2013. március 15., péntek

Filmkritika és bakik: Ideglelés Csernobilban (Chernobyl Diaries)

 
 
Nagy izgalommal vártam ezt a filmet, érdekesek voltak a trailerek, a képek, a történet - bár egy kicsit sablonos - ebbe a környezetbe helyezve üdítően egzotikusnak hatott. Viszonylag magas elvárásaim voltak, és - úgy gondolom, pont emiatt - némileg csalódtam.

(A bejegyzés eleje spoilermentes, a végén jelzem, honnantól esedékes a poéngyilkosság .)
 
A története dióhéjban annyi, hogy egy csapat fiatal útnak indul, hogy felfedezze Európát, de egyikőjük bátyjának az a csodálatos ötlete támad, hogy felbérel egy különleges túravezetőt, hogy vigye el őket a Csernobil melletti Pripjaty városába katasztrófaturistáskodni, és természetesen mikor hazafelé vennék az irányt, kiderül, hogy valami megrágta a kocsi madzagjait, így kénytelenek ott tölteni az éjszakát... és az elkövetkezendő pár napot.
 
Ami az egyetlen hatalmas plusz pontja a filmnek, az a helyszín, az atmoszféra, az egyetlen, amit (szerintem) nem a forgatókönyvírók, színészek, stb. hoztak, hanem adott volt. Elhagyatott házak, kietlen terek, csend, mintha megállt volna az idő.  Romok, pusztulás, omló vakolat, fűvel benőtt utak, mintha a tragédia után  a Természet visszafojtotta volna a lélegzetét.
 
Nagyon hálás maga a környezet a történet szempontjából, hiszen alapból érezni a halál leheletét, borzongató, ijesztő környék. Valójában a film nagy részét itt Magyarországon forgatták, ami már kedvcsináló, (kis utánajárással, pl. a Szellemvárosok oldalon több tucatnyi magyarországi elhagyatott kistelepülésre, falura, régi laktanyára és egyéb érdekességekre bukkanhatunk,  amit a film megnézte után - libabőrözve, de szívesen felfedeznénk).
 
Mindenki, akinek kicsit is tetszett az "eredeti" Ideglelés, pontosabban a Blair Witch Project, az már minimálisan tudja, mire számíthat: feszültség, rejtély, mozgó, félelmetes árnyékok, el-eltünedező szereplők és a többi. Ha eltekintünk a logikai és egyéb bakiktól és nem vesszük túlontúl komolyan az egészet, egy átlagos, vagy átlagnál kicsit gyengébb filmet kapunk. Nem kell bedőlni az izgi trailereknek, sajnos a parás jelenetek többnyire ki is merülnek  az előzetesben látottban.
 
Innentől SPOILER várható, ha meg akarod nézni a filmet, és nem szeretnéd előre tudni a csattanót, akkor ne olvass tovább :)

Már maga a film címe, mármint "ideglelés" is felvet néhány kérdést. Az eredeti cím ugye csernobili naplók, vagy Csernobil-naplók lenne, és az eredeti Ideglelés filmnek pont az volt a lényege, hogy csak cidrizni láttuk a jónépet, a szörny kiléte nem igazán lett felfedve. Tehát az egész csak a feszültségkeltésre ment, viszont itt azért kapunk ezekből a... lényekből bőven. (Tényleg, rossz ez így, hogy az ember várja, hogy legalább valami izgi mutánsokat kapunk, erre jön néhány fura zombi... nem annyira hiteles.)
 
Nem teljesen értettem, hogy mire jó a ez a kameratechnika, hogy eljátsszák, mintha ők vennék fel a történteket, de közben mégsem, hiszen vannak olyan jelentek, ahol kívülről látjuk a kocsit pl., amiben mindannyian bent ülnek. Tehát szerintem ez kissé igénytelen, most akkor lett volna amolyan ideglelésesen dokumentum-jellegű, vagy profi.
 
A filmnek számos támadható pontja van, egyik, hogy nagyon lassan, unalmasan indul, és lényegében nem ad hozzá komolyabban semmit a film második feléhez (valaki találóan azt mondta, hogy negyven percnyi unalom, aztán negyven perc bullshit). Nem az a baj, hogy rövid, hanem a lényegtelen részeket elnyújtva kapjuk, a lényeges, érdekes részekből pedig csak minimálisat.

Tehát én a következőket nem találom túl reálisnak:
 
- Valahogy földrajzilag nem stimmel a dolog, mert Moszkva kissé... nos távol esik Csernobiltól, de ők hipp-hopp megérkeznek.
- Minden amcsi ostoba, bugyuta, képtelen a logikus gondolkodásra, nyafogós, és ami a legfőbb, életképtelen. Legalábbis ezek alapján a horrorfilmek alapján.
- Ha csak a vezetékekkel van baj, előfordulhat, hogy "be lehet tolni" a kocsit.
- Egy autóban ragad egy féltucat ember egy tér közepén a sötétben, miért kell égve hagyni a villanyt? 1., lemerül a maradék akksi, akkor ciki, 2., a fény nyilván felkelti a vadállatok/ zombik/medvedisznóemberek figyelmét, és akkor....
- és akkor ha zajt hallunk, nyilván kimegyünk. Aha. Nem észszerűbb egy ismeretlen terepen a viszonylag biztonságos kocsiban maradni és csendben lenni?
- Ha egy-két órás gyaloglás, vagy a szellemvárosban történő éjszakázás közül kell választani, miért is indulnánk útnak?
- Másnap, ha már túlélték, nem ám elindulnak néhány nagy spajcerral hazafelé, vagy a közeli checkpoint felé, ugyan, inkább megnézik, hová lett Szergej, természetesen egy sötét lejárón keresztül. Nyilván.
- Ha pisztolyt találnak, tuti, hogy nem arra fogják használni, hogy lelőjenek vele valamit - hacsak nem az előbb említett sötétbe kikószált társról van szó. (Konkrétan nem lőtték le, de kicsit észszerűtlen egy lövöldöző ember után kimenni a sötétbe, aki a mozgó árnyakra céloz... nemde?)
- Senki nem éhes, senki nem szomjas, még wc papírra sincs szükségük.
- Ha egy filmben viccelődnek azzal, hogy a tóban vízi szörny van - akkor a film végére biztosan kiderül, hogy tényleg van.
- Egy zseblámpa nappali világosságra képes, ráadásul örök életű elemekkel rendelkezik, amik csak akkor merülnek le, ha "izgalmas pillanat" következik.
- Az oroszok mindig rejtegetnek valami bizarr dolgot.

A vége pedig... szokatlan. Ritkán mondok ilyet, de egy függővéggel sokkal jobban ki tudtam volna békülni. Valahogy ez a titkos kormányprojekt, megszöktek a sugárfertőzött (kísérleti?) mukik, nekem abszolút nem illik a képbe. Jó, vehetjük felvezetésnek, hogy a film elején (közepén) emiatt nem engedik be őket, mert ugye karantén meg minden, de akkor legalább valami kis pletykát kaphattunk volna az elején, hogy ne érezzük úgy, hogy csak egy véletlenszerűen hirtelen kitalált megoldást kapunk zárásként. Érthető, de mégsem lett elég komplex, nem áll össze a kép.
Mégis, mindezek ellenére, nem rossz film - de mint említettem, leginkább a helyszín dobja fel nagyon. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

(Ha mást nem, annyit azért elértek vele, hogy kedvem támadt utánanézni kicsit komolyabban ennek a katasztrófának, és... letaglózott. Ijesztő, hogy meddig képesek vagyunk elmenni, és akkor ennél még bőven lehetett volna/lehetne rosszabb is. Nem tudom, mennyire hiteles Elena, a motoros lány oldala, viszont jópár fotó található rajta, plusz érdekes leírások, élmények - mint említettem, sokhelyütt olvastam, hogy kamu, de miért készítene ilyesmit bárki is kamuból? illetve, ha mégis az, a fényképek szívszorítóan eredetinek tűnnek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése