2017. április 27., csütörtök

Egy tavaszi csokor a soproni botanikus kertből

 

Már jó néhány  fotó készült itt, amit veletek is megosztottam, szeretem ezt a helyet ősszel-tavasszal, de télen és nyáron is találok mindig valami szépet. Azt hiszem, különösebben nem is írtam ennek a háttértörténetéről, szóval lássuk, mi az, amit tudni érdemes:

A botanikus kert közel 110 éves múlttal büszkélkedik, 1926 óta segíti elő az erdőmérnökképzés keretein belül elhelyezkedő erdészeti oktatást. Eredetileg az 1897-ben épített Honvéd Főreáliskola területe került arborétum jelleggel fásításra, a ma is látható idősebb fák nagyrészt az akkori ültetés eredményeként gazdagítják az élővilágot.

Kétszer is bővítették, egyszer 1959-ben, majd 1965-ben. 
 

Az épületekkel együtt a területe összesen 17.2 hektár, részei az alsó/régi Botanikus Kert, a felső/Panoráma úti, illetve a Kollégium udvarán elhelyezkedő Kert.

Számos fa megtalálható itt, hársak, juharok, fenyők, platánok, vadgesztenyék. A jellegzetes növények azonosítását kis táblák segítik elő, melyen feltüntetésre került a latin, illetve a hétköznapi elnevezésük is.


"A kert jellegzetes gyűjteményei a következők:
Eurázsia mérsékelt öveinek fái, cserjéi és lágyszárú növényei:
      1. Japán flórája,
      2. Korea, Mandzsúria, Amúr-vidék flórája,
      3. Kelet-Szibéria flórája.
Észak-Amerika mérsékelt öveinek fái, cserjéi és lágyszárú növényei.
       l. Atlantikus flóraterület,
       2. Pacifikus flóraterület.
Sziklakert: Sziklakerti növények.
Vízmedence: Állóvízi és mocsári növények." - Utazzitthon.hu



Természetesen most is a párom, Gábor kísért el, néhol nem volt kifejezetten lenyűgözve, amennyit elbogarásztam a rengeteg növény, virág és egyéb dolog megörökítésével...







Ez itt a kedvenc helyem, itt különféle (gyógy)növények találhatóak, szeretek gyakran erre járni, mert minden hónapban más-más növénykék élik a virágkorukat, érdekes megfigyelni, melyik fajta mikor érzi legjobban magát, mikor teljesedik ki.





Most ezek a lila virágocskák nyerték el leginkább a tetszésemet, nem is emlékszem, vajon az elmúlt évek során találkoztam-e velük, már-már feketébe hajló sötétkék színükkel, puhának tűnő szirmaikkal abszolút elvarázsoltak, picit arrébb más színekben is felleltük őket.



Lassan (újra) érik egy "évről-évre" hajposzt, lassan mintha megállt volna a növésben, de talán jobb is, már hosszú és sok így is, levágni nincs szívem, viszont már-már zavaró néha a mennyiség :)



Életem első értelmes szemhéjtusos élménye is ehhez a kis kiránduláshoz kapcsolódik, egészen kellemes lett a végeredmény ahhoz képest, hogy nemigen használtam ilyesmit azelőtt -  pedig mennyivel precízebb, mint a ceruza!



Aztán remekül szórakoztunk :) Mindenkinek kellene egy ilyen pár vagy legjobb barát, akivel - klisé vagy sem, de akkor is - addig nevet az ember, amíg meg nem fájdul a hasa.






 




A kis tó még mindig a másik nagy kedvencem.





Innen pedig elhagytuk a Botanikus Kertet, mászkáltunk még egy kicsit Sopronban, random képek innen-onnan:











https://www.instagram.com/forestdancertrish/

Remélem, nektek is tetszettek ezek a fotók, nagyon jó szórakozás volt elkészíteni őket, ha tehetitek, mozduljatok ki, ragyogó ez a rengeteg szín a tél után! :)

(a fotók 2017.04.08-án készültek)

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű hely, nagyon megkapó képek :)
    És királyul nézel ki az összesen :)

    VálaszTörlés