2012. november 10., szombat

DIY: Idézetes füzetecske, saját kezűleg


Korábban találtam egy Wreck This Journal nevű dolgot, aminek annyi volt a lényege, hogy kb. 5000 forintért vásárolható egy kis füzet, amiben különböző instrukciók adottak, hogy mit kell vele tenned, pl. kifesteni bizonyos oldalakat, vagy a lapokat csíkokra tépni, beleírni egy idézetet, stb. Úgy döntöttem, lehetne készíteni egy hasonló "Goth This Journal" füzetet, vagyis egy kis idézetes/képes/gondolatos noteszt, ami nem csak szép, de hasznos, és kellemes emlék is lehet.

Amaranth linkelte nekem korábban ezt a tutorialt, ez amolyan kis idézetes-könyvecske, szépen dekorálva, nagyon megtetszett, éreztem, hogy nekem is kell egy ilyen, csak idő kérdése volt.


Pár napja újra eszembe jutott, hogy lehetne alkotni valamit, ideje volt, hogy elővegyem (így két  vizsga-esszé között) a korábbi szerzeményeket.
Megvettem anno a könyvecskét, ha jól emlékszem, körülbelül 700 forintba került - fontos, hogy olyat válassz, aminek vastagabb, kartonszerű anyagból készült a fedlapja, így biztosan tartós lesz és nem fog átázni.
 

Amire még szükség lehet:
- Festék, ecset
- Szalvéta valami jó mintával
- Víz, vizestálka
- Olló
- Decoupage lakk (kb. 3-400 ft egy tubus, írószerben és hobbiboltban kapható)
- Csillámpor, pigment, vagy legegyszerűbb esetben egy kevés szemhéjfesték, amit nem sajnálsz (nem kell belőle sok)
Nem tudtam pontosan, mit szeretnék, abban voltam biztos, hogy a csilláros szalvétát akarom valahogy szorosabb kapcsolatra bírni a füzetke fedlapjával, és a többi fekete legyen. még sosem használtam decoupage technikát előtte, gondoltam, csak menni fog.
A dolog lényege, hogy kiválasztod a szalvétát (vagy papírt, bármit) ami tetszik, kigondolod, hova szeretnéd majd, a felületet lekened, utána óvatosan ráilleszted a szalvétát, és azt is lekened a lakk-ragasztóval. Aztán jöhet a száradás, ami viszonylag hamar megvan.

Sajnos közben nem készítettem képeket, így csak a kész és a teljesen nyers füzetet tudom megmutatni. A dolog lényege, hogy amíg szárad a ragasztó, jó vastagon végigkentem feketével a füzet többi részét, lassan haladva a minta felé. amikor odaértem, óvatosan, sok festékkel és kevés vízzel dolgoztam, lesimítva a szalvéta szélét (bár még így is kissé hólyagos maradt sajnos).


Utána úgy döntöttem, hogy nem elég régies, gondolkodtam, mivel lehetne szépiaszerűvé, régies hatásúvá tenni az egészet, és a kezembe akadt a sötétbarna-arany szemhéjpúderem.

A hátuljára eredetileg a szalvétáról kivágott gyertyákat akartam véletlenszerűen elszórva felragasztani, de valami hihetetlenül idétlenül nézett ki, így inkább levakartam az egészet és sima fekete maradt. A gerincét szintén aranybarnára dolgoztam.



Élőben sötétebb, kevésbé foltos, de egyszerűen képtelen vagyok jó képet csinálni róla :( A barna púder enyhén csillog és furán veri vissza a fényt, így kissé úgy fest, mintha egy csokis kezű kisgyerek vidáman összetapogatta volna, de higgyétek el, élőben ezerszer jobb :) (Még kérdéses, hogy a vízfestéket mivel lehet fixálni, de mivel annyit úgysem tapogatom, talán nem lesz probléma.)

3 megjegyzés:

  1. Végre valaki, aki használja a könyveknél a "gerinc" szót. "Kár", hogy ezt egy könyvtárostól hallom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt kihagytam, hogy nagyon jól néz ki a füzetecske :)

      Törlés
    2. Miért, mások minek nevezik? :o
      Örülök egyébként, hogy tetszik :)

      Törlés