2015. szeptember 3., csütörtök

10 bosszantóan nehezen beszerezhető basic ruhadarab

Az előző bejegyzésben kezdtem el panaszkodni arról, hogy milyen nehéz is olyan alapdarabokat találni, amiről azt hinné az ember, hogy biztosan minden ruhaüzletben alapvetően megtalálható, közben valamiért mégsem. Nem kifejezetten szubkultúra-orientált téma, de szöget ütött a fejembe, biztosan nem csak én találkoztam a problémával. Egy kis személyes-nyavalygós következik :)

1 - Egyszerű minta nélküli hosszabb atléta-trikó

 



Ami a nehézkes benne, hogy vagy drága, vagy bordázott - a kevésbé jó minőségi nyúlik, átlátszik, pedig tök jól kihasználható - bővebb vagy szaggatott/necc-hálós felső alá, vagy nyáron csak úgy magában.

2 - Sima hosszított póló

 

forrás: lickinlizard
forrás: copycatz

Legyen elég hosszú, ne legyen bordázott, a nyaka gombos, és lehetőleg az ujja ne a három centit súrolja alulról, de ne is érjen könyökig, ne csúszkáljon fel - ha már póló, legyen kényelmes.

3 - V-nyakú mintanélküli vékony pulcsi

 

forrás: coatpant

forrás: ebay

forrás: ebay
forrás: memestylefab

Akár inggel alatta, akár magában, abszolút nyerő.
Nekem az ujjhosszal szokott gondom akadni - vállban jó, derékban nagy, az ujja pedig rövid - az eggyel nagyobb méret pedig hatalmas.
Kivéve az ujját, az pont jó.



4 - Csipke-minta-strasszkő-stb. mentes (testszínű) melltartó

 

forrás: buyincoins

Ezt a pontot azok érezhetik át nagyon, akik vagy a világos/fehér ruhák szerelmesei (biztos vagyok benne, hogy nem csak én szeretem a fehér zsabós-csipkés blúzokat), na amilyen esetlenül néznek ki, annyira hasznosak, egyáltalán nem látszik még a legvékonyabb nyári ing alatt sem (akinek esetleg kötelező munkaruhája a világos színű felső, annak életmentő.

A legrosszabbak a csipkés-strasszos-csicsás-díszes darabok, a minta természetesen átlátszik, ahogy a csipke is, a díszcsatok/fémbizgentyűk pedig borzasztóan zavaróak tudnak lenni, főleg ha még rossz minőségűek is, nap végére zöld foltot oxidálva az érintkező bőrfelülettel...

Ó, és ami a legbosszantóbb, az a fajta push-up, amitől úgy érzi az ember lánya, mintha egy konkrét matracot hurcolászna a mellkasán - értem én, hogy a B kosár nem egy extra méret, de az még nem indokolja, hogy sok helyen ne létezzen belőle másmilyen, mint alástócolt - egy jó van az ilyenekben, egy hosszú rohangálós munkanap után ledobni...


5 - Egyszerű rövidujjú fehér ing 

 

forrás: bolthely
Kényelmes darab munkába, - nem csíkos, nem háromnegyedes ujjú, nem köldökig érő, viszont karcsúsított szabású - nem tűnik extra kérésnek, viszont csak jusson eszébe valakinek, hogy ilyenre van szükség, akkor kezdődhet a város feltúrása. És próbálná csak az viselni hosszabb távon, aki kitalálta a nejlonosabb anyagúakat! Brr...

6 - A Tökéletes Farmer

 

forrás: topshop

Lehet laza, elegáns, vad, attól függően mivel van párosítva, még jóval régebben nem szerettem a farmernacikat, most már nehezen képzelném el nélküle a ruhatáramat.
 
Legyen csípőben jó - de derékben ne álljon el, legyen elég hosszú a szára, de ne túl hosszú, az anyaga ne legyen túl vékony, de túl kemény/vastag se, legyen picit sztreccses, de ne érjen tüdőig, és a fél tomporunk se kandikáljon ki belőle - jaj, mennyi szempont!

7 - Cicanadrág, ami normális derékszabással rendelkezik

 

forrás: teesbytina


Vagy túl magas a dereka, vagy pont rossz helyen ér véget, szinte kettévágva az embert. Az sem hátrányos, ha akad egy-két olyan is, ami nem boka fölött végződik, és van olyan masszív szövése, hogy (akár veszünk fölé valamit, akár nem), nem válik áttetszővé.

8 - Szimpla fekete sportcipő/teniszcipő

 

forrás: homesteadtheatre

Az egyszínű a legnehezebb feltétel, pár hete szenvedtem boltról boltra, az idegbaj kerülgetett, de nem sikerült olyat találnom, ami teljesen fekete lett volna, nem lett volna borzasztóan vastag és csúnya gumi talpa vagy orra, és méretben is megfelelő lett volna.
Végül egy kínaiban találtam egy fekete teniszcipőt, fehér talppal - ami másnapra beszakadt. Csak egyszer kéne egy jót kifogni...

De tényleg jó ha van a háznál, akár csak leugrani a boltba, akár munkába, vagy ha valamilyen könnyű fizikai munkát kénytelen az ember végezni, és olyan cipőt kell felkapni, amiért "nem kár", de azért még a viselhető kategória.

9 -  A saru

 

forrás: freepeople
forrás: ebay


A jelenlegi sarumat már két éve próbálom nyugdíjazni, de még nem találtam meg az utódját - ami egyszínű fekete vagy barna, nincsenek rajta műarany műanyag "díszek", csatok, bojtok, kisvirágok és más különös dolgok, lapos talpú, és emelett negyvenes-negyvenegyes méretű.
Tudom, egyszerűen nem létezik.

Ami fazonra jó, az halvány almazöld, aminek a magassága (lapossága) tökéletes, az csicsás, ami véletlenül A Tökéletes Darab, az pedig csak harminchatos méretben kapható. (Ez utóbbiból azért akadt, voltak szép csipkemintásak meg szegecsesek, ha egyszerűek nem is, viszont talán tízévesen tudtam volna viselni őket :( Hervasztó.)

10 - A bakancsnak tűnő-nembakancs műbőr lábbeli

 

forrás: ebay
forrás: ebay
Mert vannak olyan alkalmak, amikor a bakancs sok (akár munkába, akár egy könnyedebb ruhához vagy csak nyárra, amikor a rendes baki túl nehéz, túl sok - bár vagyunk mi elég hardcore-ok sokan és rezzenéstelen arccal viseljük azért csak télen-nyáron, de nekem esszenciális darab). Ha rá van húzva a nadrág, elegáns félcipőnek tűnik, jól eltalált szoknyás szetthez is megy, sokoldalú, csak általában egyetlen hibája van, iszonyat hamar beázik (lévén sokszor belülről cipzáras), ami egy bakancs-jellegű lábbelinél nem igazán megbocsájtható, ráadásul elkeserítően hamar elkopik/törik a talpuk, ha két szezont kibírnak, már jónak számít.


***

Most pedig ti jöttök, nektek melyik a mumus? Esetleg ezeken kívül még valami? :)

17 megjegyzés:

  1. Sok fejtörést okoz a mai divat igénytelensége... Mert hordható, és persze hasznos ruhát alig lehet találni. Ami nekem is sok gondot okoz, az a melltartó, mert mind push-up, de nem az az 1 cm, ami még elmenne, hanem 2-3, sőt, akár 4cm! A cipőm sarka alcsonyabb, mint a push-up :))
    Ami nem push-up, abban meg semmi szivacs nincs o.O (Csak szerintem csalás a push-up?)

    A másik, az a melegítő, ami sima fekete, nincs rajta minta, csík, nem csillog, nem füs, és lehetőleg méretben is jó... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem vagy ezzel egyedül, szerintem is család a push up! :D Alapból nem szeretek hazudni, és nem csak szavakkal, vagy ígéretekkel, tettekkel. De az alakformáló ruhadarabok is ezek közé tartozik. Nem értem mi a jó a mellnagyobbító melltartóban, a karcsúsító bugyik vagy trikókban, esetleg az egész testet leszorító, egész alakos vékonyítóban. Például azokból kiszabadulni, hogy pisilni tudjon az ember, kész vicc és tortura. :D

      Érdekes volt egyszer felpróbálni egy push up melltartót, főleg azért, mert alapból 80B vagy 85B a méretem, ami nem tűnik nagynak. Na de abban, egész dinnyéket látok lefelé nézve. xD És engem ez zavar! Alapból nem értem azt, hogy a nők nem gondolnak bele, hogy ha leveszik nem az van alatta amit mutat? Milyen kiábrándító lehet!

      Tény, hogy sok darabbal én is küszködök, főleg hogy még mindig erősen változó alkatom van. Könnyen fogyok de könnyen hízok. Na ehhez igazodjon valaki ruhatárban! Nadrág az soha nem kényelmes. Soha. Nálam kialakult, hogy legyen inkább bő, sem mint testre simuló, abban érzem jól magam. Például van sátor nagyságú pólóm is, mert szeretem. :D De tény, ha vásárlok mindent fel kell próbálni, mert egyik boltban a 46os nadrág kicsi, a másikban meg túl nagy. Van ahol az Les póló nagy, a másikban az XL alig jön rám. WTF? Kire méretezték ezeket? Aztán tudjak rendelni online, mikor nem is tudom az igazi méretemet. xDD

      Törlés
    2. Engem nem a csalás-nem csalás mivolta zavar (van néhány felsőm, amihez szeretek pushupposat viselni), hanem hogy ha egész nap rohangálni, cipekedni, hajolgatni kell (kisegítő szobaasszony vagyok többek között), egyáltalán nem kényelmes és teljesen fölösleges is.

      Legyen díszmentes, vékonyszaviacsos, alul merevített és akkor boldogság van :D

      Szerintem a karcsúsító fehérneműk azért lehetnek jók, alkalmi ruha alá mondjuk, mert oldalt nem látszik a bugyi "bevágásánál" a buggyanó zsír, karcsúbb lesz a derék, ilyesmi, de huzamosabb ideig, akár nap mint nap viselni elég macera lehet, főleg, ahogy mondod, mert a többsége mondjuk a bugyi-szerűek felérnek a mellkasig, és onnan lehámozni... aztán ki tudja, lehet tök kényelmesek. Nekem az a nagy rejtély még mindig, mióta először láttam ilyet, hogy ami egész alakos, és térdnél végződik, ahol véget ér, ott nem "buggyosodik", hiszen előtte le van szorítva a felesleg, alatta meg már nem? Vagy ezt csak én gondolom így? (Egy-két szűkebb leggingsemből kiindulva) Na jó, remélem, sosem lesz rá szükség, hogy kiderítsem ^__^'

      A méretezés, ne is mondd! Nem elég, hogy külön van farmerméret (28-29-30) meg nadrágméret (S-M-L-XL), még angol (6-8-10), olasz (1-2-3...), amcsi(36-38-40) méretezés is van, és még boltonként is változó... én nadrágot biztosan nem veszek próba nélkül.

      Törlés
    3. A méretezés a varrodákban úgy megy, hogy találomra varrják fel a cimkét a ruhákra :)) Biztos forrásból tudom :D
      Szóval érdemes ránézésre eldönteni, hogy melyiket próbáljuk fel, mert mindenki tudja, hogy körülbelül mekkora méret kell.
      Ami még bosszantú nadrág téren, az az, hogy mindet anorexiás modellekre szabják.. de tényleg. Ha csípőben jó, akkor a combomon feszül (jó esetben, mert legtöbbször fel se jön), és a talpam közepét éri... Talán Barbie-ra szabták? :D

      Törlés
    4. Azt nem tudom, aki mondjuk vékony, de mellé sportol, mondjuk sokat bicajzik, fut, és komoly comb/vádli izmai lesznek, az mit vesz fel? Övet a nagyobb nadrághoz meg tűrögeti alul? Bah...

      Felsőknél viszonylag könnyű megítélni, de a naciknál... hát irigylem azt akinek egyszerű.

      Törlés
  2. Szinte mindet ismerem én is :') nálam hatványozódik a probléma, mert kis méret vagyok, és valahogy odáig tolódtak a méretskálák, hogy az xs-es ruhák többsége nagy rám. Vagy ha nem is nagy, sokkal nagyobb mellekre méretezték őket, pofám leszakad, hogy egy 34-es felsőnek kb a köldökömnél van a kivágása.
    Atlétában amúgy jó a C&A és a New Yorker, pólóban meg a Takko, legalábbis a saját, korábbi tapasztalataim ezt mutatják. Egész tűrhető árban is vannak. A legkirályabb fekete ingem is C&A-s. Nadrág lelőhelyet még nem találtam, ráadásul én nem rajongok a skinny szabásért, ez még egy fokkal megnehezíti a dolgot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és bármennyire imádok turkálózni, nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen alapdarabokat nem érdemes, meg túlságosan esetleges a választék, én speciel beleőszülök, akárhányszor célirányosan próbálok túrni valamit :)

      Törlés
    2. Óó, sajnálom :( Nehéz lehet azért... a legtöbb helyen úgy láttam, S-M-L méretre vannak ráállva (korábban S-M, az utóbbi években már nagyobbakból is szebb választék van). Furi ez az aránytalan kisebbítés-nagyobbítás egyébként, mert van aki alacsony, de kerekded, azért kell egy L-es, van aki vékony, de magas és szintén, viszont a szabása meg olyan idióta, hogy egyiken sem áll életképesen. *sóhaj*

      Jaja, igazad van. Meg sokszor olyan agyonhordottak :( Gondolom mindenki ragaszkodik a Tökéletes darabokhoz, amíg még bírják :)

      Törlés
  3. Na én meg pont szerettem volna végre egy fűzős díszítésű csinosabb melltartót de mind nagyon picike méretbe volt, ráadásul van benne vagy 4 centi szivacs. Az amúgy se túl kicsi méretem mellé nagyon nem vágyok még push upra is xD Szörnyűek. Mondjuk nagyobb méretet is nehezebb azért találni sajna =/
    Saruval nekem szerencsém volt, bementem a deichmannba és kifogtam egy nagyon egyszerű darabot ráadásul durván leárazva, most így nyár vége környékén meg pláne érdemes körülnézni, szeretik ilyenkor kiárusítani az ilyen dolgokat. Bakancsal is mázlim volt, de sajna az kifejezetten téli darab, jó vastag szörmével benne, pedig nyáron nekem is jól esett volna egykétszer egy ilyen egyszerűbb darab. A 20 soros acélbetétesemet lusta vagyok befűzni.. xD

    VálaszTörlés
  4. Ilyen alapdarabokat ki lehet fogni a kilós turkálókban, ha az ember lánya elviseli azt a tudatot, hogy nem a ruha első gazdája :D
    Nekem a mumus a cipő, lassan két éve vadászok egy jó minőségű, bőr, 2-3 centis sarkú fűzős, boka fölé érő női bakancsra. A Martens valaha gyártott ilyesmit Állítólag... valaha... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nagyon divatosak lettek ezek a bakancsok, minden cipőbolt tele van velük úgy hogy biztos fogsz találni egy megfelelőt. :) ( bár vicces hogy régen kinevettek egy acélbetétes bakancsért, most meg acélbetétes bakancsnak kinéző bakancs a divat.. xD )

      Törlés
  5. Na, pont nemrég sipákoltam erről a Zuramnak (direkt így írtam)...
    Egyszerűen agybajt tudok kapni, hogy nincsenek normális, egyszerű ruhák és cipők a boltokban. Jó, oké, mi rendszerint turizunk és ott szoktunk találni jó cuccokat (cipőket persze nem, azzal mindig bajban vagyok, főleg a szandállal), de ha hirtelen kéne valami, mondjuk egy fehér, normális szabású, nem átlátszó, NORMÁLIS anyagösszetételű blúz, akkor végigjárunk 100 boltot és mégsincs... Igen, ez megtörtént eset, hirtelen és fontos dolog miatt kellett volna egy sima fehér blúz, erre mindenhol ezek a zsák fazonú, nejlonszatyorra emlékeztető anyagú, gagyi vackok voltak, amik teljesen átlátszóak. Na, ilyet SOHA nem vennék fel.
    Olyan hisztit és olyan káromkodásrohamot levágtam, miután kijöttünk kb. a 10 boltból, hogy azt hittem kidobnak a plázából. Komolyan, annyira ideges voltam, azt hittem, szétrobban az agyam...
    Végül a húgomtól kértem kölcsön az övét, végülis a célnak megfelelt, csak egy számmal kisebb volt, mint én.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit megnyugtat, hogy nem csak én kapok dührohamot ilyen esetekben. Rettenetesen fel tudják cseszni az én agyamat is az üzletek :)

      Törlés
  6. Én 180 cm magas vagyok, a ruhák 168 cmes nőkre készülnek, szóval nálam általában a felsők rövidek, az ujjaik rövidek, aminek van derékszabása, az a mellem alatt van, ami felső jó rám a boltban, az otthon kimosva 2-3 cmrel rövidebb. A nadrágok közül sok rövid, aminek jó a dereka, annak szoros a szára, aminek jó a szára, ahhoz övet kell hordanom. A melltartó nálam katasztrófa, 80E-s melleim vannak, az E-s méret (ha egyáltalán van, mindenhol Dnél ér véget) sokszor 90nél kezdődik (azt hiszik, hogy akinek nagy a melle, az kövér), ha van méret, akkor az 95% fekete vagy fehér vagy testszínű, ezekből még találni jó minőségűt, de ha már színeset/díszeset akarnék és esetleg találok valamit, akkor az általában rossz anyagú, nem tart rendesen, túl merev, idétlen formája van, kiesnek belőle a melleim vagy már a nyakamban vannak. Rossz, hogy nem gyártanak ruhákat többféle magasságra meg testalkatra, mert szerintem lenne rá kereset, mert az emberek kevés százaléka "modellalkat" (ami nem baj ha valaki olyan, az se, ha nem olyan, mert a modelleknél azért van ennyire megszabva a méret, mert ők úgymond élő próbababák, a ruhákból először 1 dbot készítenek, és abba kell beleférnie, és bemutatnia, ha ezt alacsony és duci modellekre készítenék, akkor a magasak lennének felháborodva, szóval szerintem hülyeség a modellalkat idealizálása, mert mindenki más és egyedi, de egy kicsit elkanyarodtam :) ), szóval sokaknak nem állnak jól a téglalapfelsők, alaktalan pulóverek, zsákszerű ruhák, mert van alakjuk, és ezek a ruhának nevezett anyaghalmazok úgy néznek ki, mint ökrön a gatya. Többek között ezért is nem szeretem a divatot, mert kevés szabadságot ad elméleti síkon (ha nem követed, kevesebb vagy, mint a többiek) és fizikain is (a boltokban a színek, minták, formák, szabások elég egyhangúak egy-egy divathullám idején, és ha az aktuális divat nem tetszik, akkor így jártál...maradnak a turkálók, meg a 10x drágább butikok). De hogy ne csak panaszkodjak: tapasztalatom szerint a nagyobb C&Akban vannak sima pólók és trikók, amiknek a hosszuk viszonylag jó, viszont mostanában egyre több ruha van ott inkább időseknek. Az Orsayben ált. mindig vannak sima pólók, trikók, kardigánok több színben is. Múltkor a H&Mben pozitívan csalódtam, találtam 1-2 jó cuccot és egy formában és méretben is jó csipkés melltartót. A New Yorkerben szerintem nagyon gány a minőség, és ahhoz képest drága is. A legjobb lenne mindent megvarrni, de nincs végtelen időm...

    VálaszTörlés
  7. 170 centi vagyok, 75C-s mellekkel, 36-os konfekciómérettel. Lehetetlen küldetés gombolós blúzt találnom, de sokszor sima pólóban is idiótán nézek ki, mert vagy feszít mellben, vagy lóg, mint egy zsák és még nagyobbnak tűnök benne. Mostanában amúgy is tele van minden bolt ilyen egyenes szabású cuccokkal, ami vékony, fiús alkatú lányokon jól áll, a duciknak ápol és eltakar, de akinél erőteljesebb a domborzat, az max. nézegetheti.
    A másik dolog, amit utálok, az a melltartóvásárlás. A problémámat röviden úgy lehetne jellemezni, hogy a "75C-s melltartó" az én értelmezésemben "75C-s melltartó" az üzletek értelmezésében viszont "75A-s melltartó három ágymatracnyi szivaccsal"...

    VálaszTörlés
  8. Teljesen át tudom érezni a helyzetet, főleg a sima fekete, minta nélküli dolgok terén. Mikor végre találnék egy felsőt, aminek tetszik a fazonja és még jó is rám, akkor észreveszem a hátán virító arany flitterekből kirakott "Glam Baby" feliratot... Olyankor össze tudnék törni 1-2 dolgot... Sima fekete edzőcipőkkel is hasonló a problémám, mindegyiken van valami színes csík, vagy minta. Nem is értem miért nem lehet sima, egyszerű fekete cipőket csinálni...

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Van egy weboldal ahol csak sima üres feliratoktól mentes női felsők, trikók és póló vannak.
    Sőt még oldal kivágással is van.
    Érdemes szétnézni.

    http://urespolo.hu/termek-kategoria/noi-polok/noi-ujjatlan-felso/

    VálaszTörlés