2018. június 4., hétfő

Fotócsokor: Megnéztük a Desedai Arborétumot


Tél végén  meglátogattuk a Kaposvár közelében található Deseda tó mentén kialakított arborétumot/kalandparkot, amelyet már lassan 7 éve szeretett volna nekem Gábor megmutatni, valahogy mégis kimaradt. Érdekes, hogy most került erre sor, amikor ilyen messzire költöztünk Kaposvártól.




 Az élővilág tavasszal, nyáron biztosan mutatósabb, bár a tanösvény gondozott, megfelelően kitáblázásra került minden, hiába a közeli tó, kissé kevésbé nyüzsgött az élet.





Ami különös volt a mi kis jól megszokott botanikus kertünkhöz képest,  hogy ez a hely sokkal jobban ki volt tisztítva, kissé talán sterilebbnek hatott, a fák magasak voltak, az aljnövényzet (illetve az erre utaló nyomok) szegényes, több volt a füves rész, kevesebb a kusza dzsumbuj, ezen a télvégi kopárság sem igazán segített.





A kedvencem leginkább a híd volt, amelyen keresztül a forrástól át lehetett jutni a tavon az arborétumhoz.





2015-ben került átadásra a felújított változat, nem tudom sajnos, milyen volt azelőtt, a Kedves elmondása alapján sokkal érintetlenebb volt. Most sem mondanám igazán kiépítettnek, szerencsére nem sok a beton, a különféle eszközöket igyekeztek a lehető legtermészetesebb alapanyagokból megoldani.





Bár  jelen blog olvasóközönségéből kiindulva nem hiszem, hogy ez a legfontosabb információ, viszont talán van aki számára hasznos információ lehet, hogy a környék megfelelő kisgyerekesek számára is, nem mondom hogy nagyon sok játékot találnak, viszont ami van, az jól karbantartott és kivitelezett.






 Remélem lesz alkalmam szebb időben is végigsétálni, biztos vagyok benne, hogy igazán emlékezetes lehet, amikor minden élettel teli.


Információk (az itthon.hu oldalról) :

Nyitva tartási időszak kezdete: január 01
Nyitva tartási időszak vége: december 31
Nyitva tartás: 01/01-12/31 0-24 óra
Belépődíj: ingyenes
Szakvezetés: nincs
Jelleg: állattani érték, növénytani érték, tanösvény, vizes élőhely
Telefon: +36302047278
Típus: arborétum, botanikus kert, tájvédelmi körzet
Látogathatóság: 0-24 óra

Cím: 7400 Kaposvár, Deseda arborétum Térképes nézet
Földrajzi koordináták: É 46° 24' 23", K 17° 48' 53"
Elhelyezkedés: Kaposvártól északra található a Deseda-tó
Telefon: +3682505170
Fax: +3682505133
Email: turizmus@sefag.hu
Honlap: http://sefag.hu/kozjolet/parkerdok-arboretumok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése