2016. augusztus 21., vasárnap

Zenei vérfrissítés: Az utóbbi idő kedvencei #9


Egészen könnyű helyzetben voltam most, ugyanis szinte záporoznak a jobbnál jobb, fülbemászóbb számok, amiktől nem tudok szabadulni. 

Részben a  párom tehet erről, részben pedig hogyszámos klassz új dolog bukkant fel az utóbbi hetekben. Most megintcsak "kevésbé goth" zenéket fogok mutatni, bár igazán nézőpont kérdése, mi az, ami még belefér. 

A következő listában majd a postpunk/gothic rock szerelmeseinek fogok nagy eséllyel kedvezni.


Thy Catafalque - Mezolit  | A Kátai Tamás rajongók örülhetnek, a még roppant friss Neolunar album után máris itt egy újabb Thy Catafalque-track a vadi új Meta-albumról, ráadásul szerintem sokkal thy catafalqe-osabb lett, mint a Sgúrr, ami érezhetően egy másik irányba sodródott el, na most úgy vélem, visszatalált a helyes útra. A vokálra pedig nem találok szavakat, mint egy nagy üveg, sűrű, finom Nutella :D

Földben alvó madarak,
néma barlang az idő,
csend ül roppant hegyeken,
hallgasd.


Kő hull, sűrű vizeken
süllyed gyönyörű szerelem,
csend jár ezeken a hegyeken,
hallgasd.

Die Krupps & Caliban - Alive In A Glass Cage  | Az ebm/industrial zenét játszó Die Krupps ezer éve a kedvenceim közé tartozik, töretlenül haladnak előre meg-megújulva, de valahogy még a mai napig képesek mindig valami izgalmassal előrukkolni. Azt sajnálom viszont, hogy a korai inkább ebm szépen lassan inkább industrial metálba fordult, de hát természetesen nincs olyna banda, ami ennyi időt megélt és a megalakulásától az utolsó albumig ugyanazt a vonalat viszi, nem is lenne talán rendben, ha nem változna, fejlődne folymaatosan, még ha esetleg ezzel az ősrajongók nem is értenek egyet.
A Caliban bandáról nem hallottam korábban, érdemes róluk tudni, hogy közel tíz éve, '97-ben alakultak, szintén németek, ám metalcore-t játszanak (ami érződik is, azért Englerékhez nem áll olyan közel ez a műfaj), érdekes elegy lett.


 
Blind Myself - Két karodban | Még egy Blind Myself, szívem szerint még egyet mutatnék, de nem szeretném túl egyhangúvá tenni ezt a listát csak azért, mert sikerült rendesen belehabarodnom ebbe az amúgy alapvetően tőlem abszolút távol álló zenét játszó formációba - az oka, hogy ide került, hogy valamiért folyton a Virrasztók számai ugranak be róla, hasonló feeling, aki szereti őket, annak szintén tetszhet. A dalszöveg tulajdonképpen egy Radnóti-vers, bizonyára sokatoknak ismerős lehet.


Két karodban ringatózom csöndesen.
Két karomban ringatózol csöndesen.
Két karodban gyermek vagyok hallgatag.
Két karomban gyermek vagy te hallgatlak.
Két karodban átölelsz te ha félek.
Két karommal átölellek s nem félek.
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy csöndje sem.
Két karodban a halálon,
mint egy álmon átesem.

Road - Kettő bennem az én | A Road - Tankcsapda - Depresszió háromszöget világéletemben az ellenszenves/kerülendő listára száműztem, egy automatikus Youtube-lista véletlenül hozta fel. A gitár feledhetetlen benne, a témája pedig különleges, nem egy hagyományos Road szám, ha a többsége ilyen lenne, minden további nélkül ott lenne a gyakran hallgatottak között. Érdekes egyébként, a hozzászólásoknál említik a Slipknotot, mint "forrást", a párom Leanderhez hasonlította (vagy legalábbis a korai számaihoz, az első album megjelenése óta nem hallgatjuk), nekem a Nightingale-féle Revival ugrott be némelyik dallamtöredéknél,de igazán nem találtam annyi egyezést, hogy bizton merjem állítani. A képi világa is nagyon ott van, bár némelyik mozzanatnál a Scerra Boncolója jutott eszembe, de ugyanez a helyzet, semmi konkrétat nem tudok felhozni. Mindenesetre ha valakinek van valami ötlete, írja meg bátran, kíváncsi vagyok. 


Ketten egyedül félig halottan,
Tündöklő nyárban húsrágó nyomorban.
Elvetélt gondolat tébolyult szemekben,
Ketten egyedül szív nélkül fejetlen.

Ilyet én még soha nem éreztem,
Nincs olyan ami hozzá fogható.
Összenőttünk észrevétlen,
De ez a kötés nem oldható.

Morrlah - Complaisant | Avagy Éjfény angolul, ez pedig az Eredendő idegennyelvű változata. Aki már évek óta követi a blogot, az tudja, mennyire szeretem őket, amikor megtudtam, hogy létezik ez a verzió, majd' kibújtam a bőrömből örömömben, a Bog nevet viselő album sokkal érettebb, összeszedettebb lett a korábbi társánál, kicsit sajnálom, hogy annak idején még nem sikerült hozni ezt a szintű komplexitást, nagyon sokat fejlődtek a srácok. ITunes-on és Spotify-on meghallgatható az összes szám.




They all preach the indecision ready to be sold to every
Outrageously neat and tidy shop and so shall all the world be (a)
Blinding shining, blue pearl as it whirls
All the same we got hurled, as it’s been prescribed

I would glady blend in my company, but they say it would be unwise
Assimilation is coordinated by the part laughing at the top
Every rule would be overruled if only the faceless crowd could see
But why bother with the worms below just stomp on them and then all are finished up

3 megjegyzés:

  1. Meglepődtem a Road számon :) én kedvelem őket, ami érdekes, mert a Tankcsapda hidegen hagy, a Depressziót meg kifejezetten nem szeretem. De ez a dal pont nem tetszik :D a hangulata és a szövege nagyon ott van, de sem az ének, sem a zene, valamiért nem tudja belopni magát a szívembe, olyan disszonáns nekem (kb az egész új albummal ez a gondom, leszámítva egy-két kivételt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még én magamon, hogy hallgatom, haha :) Szerintem pont ezért, hogy sokban különbözik az előzőktől, teljesen más hangulatú, lehetséges, hogy meghallgatom majd ezt az albumot, hátha akad még olyan, ami tetszik majd.

      Nekem azért maradhatott meg ez a három banda így együtt fejben, mert tiniként a rockkocsmába, ahová jártunk, voltak kisebb klikkek, mint ez, vagy az Ossian-Akela-Kárpátia, Slipknot-Korn-System of a Down -Marilyn Manson, stb., amik valahogy együtt jártak, és nem mindegyiknek volt szimpi a rajongóközössége, sőt, és gondolom megmaradt nálam ez egy amolyan rossz Pavlov-reflexként :D

      Törlés
    2. Kilépés a zenei komfortzónából :)

      Igazából megértem, az én fejemben is összekapcsolódnak ezek kicsit, és egyetértek, nagyon rossz asszociációkat tudnak okozni a rajongók :D

      Törlés