2016. április 30., szombat

Zenei vérfrissítés: Az utóbbi idő kedvencei #7
Első körben két olyan számot hallgathattok meg, amire borzasztóan rákaptam, de tényleg, úgy istenigazán, aztán kettő olyat, ami valamiért gyakran előkerül - és nem feltétlenül az én jóvoltomból, majd egy, amit nem igazán tudok hová tenni - ha van ötletetek, meghallgatom :)
Kraftwerk - Numbers | Hütterék tulajdonképpen hetven óta szakadatlanul ellátnak minket komoly mennyiségű elektronikus zenével, és hála az égnek a jobbik fajtával. A Kraftwerk korszakalkotó és ikonikus, akár kedveli az ember őket akár sem, ezt el kell ismerni. Személy szerint az előbbiek népes táborát gyarapítom, de igazán mélyen sosem ástam bele magam a munkásságukba, talán kéttucat szám kerül elő újra és újra, így nem meglepő, ha csak jóval később fedezek fel olyasvalamit, amit az igazi nagy rajongók már esetleg évekkel, évtizedekkel ezelőtt. 
A ritmus páratlan, ahogy a megoldás is. Nem tudom elképzelni, hogy kilenc szám felhasználásával van, aki jobb zenét lenne képes létrehozni.
Rockhoz, metálhoz szokott fülek számára különös lehet.Shriekback - Nemesis | Ezer éve rajta volt a listámon, de csak most kattant be valami, hogy hú, ez az a szám! Az előző Numbers mellett ez volt ami az elmúlt hónapot uralta úgymond, nem is kerülnek le egyhamar a mindennapi hallgatandók közül.
A szöveg eredeti, a klip is elég kúl, sokad dob az összképen ha együtt élvezzük a kettőt. Egyszerűen imádom!
A Shriekback egyébként egy viharos múltat megélt - többször feloszlott és újraalakult - new wave/post-punk formáció, számos albumot kiadtak, a mai napig aktívak.


Priests and cannibals, prehistoric animals
Everybody's happy as the dead come home
Big black nemesis, parthenogenesis
No one move a muscle as the dead come home


Velm - Új dimenziók | A magyar melódikus black metál duó ezen számával a páromon keresztül találkoztam, meglepő módon tetszett (talán tíz éve, hogy komolyabban hallgattam bármiféle black metál jellegű dolgot), a dallamosabb részei kiemelkedően szépek és fülbemászóak, a vokál pedig nem bántóan komor, az összkép hangulatos és teljesen hallgatható. (Mivel nem sok mindent találni róluk, itt a Facebookos oldaluk.)System of a Down - Aerials | Nem hallgattam soha Systemet, afféle divatmetálként gondoltam rá mindig a hallgatósága és a popularitása miatt, aztán párszor feldobta a Youtube a páromnál, és egy jó ideig nem is került elő újra, de egy rövidke részlet megmaradt és makacs módon befészkelte magát.
A vicces az volt, hogy elképzelésem sem volt, melyik előadó melyik száma lehet, véletlenszerűen bukkantam rá újra. Azt hiszem, sosem leszek "rajongó" úgymond, de meg kell hagyni, az előítéletemmel szemben tényleg van néhány igazán jól eltalált számuk, bár a többség nekem túl amerikai, maradok inkább a saját területemen, kis kitekintőnek érdekes volt.


Life is a waterfall,
We're one in the river,
And one again after the fall.

Swimming through the void
We hear the word,
We lose ourselves,
But we find it all?

PhoeniX Files - Még kér a nép | Végül pedig egy szám, amit nem tudok hová tenni. Ronda módon megragadt és nem tudok tőle szabadulni - ahogy a gondolattól sem, hogy ezt már hallottam valahol. Részletek ugranak be, de nem tudom megfogni, a kis töredékek hasonlóak, de aztán annyira mégsem... Watch My Dying? Ossian? Ákos? egyszerűen veszettül bosszant, hogy nem tudom, honnan ismerős. Valaki esetleg...?

1 megjegyzés:

  1. Ez a Shriekback szám annyira jó. *-* Tőlük én eddig csak a This Big Hush-t ismertem és azt is nagyon-nagyon szeretem, de lehet, hogy ezt még annál is többet fogom hallgatni.

    VálaszTörlés