2013. december 24., kedd

Magyar dark zene ajánló: Mirage

A feltehetően miskolci származású Mirage bandáról sajnos nagyon kevés dolog maradt fenn, pedig akik szeretik a hasonló hangulatú melódiákat, azok számára igazi kincs lehet. Nem találtam róla adatot, hogy pontosan mikor is, de az biztos, hogy több, mint húsz éve tevékenykedtek aktívan. Mindössze egy albumot publikáltak, Száll a kakukk fészkére címmel, bár találtam arra utaló jeleket, hogy talán volt egy második is, bár mivel három különböző tracklistát is találtam ugyanazokkal a dalokkal, csak más-más címen, így nehezen beazonosítható, hogy akkor hogyan is van.

Az tény, hogy az énekesnő hangja megosztó, ismerőseim (és fórumos-hozzászólások alapján) elmondható, hogy vagy tetszik és hamar a szívünkbe lopja magát, vagy nagyon nem.

Elvileg vásárolható kazettájuk, a dalszövegek elolvashatóak a Szubkultur blogon, illetve Facebookon is tetszikelhető a rajongói oldal (amit javaslok, ha tényleg tetszik, hiszen méltatlanul kevesen nyomtak a kis kezecskére).

Tagok: Érsekcsanádi Gyöngyi - ének; Czeizer Zoltán - szintetizátor; Béki István - táncos; Rétfalvi György - ének; Méhes László - basszusgitár

Száll a kakukk fészkére

Az albumot mindenféleképpen ajánlanám innen letölteni, mert a Youtube-os verzió valahogy olyan élettelenül tompa. Szerintem ez tipikusan egy olyan alkotás, amit érdemes a sötétben lazítva, fülessel végigízlelgetni. Ha az első néhány szám nem is tetszik, akkor is azt javaslom, hogy hallgasd végig az egész albumot, mert az utolsó számok között vannak az igazán ínyenc tételek.
Nem egy vidám hangulatú albumra kell készülni, de azért messze van attól, hogy negatívnak lehessen nevezni, viszont mindenképpen elgondolkodtató, a szövegei pedig nagyon jók.

Tracklista
01. Metropolisz (A percek, mama.../ Alulról jövő...)
02. Örülök (Örülök, hogy elraboltok...)
03. Száll a kakukk fészkére  (Csupa vér, csupa nyál...)
04. Sivatag (Amit látsz, az a sivatag...)
05. Deja vu (Rád fogom, te meg ráfogod másra...)
06. Szeánsz (Utolsó óra, utolsó tánc...)
07. Hanti rege (Elkártyáztam a gyenge szívem...)
08. Te vagy a főnök (Te vagy a főnök, tied a pálya...)
09. Talán (Rohantam hozzád, szálltam is...)



Szeánsz


3 megjegyzés:

  1. Miközben hallgattam ezt a zenét, libabőrös lettem.
    Köszönöm, hogy kitetted.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, totálisan, borzongató. :) És még mennyi van, amiről írni lehetne... Kár, hogy ez az egyetlen albumuk van, kíváncsi vagyok, mit tudtak volna még kihozni magukból.

      Törlés
    2. Nem tudom, de nagyon sajnálom, hogy nincs több albumuk, mert igazán jók.

      Törlés