2016. február 7., vasárnap

Egy kedves irányzat: Dolly kei

forrás: pinterest
Bár a goth szubkultúra szerves részét nem képezi ez az irányzat, mégis úgy gondolom, eléggé érdekes ahhoz, hogy legalább egy alkalom erejéig szemügyre vegyük. A dolly-kei a morihoz (ill. értelemszerűen a dark morihoz) hasonlóan japánban született "utcai divatként" úgymond, ám itt az inspirációt a régi, kissé hátborzongató, ám kedves antik babák, tündérmesék, kb. középkori kelet-európai stílusú (sokszor oroszos) ruhák, a cigány népviselet jelenti - természetesen a viktoriánus korhoz és a vintage-hoz is kötődik. A stílus képviselői ruháikat legtöbbször rétegesen viselik, így érve el a babaszerű, szokatlan hatást. Jellemzően sok-sok mintás darab bukkan fel a ruhadarabjaik között, gyakori a látszólag össze nem illő anyagok és minták keveredése - szőrmék, csipkék, gobelinek -, a fő, hogy réginek, régiesnek tűnjenek, akár kissé kopottas, viharvert holmikkal érve el a kívánt hatást. Gyakran megjelennek a vallásos jelképek, főleg a keresztek.


Sok forrás kiemeli, hogy nem kell "királynő módjára" tökéletesen kinéznie, inkább természetesen, babaszerűen, hiszen a stílus mondhatni egy japán szemein keresztül tükrözi vissza a korabeli európai nő képét. (Természetesen létezik férfi verzióban is, ott a katonásabb jelleg köszön vissza.)

forrás: pinterest
Megjelenésében két fő irányzatra bontható, az egyik a lágyabb, világosabb, pasztell színekkel operál, a másik amit nevezhetnénk dark dolly kei-nek ami még izgalmasabb lehet számunkra, ez az a sötétebb, kísértetiesebb verziója.

Japánban számos kis butik orientálódott kifejezetten erre a stílusra, leghíresebb közülök a Grimoire, ahonnan tulajdonképpen elindult 2008-ban, de a megjelenésük jellegéből fakadóan bolhapiacokon, bizományikban, turkálókban, hagyatékból is szert lehet tenni igazán belepasszoló kis darabokra.

Megjegyzendő, hogy a sokak által ismert lolita stílussal/szubkultúrával nem igazán hozható kapcsolatba, tehát ez annak nem egy al-ága, hanem egy teljesen külön kis szubkultúra - nincsen szigorú szabályok közé szorítva, jelentősen kevésbé márkaközpontú, hiszen a régi, eredeti holmik kedveltebbek.

Akinek a mori kei tetszett, azt gondolom, ebből az irányzatból is számos apró elemet remekül fel tud használni egy hozzánk hasonló, hogy egyedibbé tegye a saját stílusát.

forrás: strangegirl
forrás: pinterest
forrás: pinterest
forrás: pinterest
forrás: pinterest

Látjátok benne a fantáziát? Nektek hogy tetszik? :)

Felhasznált források és amerre érdemes tovább kutakodni:

2 megjegyzés:

  1. Érdekes egy stílus azt meg kell hagyni. Egy fantasy történetemben el tudnám képzelni, még akkor is, ha azon belül horror vagy dark fantasy. :D Simán lehetne egy karakter ilyen stílusú. A minden napokban is aranyos, érdekes, van benne kreativitás és fantázia. De nekem az első benyomásom, hogy serdülő korú, tinédzser lányok stílusa lehet, vagy a fiatalos, vékony lányoké, mert ők hatnak babának. Ügye a babák nem öregek. Nem akarok sértő lenni, de ez ugrott be. És az én külsöm egy cseppet sem babás, ezért sem hazajok a Goth Lolita felé sem, mert az adottságaim külsőleg messze állnak mindenféle babától, cukiságtól, aranyosságtól. :D xD

    VálaszTörlés
  2. a kei-ről a visual kei jutott először eszemben, mert nagyon sok vk-s zenét hallgattam régebben. Bár erről a stílusról most hallottam először, de nagyon édesnek találom.

    VálaszTörlés