2018. március 13., kedd

Fotócsokor: Toponár régi temetőjében jártunk

 


Kaposvári utunk során arra lettünk figyelmesek, hogy a toponári temető közelében az út túloldalán régebbi sírok sorakoznak, az ajtó nyitva volt, mi pedig nem is tétováztunk sokáig, nekiláttunk, hogy felfedezzük.



Kicsit utánaolvastam, a Somogyi Temetkezés Kft oldalán azt írták, a középkorban még másutt temetkeztek, amely mára nem maradt fent, később a  Festetics-család birtokközpontot alakított ki Toponáron, akkoriban létesült a ma már három részből álló "Ó temető", mely idővel betelt, így két újabb temetőt létesítettek.




Az elhunytak nemzetisége igen vegyes, szlovákok, tótok, zsidók, magyarok egyaránt alusszák örök álmukat.

Mi a Felső temetőben jártunk, amelyet 1828-ban nyitottak, ez az 1800-as években népes zsidó közösséghez tartozott, ezzel szemben az út mentén az Új temető található, ezt 1945-ben vették használatba.



A hagyományos síremlékek között négy katonai sír is található, feltehetőleg világháborúban elhunytakat temettek el itt.




Az Új temető kissé modern és zsúfolt a mi ízlésünknek, bár meg kell hagyni, szépen rendezett, karbantartott, így csak a címben említett helyen időztünk el.

Érezhetően régebbi, mára már nem használt helyről van szó, az újabb sírokon is nyomot hagyott az idő vasfoga. Ahogy egyre beljebb érünk, úgy tárulnak fel a korábbi építmények, változnak az anyagok, a textúrák, a formák.



Igazán békés és szép volt így tél végén - tavasz kezdetén, aki szereti, a kissé hanyatló, régies közeget, annak tetszeni fog, ám érdemes óvatosan sétálgatni, egy idő után "elfogy" az út, csak néhány fejfa marad (vagy az sem), ha nem szeretnénk akaratlanul is átgázolni a sírhelyeken, igazán körültekintően kell megválogatni, hová lépünk.




A fotókat 2018.03.10-én készítettük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép temető! Ez a Festetics kastély közelében van? Papám annak idején dolgozott ott. :)

    VálaszTörlés