wiki a Hardcore punk, Post-hardcore, Dallamos hardcore kategóriákba tette, és egyiknek sem vagyok nagy rajongója. Aztán kíváncsiságából mégis belehallgattam, mondván, hátha érdekes, ha már ezzel az általam igencsak kedvelt bandával osztoznak, hátha mégis érdekes.

Ahogy sejtettem, a szintén francia banda nem lett a kedvencem, viszont az I don't dance c. számuk kérlelhetetlenül belemászott a fülembe, amire nem számítottam, ugyanis elsőre gyanúsan zajos-üvöltözős volt számomra, amit kevésbé preferálok (emiatt nem hallgatok egyáltalán pl. trash metált sem). Viszont van ennek a számnak egy olyan lendülete és hangulata, ami megfogott, így meglepő módon nem zavar a látszólagos kaotikussága.

Here there’s nothing left for us
Cause there’s nothing left to lose
Nothing left to fight for
I can’t see the difference between a few and so much more
I ain't the shadow of an answer
Or the shadow of a fight
And my shoes do suck for dancing without class
Take me out of the water
Wake me after the night
It just sucked when you wrote party
On a flier that said waltz

Morrlah - Blackened Sun

Az Éjfény bandáról ódákat zengtem már 2012 óta, teljesen be voltam zsongva, amikor kiderült, hogy a Motschar album angolul is hallgatható, mindössze mint Morrlah érdemes keresni. A Blackened sun fut Fekete nap néven is, nehéz megmondani, melyik a tetszetősebb, körülbelül egyenlő arányban hallgatom. Ha bejön ez a track, jó szívvel ajánlom a teljes korábbi album végighallgatását, elég változatos, a szövegeik nagyon jók.


You could be more You could be better
Even everything but before that
Say who I am say who you are
Are there memories I leave behind

Down so painful somewhere within
Freezing out there, creeping crawling
Ask now and choose it cleverly chooses
What is needed what seperated?

I wonder what this short time left will do with me
My golden heart is poisoned by the toxic air I breathe
What's going to happen to me
When this Blackened Sun holds me tight?
We may consume each other's soul
Staying good old friends, with a smile.

Orbit Culture - The Shadowing

Viszonylag friss kedvenc a svéd banda, ugyanis pár hónapja hallgatom csak őket, de igen lelkesen - korábban a Sun of all-t és a Saw-t ajánlottam nektek tőlük - , kifejezetten szeretem a dalszövegek és a hangzásvilág összhangját. Eredetileg a Tellus c. számot szántam ide, de aztán felfedeztem a Shadowing-ot, amit alább láthattok.  A Shadowing egy három részből álló történet befejező epizódja, ha a teljes képet szeretnétek kapni arról, mi is történik pontosan, elsőként ajánlom a Nensha, majd a Rebirth c. számok meghallgatását, illetve a klipek végignézését.


You said (you said)
You said you'd never be coming back here again
I've changed me, all of me

(...)

The price we pay
Through the eyes and the mind of a broken man
It's here to stay, confined in all

The birth, the growth, the life, the shadows uprising
I've lived through the eyes of a man, In search of the bright light

I will live once I am free
The soul travels lightly across the plains
The golden star in sky embrace your heart

We are the Fallen - St. John

A WatF egy igen érdekes pont a listán, gondolkodtam, hogy mennyire illik ide, ugyanis egy olyan bandáról van szó, aminek a dalainak hangulat-, és hangzásvilága viszonylag távol került tőlem. Sokszor emlegetem, hogy tiniként rengeteget hallgattam az Evanescence-t, aki ismeri őket (különösen a Fallen album körüli időszakot), annak gyanússá fog válni, hogy vannak elég erőteljes hasonlóságok (ha megnézitek a Bury me alive klipet, akkor elég egyértelművé válik), ugyanis három korábbi Evanescence tag állt össze, hogy egy, a korábbi banda jellegétől némileg különböző, ám annak munkásságát bizonyos tekintetben folytató formációt alkossanak.

Külön szórakoztató a hozzászólások között a két tábor vélemények egymásnak feszülését átfutni, vannak akik szerint a WatF énekesnője egyáltalán nem emlékeztet az Evanescence Amy Lee-jére, se kinézetben, se hangzásvilágában, vannak akik egyértelműen  a Fallen-éra újraélesztését/továbbgondolását látják benne (amire maga a banda neve is utal), amelynek a hangulatának felidézéséhez szükséges lehet a hasonló atmoszféra megteremtése a korábbira emlékeztető vizuális és hangzásbeli elemekkel, mindenki döntse el maga, melyik álláspontot érzi magához közelebbinek.

Visszatérve, bár az élmény, amit ez a fajta zene nyújt, számomra kevésbé testhezálló, mégis ez az egy track kiemelkedő, gyanítom, hogy nem lesz hosszú hónapokig/évekig a lejátszási listámon, de mivel jelenleg szívesen hallgatom, így jó szívvel ajánlom nektek is.


So ashamed of waking
All my life you failed to keep me safe
My whole world's forsaken
Won't let you destroy my faith again

All my questions get no answers
Locked up tight from the world outside me
No, no
Mommy come get me out tonight
All my questions have no answers
I can feel the fear inside me
No, no
Mommy come get me out tonight
_________________________________________________________
A fotók forrásai: Orbit culture - The Metal Archives;
We are the Fallen - WatF Facebook oldal; Éjfény/Morrlah - Éjfény Facebook oldal;
Avatar - Avatar Wikipedia; Birds in Row - Birds in Row Wikipedia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése