2014. december 6., szombat

Zene ajánló: Top 5 kedvenc Deine Lakaien számom

sonic-seducer.de

Mert bizony Blithe-nál olvastam egy The Sisters of Mercy-s top 5-öt, és úgy gondoltam, milyen klassz lenne összeírni a saját verziómat, de aztán mire a harmadiknál tartottam, szokás szerint visszasodródtam a német csapat számaihoz. (Az utóbbi időben betegesen sokat hallgattam őket - bár inkább az a nyomasztó, hogy rajtuk kívül mást nem igazán, mondjuk a Scerrás koncert óta kétségkívül a Watch My Dying is felmászott a lejátszási listámra azzal a három számával, amit tetszetősnek ítéltem, még ha nagyon nem is illik a zenei palettámba, de hát na, nem árt a változatosság.)


Szóval a Deine Lakaien formációval még Vaddinál találkoztam, hosszú, hosszú ezelőtt, akkor hallgatgattam, aztán valahogy elfelejtődött, aztán idővel újra eszembe jutott, és szépen lassan végigrágtam magam az egész diszkográfián, mire a végére értem, menthetetlenül beleszerelmesedtem. Alexander Veljanov és Ernst Horn párosa igazán különleges, zenéjük egyszerre stabil, örök, mégis izgalmas és tud újat mutatni, újra és újra, bár vannak - szerintem - relatíve gyengébb albumjaik is, őszintén ki merem jelenteni, hogy az általam ismert bandák, előadók közül ők vezetik azt a listát a külföldiek közül, akikre azt merem mondani, hogy a "legmagasabb arányban szeretett számos", pontosabban fogalmazva az összes szám per kifejezetten kedvelt szám arány náluk a legmagasabb, ami azért elmond valamit.

Ernst és Alexander, a '80-as években, otranto-archive

Munkásságuk majd' harminc évvel ezelőtt kezdődött, 1986-ban, és azóta örvendeztetnek minket jobbnál jobb, többnyire avantgarde, electronic, neoclassical, dark wave jelzővel ellátott melódiáikkal, melyek között változatos módon a puha, kellemes dallamoktól egészen az agresszív, erőszakos motívumokig megtalálható minden. Tematikailag izgalmas, felmerül minden, ami belefér a "dark" címke alá, még több is. Számos akusztikus vagy élő, illetve német, francia nyelvű megoldás is fellelhető.
Érdemes megfigyelni a dalok közötti utalásokat, a kitekintéseket, igazi öröm rábukkanni egy-egy újabb kis kincsre.

Még anno a legelső szám, emlékszem, az Into My Arms volt, lenyűgözött, de mégsem mondhatnám azt, hogy a kedvenceim közé lopta volna be magát a szívembe, ugyanis hiába találtam igazán tetszetősnek, amiket felfedeztem később, sokkal kedvesebbekké váltak a számomra.

Deine Lakaien: Kiss

Nagyon sokáig erre tornáztam, iszonyatosan tetszik a zene dinamikája, hogy akár tízszer is képes voltam meghallgatni anélkül, hogy kicsit is unni kezdtem volna. Valahogy olyan méltatlanul elfeledett kis szám ez, Youtube-on is alig lehetett egy időben megtalálni, ráadásul a többihez képest fájóan alacsony a nézettsége. (1:55-2:05ig, ó, maga a csoda!)


Kiss me kiss me like I kiss you
miss me miss me like I miss you
while you dream your dream of somebody else
I play for you the whole night through
Though I hated the falls
I enjoyed every night
behind curtains of lust
the sunlight burned dry
all the flowers that tried
to dim your bright light
I kept singing my song
through all day and all night
Resurrection Machine

Ő pediglen a Reincarnation folytatása, azt hiszem, ami szintén egy jó kis track -egy évvel későbbről, mint amikor megszülettem, te jó ég! -, de a Reincarnation-nel ellentétben kevésbé lágy, bizakodó és beletörődő, inkább agresszív, dühödt és lázadó. Sajnos a stúdió-verzióját nem sikerült megtalálnom, pedig higgyétek el, sokkal szebb, mint az élő. (Vagy ízlés kérdése, nekem az jobban tetszik.)
Mindenesetre a szövege zseniális.


Bored by the day, bored by the night
Bored by the day, bored by the night
Hungry for dying, hungry for dying
Maybe you've changed your mind
Maybe you've changed after suicide
Hungry for living, hungry for living
So go to heaven go to earth
So go to heaven go to earth...
Or switch to hell
Resurrection machine resurrection machine
It's all a dream, it's all a dream
Fed up with love, fed up with hate
Fed up with love, fed up with hate
Hungry for dying, hungry for dying
Check out the other side of life
You know it's not too late
Hungry for living, hungry for living
So go to heaven...
Resurrection machine
So go to heaven go to earth
So go to heaven go to earth
So you go 'round and 'round and 'round
Another life another wound
So go to heaven go to earth
Switch to death ot try out life
Check out heaven check out hell
So you go 'round and 'round and 'round
Resurrection machine...
Battle of the Ghost

Ez egy - a maga módján szintén agresszívebb -, korai darab, gúnyos, politikai színezetű, a kivitelezéséért odáig vagyok! Iszonyatosan jó, a hangulata mint valami hibbant cirkuszi beteg előadás, a sírból visszatért katonákkal, akiknek agyára ment a hatalom meg a háború. (Nem, félreértés ne essék, amúgy az ilyesmit szörnyűnek találom - a pusztítás, gyilkolás nem az én asztalom, de ez a szám nagyon jó. Sokáig még a csengőhangom is volt.)


Arise from the graveyards,
Come all and take part,
Join in our toast:
To the battle of the ghosts
 
Fighting the Green

Szem becsuk, fül kinyit, átél.


Refusal of taking keeps me from giving
hence i'm not getting, hence i'm not living
seems to be my fate, to be my scheme
(...)
A choked whisper, a died out gleam
the try of a smile remains unseen
spring is a poem, a winter's a dream
fear is fighting, fighting the green
fear is fighting, fighting the green
fighting the green...

Go away, bad dreams
 
Hátborzongató, hogy Veljanov hangja milyen csodálatosan olvad össze a szinte simogatóan lágy dallamokkal, míg a szövegtől egyszerűen feláll a szőr a hátamon.



The cries of the wounded
When I tried to heal
Their eyes full of trust
In the nightly guest
The cries when it turned out
That I did kill
When love and care
Drove all into death
 
Ugye, érdekesek? Ha felkeltette a Te figyelmedet is, ajánlom még ezeket a számokat, bár igazából elég Youtube-on rákeresni, elég sokat meg lehet találni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése