2016. október 1., szombat

Zenei vérfrissítés: Az utóbbi idő kedvencei #10 Darkwave és elektronikus


Azt  ígértem, a goth rock/post-punk szerelmeseinek fogok kedvezni, ám talán kissé tévedtem, inkább elektronikus/darkwave vonalat sikerült becélozni a következő összeállítással, bár akad talán.

Lássuk csak, ami talán mindegyikben hasonló, hogy ugyanabban az egyvelegben tálalta a Youtube, tehát valami titokzatos összetevőn biztosan osztoznak, viszont meglepő, hogy maximum három fő alkotja mindegyik bandát, sőt, akad egy olyan projekt is, amelyet mindössze egy hölgyemény alkotott.

Lebanon Hanover - Gallowdance | A coldwave/postpunk duótól már korábban akartam meg szerettem volna nektek mutatni ezt a számot, csakhogy valamelyik Facebookos csoportban pont linkelte aznap valaki, és úgy döntöttem , inkább elnapolom a dolgot. Ebbe a listába tökéletesen beleillik, úgyhogy íme. Számaik melankolikusabbak, iskolapéldái az általuk képviselt stílusnak, a mottójuk abszolút leírja az érzést, amit ébresztenek: "an ice cold reply to the alienated world coming from two warm beating hearts".
A klipet - mint ezek közül az összes többit is - egy random postpunk/darkwave lejátszási listán találtam, hangzásvilágában kiemelkedőnek találtam, képi világában meg olyan abszurd, ahogy William zacskós kenyeret vásárol egy közértben kacsákat etet, míg Larissa hóhérkötéllel a nyakán ugrabugrál boldogtalanul, járja a  egy rét közepén. (Jó, láttunk már cifrábbakat is, de van valami szomorú nyerssége és bája az egésznek.)


"Dance with me the gallowdance
As long as we're not hanging
As long as we still can my love
We both know the string is always ready
"

Modèle Mécanique - Dark of the Moon | Talán ez egy picit ki is lóg a sorból a maga derűs, mégis kissé avíttas, de határozottan kellemes hangulatával, a videóval pedig igazán passzol, jól eltalálták. Facebookon Analog/Experimental/Minimal-ként jellemezték, és meglepő módon mindössze egy amerikai leányzó és a zajkeltő masina áll a projekt mögött.


Sixth June - Back For a Day | A szerb szintipop/new wave duó közel tíz éve, '07 óta lát el minket muzsikával, melyre a Depeche Mode, a Bauhaus, a Dead Cand Dance és a The Cure volt inspiráló hatással.



Plastique Noir - Rock'n'Roll Is Over  |  Ez az én számom. De tényleg :) Mármint természetesen semmi közöm nincsen hozzá úgy, viszont ha van olyan, hogy kedvenc a kedvencek között, számomra ez az - hallhattátok a Goth Találkozós videó elején is amúgy - nem tudom megunni, pedig a szövege igazán nem olyan nagy szám, de a hangulata igen.
A brazil trióról annyit érdemes tudni, hogy 2005 végén - 2006 elején vágtak bele a zenekészítésbe, korai éveikben a Cruxshadows előtt is felléptek, jártak a Wave Gotik Treffenen, onnantól kezdve pedig ment minden, mint a karikacsapás. :) Szerencsére napjainkban is aktívak.


You were laid on the floor
I didin't recognize you
Why not?
It seemed there was no one at home
A cold body, a strange smile
I know

(...)

All that I can say
Tomorrow is another day
Rock'n'roll is over

QEK Junior - Kopfkino | Az elektronikus zenét játszó német duó dala szokatlanul üdítő volt az amúgy komor egyvelegben, meg is ragadt hamar - nektek is tetszik annyira, mint nekem? :) 


 

4 megjegyzés:

  1. a lebanon hanovert én is nagyon kedvelem <3 a buzz kullt ismered? nekik is vannak nagyon jó számaik, meg feldolgozásaik is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig még nem hallottam róla, de köszi az ajánlást, meglesem :)

      Törlés
  2. Megmelengette a lelkemet, hogy linkelted itt a videós bejegyzésemet :D Amúgy egész jó válogatás lett, a Lebanon Hanovertől és a Sixth June-tól nekem is van pár régebbi kedvencem. Mostanság én is rákaptam az ilyen hangzású zenékre a rockmaratonom után. Biztos az időjárás teszi. :D
    Mutathatok neked egy dalt, ha már zene? Lehet, hogy neked egy kicsit túl "lightos" hangzású, de te jutottál róla eszembe először. (És ha azóta nem hallgattam meg ötvenszer, akkor egyszer se.) Nagyon egyedi, elektronikus, van benne egy kis Toccata and Fugue is (meglepően jól illik hozzá amúgy), és a szövege is különleges. Kíváncsi vagyok, mit fogsz hozzá szólni.
    https://www.youtube.com/watch?v=3492o3pfEWI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nanáhogy, sok szempontból felejthetetlen, remélem páran voltak olyan bátrak, hogy kattintottak azért :)

      Ja, valahogy ez az atmoszféra elég tetszetőssé vált, igazad lehet, talán az a hűvösebb-ködösebb idő teheti :)

      Hú, féltem, hogy a vokál elrontja, mert bazi jól kezdődött, de nem! Tetszik, tetszik, felkerült arra a listámra, ahonnan ebbe a rovatba szedem össze a számokat, meg az mp3-lejátszómra is rádobtam :) Ha van hasonló, akkor mutasd ám majd meg! :)

      Törlés