2016. július 16., szombat

Zenei vérfrissítés: Az utóbbi idő kedvencei #8


Az aktuális kedvencek között akad olyan is, ami csak néhány hónapja jött ki, viszont olyan is, ami már tizenöt éve. Viszonylag vegyesen, van itt magyar, ám angol nyelven felénekelt darkwave, egy egyszerre lenyűgöző, és témájából fakadóan ijesztő elektornikus egy ikonikus bandától, egy witch house stílusú, és egy újabb darkwave, egy olyan előadótól, akivel itt már találkozhattatok korábban. Végül, de nem utolsó sorban egy magyar metál zeneszám, tőlem szokatlanul, aztán valahogy mindig bekeveredik. 

Ha kíváncsiak vagytok, kik ők, kattintsatok tovább, és/vagy görgessetek lejjebb.

Neolunar - Sand Into Wave  | Kátai Tamás új albumja,a Slower Structures messze sodródott a korábbi Thy Catafalque-hangulattól (nyilván nem véletlen, hogy a saját neve alatt került kiadásra), más irányba mutat, már az utolsó Thy Catafalque albummal (Sgúrr) is vegyes érzéseim voltak (az Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában menő volt, de a többi annyira nem). Viszont ez a track határozottan meggyőzött, hogy hosszú távon nem fognak különválni az útjaink ennek a csodálatos embernek a munkásságától: egyszerűen imádom! Bár a metált mint olyat abszolút nélkülözi, a korai Thy Catafalque-feelinget abszolút visszahozza.


Circle to square and square into circle,
square into circle and circle to square,
so feels like the sun’s never to rise again.

A phase of the moon drives me to the sea,
this turn of the moon drives me to the sea,
I walk to the sea and dream of a storm again.

Kraftwerk - Radioactivity | A Numbers után ez a másik, ami nagyon megfogott - ám ez másképp: a track egyedi, szerintem csodaszép, de egyben szomorú és hátborzongató is. Külön frappáns, hogy a "pittyegés" a háttérben a 'radioactivity' szót adja ki, morze kóddal.



Sellafield 2 will produce 7,5 tons of plutonium every year.
1,5 kilogram of plutonium make the nuclear bomb.
Sellafield 2 will release the same amount of radioactivity
Into the environment as the Tschernobyl every 4,5 years.
One of these radioactive substances
Krypton 85, will cause death and skin cancer

V▲LH▲LL - THΣ SH▲PΣ OF HUGIN | Spotify-on találtam rá véletlenszerűen, elég hangulatosnak találtam annak ellenére, hogy nem igazán hallgatok witchhouse stílusú számokat, úgyhogy elmentettem amolyan "meglátjuk" alapon. Sajnos nem igazán találtam meg jó minőségben a neten, vagy feldolgozásba, vagy rövidebb verzióba futottam bele. Az alábbi amolyan élő előadás, torzabb, mint a stúdiófelvétel, sajnos jobbal nem igazán tudok szolgálni, aki teheti, és érdekli, keressen rá Spotify-on.



Project Pitchfork - Timekiller | Project Pitchfork volt is, úgy látom lesz is, mert eléggé sikerült belegabalyodnom, mindig találok újabb és újabb aktuális kedvenceket tőlük, de megfogadtam, hogy egy zenei vérfrissítés posztban egy előadótól csak egy számot válogatok be, úgyhogy megmenekült, aki nem szereti :)
Elsőre nem különösebben tetszett, kicsit erőltetettnek éreztem, viszont egyszer csak bekattant és azóta folyamatosan hallgatom. Peter Spilles hangja valami lenyűgöző, a refrénért odáig vagyok!


 Make my dreams come true, baby
Every time it seems to me
That fiction and reality
Melt together for eternity

Liquid words dropping down the stairs
Filling the emptiness with sense
You and me on the floor
Floating on our sensibility

You need a timekiller and you don't understand
I am like quicksand, lick it from my hand
I am your timekiller, I'll let your mind expand
I am like quicksand, lick it from my hand

Blind Myself - Diszkószám az éhezésről | Párom révén találkoztam vele és - bár a vokál valahogy nagyon nem tetszik a többi számukban, kicsit olyan nyávogós, ami nekem nagyon nem - viszont ez bosszantóan megragadt, újra és újra felbukkant, ráadásul nagyon frankó, elgondolkodtató a dalszövege (és létezik egy jópofa Boggie-paródia változata is).



A korgó gyomor erősebb mint a korgó lélek
Én meg üres polcok előtt halok éhen

Könyvtárakból lopok
Így egy ideig lesz mit ennem
Olvasok majd máskor
Már most megéheztem

Itt már sehol sincsen B terv
Csak hadd vegyek én is ételt
A mondanivaló árából

3 megjegyzés:

  1. Nálad mindig kincsekre bukkanok! Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kátai Tamásban sosem csalódom, az is nagyon tetszett. A project Pitchfork-ot régóta szeretem, ezt a számot nem ismertem, de szerelem lett első hallásra, meg a withch house stílusú is. Kár, hogy nincs jobb felvétel belőle. :/ :)

      Törlés