2021. november 1., hétfő

OotD: Low budget summer casual/ninja goth outfit - avagy az utóbbi idők basic kedvence

 

Ha követtek Instagramon, találkozhattatok már ezeknek a fotóknak egy részével - szeretnék kicsit mesélni nektek erről a helyről, ahol voltunk, illetve erről az egyszerű, totál kényelmes és olcsó ruha-összeállításról - meg úgy  egyáltalán pár szót. Az egyik Instára feltöltött kép alatt dióhéjban leírtam, hogy az utóbbi hónapokban nem várt egészségügyi nehézségekkel küzdök, így eléggé megakadtak a dolgok: máskülönben a magánélet és a munka az első, emiatt szorultak háttérbe az online tevékenységek, hát most ez. 

A nyárnak talán az egyetlen kiemelkedő pontja, amiről ebben a bejegyzésben írok, sajnos erre is rányomta a bélyegét az előbb említett dolog, hamar kiderült, hogy semmi esetre sem kellett volna útnak indulni, ha a jelen tudásom birtokában lettem volna, fel sem merült volna. Mindenesetre az élmény pozitív pillanatait nagyon megbecsülöm, igazán nehéz kerülni a kimozdulást, ha az ember hozzá van szokva a túrázáshoz, kiránduláshoz. Igaz, itt nem volt nagy jövés-menés, csak könnyű séta, inkább a levegőváltozás miatt emlékezetes számomra/számunkra.

"Egykori kőbányák", Gyenesdiás (a Vadlánlik barlangon túl)

Amikor szóba kerül, mindig megemlítem, hogy mennyire szeretem a szép köveket - nem feltétlenül a kiállítási jellegű látványos ásványokra gondolok, egy-egy érdekesebb "sóder" kavics is roppantmód fel tud dobni, amit csak úgy a földön találok. Itt Sopronban rengeteg a csillámpala, csillámkő (muszkovit), apró kvarc például, amit az első időkben a kirándulások alkalmával hitetlenül konstatáltam - Kaposvár környékén nem találkoztam annyi látványosan érdekes "szép kaviccsal", mint erre, és ha pár hónapig nem tudunk valami okból kifolyólag kirándulni, valamilyen szinten még ennyi idő után is képes vagyok újra és újra rácsodálkozni. 

Ha titeket is érdekel, milyen lelőhelyek vannak Magyarországon, vagy csak úgy nézelődnétek, hogy miket lehet találni akár viszonylag random helyeken, ajánlom a Geománia oldalt, pár éve találtuk, nagyon hasznos, tele van fotókkal és ismeretterjesztő anyagokkal, a felismeréshez/határozáshoz is remek lehet, mert tele van nyers, valós képekkel, amik eddigi tapasztalataim alapján reálisabban tükrözik amiket az egyszeri ember találhat, mint a tökéletesen letisztított, esetleg csiszolt, megmunkált darabok "steril" fotói.

 

Ha a Balaton-felvidéken járunk, mindig erős késztetést érzek, hogy felsétáljunk Balatongyörökön a Szép-kilátó fölött található dolomit bányához, nagyon szerettem, hogy a környező növényzet szép élénk zöld, az ég intenzív kék, milyen kontrasztot teremt a rikító fehér fejtési területtel. Lélegzetelállító élmény volt a kis szűkös erdei útról erre a roppant magas hegyben szinte átmenet nélkül folytatódó "kis tisztásba" botlani - geoláda kereséskor találtunk rá még korábban, vlogoltam is róla, blogbejegyzést itt találtok róla, fotók a lap alja felé.

Na de visszatérve a jelen bejegyzés témájára, Gyenesdiáson két kőfejtőt is találunk, egy jóval nagyobbat, a fenti térképen szürkével "Egykori kőbányák" néven található, itt jártunk is korábban, valamikor majd azokat a fotókat is posztolom ha úgy adódik, nagyon érdekesnek találtam, hogy a nagy semmi közepén egy kiégett autóroncs volt, alapvetően amellett szerettem volna egy pár Outfit of the Day fotót készíteni Gáborral, de idén már nyoma sem volt ennek - örültem is meg nem is, jó, hogy eltakarították, ami nem oda való, de sajnáltam, mert igazi klassz poszt-apokaliptikus hangulatot árasztott :D Itt van egy geoláda is, ha valaki esetleg szintén ládázik, egy maximum fél órás sétával könnyen megközelíthető és remek a kilátás. A másik a pirossal jelölt "Kőbánya", ez jóval kisebb, mint a másik, itt idén jártunk először.

"Egykori kőbányák", Gyenesdiás (a Vadlánlik barlangon túl)

"Egykori kőbányák", Gyenesdiás (a Vadlánlik barlangon túl)

A fentebbi (kivéve a kezdőkép) fotókon látható a nagyobb bánya, a lentiek pedig a valamivel távolabb található kisebb, mindkettő más miatt tetszik, míg a nagyobbik a monumentális mivolta miatt csábít, a kisebb azért érdekes, mert szinte a nagy semmi, erdő közepén csak belefut az ember és hát elég meglepő volt, hogy hirtelen egy roppant "falba" futottunk, szinte bármilyen erre jel vagy átmenet nélkül.


Itt is találtunk kőrakásokat, amik már korábban is igen tetszettek (a 2019-es kempinges bejegyzésben láthattatok párat - érdemes végigfutni rajta, szerintem érdekesek), aztán azóta főleg vadkempinges csoportban olvastam olyan véleményeket, miszerint nem a legszerencsésebb a földön levő köveket pakolászni, mivel sok apró élőlénynek ad otthont és ez megzavarhatja az életterüket, ami őszintén szólva teljesen magától értetődő, mégsem jutott eszembe, valószínűleg megakadtam a kreációk csodálatánál, nem gondoltam tovább a dolgot. Így azért más színben látom, ennek ellenére nem találom kevésbé szépnek és érdekesnek őket.


Gábor

A korábban említett kiégett autóroncs híján nem igazán volt ötletem ennek a szettnek a megörökítésére, így végül ezek a viszonylag egyszerű fotók készültek. Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán minek OotD fotót készíteni egy ennyire alap dologról, lehetett volna érdekesebb, látványosabb, de az elmúlt évek kedvenc, talán legtöbbet viselt szettje volt ez nálam, így bőven megvan a létjogosultsága. Jó érzés kényelmes, praktikus ruhákat (is) viselni, nem csak a különlegesebbeket - ráadásul olyan ritkán látok efféle hétköznapibb komfortos-parktikus szetteket, gondoltam gazdagítanám ezt az irányt. 

Persze kérdés, hogy kinek mi a praktikus vagy komfortos nyilván, de továbbra is kiállok a "nem csak a teljes harci díszes gót a gót" álláspont mellett, amit bár hallani szerencsére másoktól is sokat hallok, de a különféle közösségi médiafelületeken nagyságrendekkel kevesebbet jön velem szembe - nagyon megválogatom, mit, kit kezdek el követni, nem erre gondolok első sorban, hanem amiket random feldob egy-egy vegyes feed. Még mindig túlságosan sokszor látom "a vajon elég vagyok-e így" külsőségekre vonatkozó kérdést. 

Érthető, hogy mindenki a legkiemelkedőbbet, legjobbat igyekszik megörökíteni (ahogy én is), de néha azért nem árt megállni és tudatosítani, hogy nem csak ebből áll az élet, ez csak egy pár százaléka mindössze az összképnek - és akkor mi lehet emellett, ezen túl?  Persze az is benne van gondolom, hogy több ingert jelent, ami nem olyan casual/"hétköznapibb" komfortos, de én kifejezetten szeretek ilyen vonalon "kapcsolódni", bátorság, közvetlenség, nyitottság érzését kelti bennem amikor az ember meri vállalni a lazább, amolyan "otthonibb" oldalát is. Elgondolkodtató dolgok ezek, kíváncsi vagyok, vajon mi lehet a jelenség hátterében, és milyen arányban.

Persze kérdés az is, mi a cél, milyen alkalomból készül, és a többi, és a többi, sokrétű a dolog, mindenesetre a lényeg, hogy szívesen látnék több casual goth ruha összeállítást nagy általánosságban.


 
Rátérve a ruhára, egy sima egyszerű Ebayről 2019-ben rendelt maszkot vettem fel (412 Ft / 2 db, azaz kb. 206 Ft volt egy darab - ebben a Kincsvadászat után posztban írtam róla), itt csak a képek erejéig viseltem, hiszen nyílt terepen, természetben abszolút egyedül voltunk, viszont azóta is napi szinten hordom, amikor szükséges - boltban, munkában, hát ki hitte volna anno, hogy egy fotózáshoz vásárolt kellék valóban jól fog majd jönni. Egyébként strapabíró kis cucc és nagyon kényelmes, két rétegű, meglepően sok mosást kibírt. Nem bánom hogy megvettem, mert utána hirtelen megugrott az ára érthető okokból kifolyólag.
 
Az ankh nyaklánc 220 Ft volt (Kincsvadászat után poszt itt volt róla), sajnos a lenti fotónál egyszerűen sehol sem találtam - kiderült, hogy a kirándulás után jól elpakoltam, csak hónapokkal később találtam meg, ami miatt felettébb frusztrált voltam, de lévén hogy a nyár közepén megnyekkent derekam miatt amúgy is az ágyat nyomtam hónapokon keresztül, viselés szempontjából tulajdonképpen mindegy volt, csak hát a tudat, hogy hátha elveszett, meg bosszantott, hogy nem tudtam lefotózni a szetthez. Mindenesetre azóta megkerült, ami a lényeg. Még 2018-ban rendeltem, sokat viseltem, nem kopott vagy korrodálódott, ami jó hír, viszont a csat hátul eltörött a csat, így cserére szorul majd, de 220 Ft-ért csak a medál is elég szuper, úgyhogy elégedett vagyok. (Amúgy lehet jó lenne valamikor majd egy értékelős videó, hogy amikről az évek folyamán volt Kincsvadászat bejegyzés, mennyire váltak be, néha eszembe jut, de rengeteg dolog van sajnos a képzeletbeli listán, mire odáig jutnék, hogy sorra kerüljön sajnos.)
 
A trikó egy abszolút egyszerű sima Decathlonos trikó, S-es méret, anno 990 Ft volt, idén 1490 Ft-ért vettem. Jól szellőzik, rugalmas, kényelmes, van belőle itthon vagy féltucat egyforma fekete (fele ugyan M-es régebbről), a szomszédok meg gondolom azt hiszik, mindig ugyanazt az egy ruhát viselem :D Eléggé rászoktam a sportruhákra, mivel nagyon kényelmesek, télen melegen tartanak de mégis "lélegeznek", nyáron hűvösek, szinte nem is érezni őket, ráadásul pillanatok alatt megszáradnak mosás után (a felnőtt élet örömei), és egész pofásak is akadnak köztük. Kezdek kicsit elmenni a techwear irányába (tervezek erről írni, mert most nagyon a szívem csücske, talán a következő poszt ez is lesz, tekintve hogy a vázlat szemrehányóan várakozik a szerkesztésre és  posztolásra váró bejegyzések között egy ideje). Érdekes, hogy évekkel ezelőtt a strega fashion/dark mori állt közelebb a szívemhez, most ez a modern, poszt-apokaliptikus jelleg, hát változnak a dolgok.

A gatyó egy basanadrág, amit a Lidl-ben vettem kiárusításon, rendeltem anno ebayről is egyet (videó itt), de az nem annyira szuper, mert kicsit más a fazonja (amit rajtam láttok, annak szűkülő a vádlirészre, míg a korábban bemutatottnak egyenes és valószínűleg túl magas is vagyok hozzá). Remélem, ha egyszer megadja magát, találok majd helyette másikat, mert nagyon szeretem, de nem fűzök hozzá nagy reményeket, mert nemigen látom, hogy divatba jönne, azaz ezáltal könnyen hozzáférhetővé válna a következő időkben. Ezt nem tudnám pontosan megmondani, talán 1000-1500 Ft körül vettem.

Az öv nagyon régi darab, 2012-ben mutattam, hogy egy képkerettel együtt vettem 800 Ft-ért, ha felezzük, így mondjuk 400 Ft, ezt Kaposváron vettem másodkézből. Ahhoz képest, hogy lassan 10 éve nyúzom, pedig viselem minden nyáron rendszeresen, nem sokat kopott, se a gumi nem engedett, se a műbőr hatású anyag nem kezdett el leperegni. 

A cipő egy Pepco-s teljesen egyszerű darab, 990 Ft volt, és ez az egyedüli a szettből, aminek a minősége egyszerűen értékelhetetlen. Azért különös, mert pár éve vettem már ugyanilyen cipőt, és az egészen sokáig bírta, általában a talpuk kopik el és lyukad végül, de ez konkrétan kevesebb, mint három órát bírt - ami történt, hogy a nyári melegben (azaz a fenti fotók elkészítésének napján) a forróvá vált talajtól átmelegedett a cipő talpa, felolvadt a ragasztás, és elkezdett csúszkálni a talpbetét a cipőben, később amikor visszahűlt, hullámosan, megtörve dermedt meg. Egészen le voltam döbbenve, ugyanis persze "990 Ft-ért ne várjunk sokat", de eddig a Pepco termékekkel nem volt rossz tapasztalatom. Utána vettem egy ugyanilyet, és nem fogjátok elhinni, mi történt... még egyszer :D

Amivel gondban vagyok, hogy akkor milyen célra lenne érdemes, melegben utcára nem, mert megolvad, hidegben vékony, beázik, esetleg valamilyen "benti" cipőnek - pl. korábban irodában volt, hogy hasonlót viseltem, ott nem volt vele gond, de nem vagyok benne biztos, hogy Pepco-s volt-e (szerintem nem). Végül arra jutottam, ilyen "tűzrakós cipőnek" jó lesz - mármint nem olyan módon hogy tüzet rakunk vele, hanem hogy amikor elmegyünk ezt-azt sütögetni, akkor jó lesz olyan cipőnek, amiért nem kár, ha füstszagú lesz, vagy ha emiatt gyakran van kimosva, és kopik (már ha túléli persze a mosást, ezek után...) 

Összeszámolva 4306 Ft mindez (a nacinál 1500 Ft-tal számoltam, mert nem emlékszem pontosan, de az fix, hogy amolyan lélektani határ volt - utóbb amennyire szeretem, adnék érte bőven többet -, a trikót meg évekkel ezelőtt vettem, így az alacsonyabb ár a korrekt), egyedül a cipővel vagyok mélyen elégedetlen, minden más gyakran viselt, szeretett, kedves darab. Nyilván ehhez valamennyi szerencse is kellett, mert az övre véletlenül bukkantam a bolhapiacon, de a többi viszonylag könnyen beszerezhető, vagy az volt.

Amit sajnálok, hogy a vámot így behozták a külföldről rendelt cuccokra, plusz a forint-euro/dollár árfolyam meredek és előnytelen változása mert alkalmanként rendelgettem én is, és ez igencsak visszaveti a kedvet, bár olyan szempontból nem baj, hogy legalább jobban átgondolom a dolgokat, mire van ténylegesen szükség, vagy mit szeretnék eléggé, de akinek nem volt ideje/lehetősége a korábbi években építgetni a ruhatárát, az sokkal nehezebben és drágábban fogja tudni megoldani a későbbiekben.  Hát majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

 
 [ A fotók 2021 augusztásban készültek ]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése