2016. január 2., szombat

Vissza-, és előretekintve

Egy újabb év eltelt (bár azt néztem, múlt évben elmaradt), de szeretek ilyenkor egy kis összesítést készíteni, hiszen ebből ki lehet következtetni, hogy mi az, amire igény van, mi az ami kevésbé tetszik, annak ellenére, hogy nagyrészt a saját érdeklődésem alakítja már jó ideje az érintett témaköröket, szeretem tudni, hogy ezek mennyire érnek célt.
Nem szeretném azt mondani, hogy "valakiknek írok itt", de pont úgy fals lenne azt mondani is, hogy csak magamnak készítem ezt az egészet, inkább valamiféle kölcsönös jó ez, mert számos bejegyzés amolyan "ismeretterjesztő" jellegű (na  jó, ez így furán hangzik, ennyire nem komoly, de mégsem teljesen magáncélú), ezeket kifejtve újabb és újabb érdekes témákra bukkanok, akiknek pedig hasonló az érdeklődési körük, azok örülhetnek, hogy nem kell esetenként angolul olvasgatniuk, bogarászniuk, keresgélni vaskos kötetekben azt a pár oldalnyi érdemleges információt, ezeréves lejátszási listákon kutatni egy darab jó számért, és a többi - persze én szeretem ezt, de van, aki nem, no és sajnálnám, ha ez csak egy doksiként szomorkodna aztán az örökkévalóságnak a gépemen, aztán kész. (Geez, ez aztán egy terjedelmes mondat lett...)
Szeretem, hogy annyi különböző, mégis hasonló embert sikerült megismerni, annyi új nézőpontra rálátni, annyi új úton elindulni (vagy legalábbis eltenni későbbre, hogy majd idővel visszatérjek rá). Érdekes egyébként, mintha picit belassult volna ez a folyamat, nem? Úgy értem, volt egy időszak, amikor úgy előbukkantak azok, akikkel ma is tartom a kapcsolatot, és talán ez az év kicsit visszaesés volt a korábbiakhoz képest, bár a nyár közepére egészen összecsiszolódtunk így blogszférában (gondolok itt a különböző tag-ekre, kihívásokra, a sok-sok hozzászólásra, a dark blogközösség tök jól felfutott...) vagyis mennyiségben annyira nem érzem a gyarapodást, minőségben igen. Persze történtek kevésbé pozitív dolgok is a színtért illetően, de ezekről most nem írnék, nem szeretném, ha az én kevésbé pozitív érzéseim, viszonyulásom átragadjon másokra is, így születnek a ronda előítéletek - nem egyszer olvastam vissza a saját véleményemet szinte szó szerint (bár ott pozitív, informatív dolgokról volt szó), bizonyos esetben jobb, ha az ember a saját tapasztalatai alapján alakítja ki a véleményét, és nem pedig az előzmények ismerete nélkül átveszi valaki másét.

No mindegy is, majd alakulnak a dolgok.
*

Pár napja írtam egy amolyan saját blogtörténetet, ahol kifejtettem a tapasztalataimat a különböző tartalomszolgáltatókkal kapcsolatban, és arra jutottam, hogy milyen elégedett vagyok most, na aztán eszembe jutott, hogy ez tök szép és jó, de vajon olvasói oldalról ti is elégedettek vagytok-e? Találtam is egy korábbi kérdőívet, és annak az eredményét a korábbi bejegyzéseim között, na mondom ez jó lesz, kicsit kibővítettem és csoportosítottam, adtam még hozzá két mezőt (az előzőekben csak a témákra lehetett szavazatot leadni, most véleményt is lehetett mondani ugyebár), aztán vártam.
A hat nap alatt tizennyolc kitöltés érkezett, ami kevésnek tűnhet, úgy gondoltam, fölösleges volt tovább húzni, közzétettem, egy (iskolai szünetes) hétig ott volt a főoldalon, aki szerette volna, úgyis kitölthette, gondolom a "keménymag", és/vagy aki változást szeretne, akit érdekel, úgyis megtette.

Mit látnál szívesen még/miről szeretnél többet olvasni a blogon? (1.) ZeneÁtfogó (nem feltétlen goth, de mindenképpen rokonszubkult) irányzat bemutatásokat tervezek is, a korábbiak is nagyon népszerűek voltak, szóval ilyen mindenképp lesz, egybeesik a kereslet és a kínálat összeér, juhú :)

A zenekar-bemutatással picit gondban vagyok, van ugyan néhány piszkozatban, de valahogy elmaradtak... lehetne mondjuk újévi fogadalom, hogy a piszkozatok számát lecsökkentem 214-ről mondjuk húszra (főleg mivel soknak nem is értelmes a tartalma, csak egy link vagy egy gondolatfoszlány...)

A videoklippes bejegyzések meg úgy látom, nekem jobban hiányoznak, mint nektek, anno amikor a kolostorban dolgoztam, többet hallgattam zenét, ezért több is került elő, itt a blogon is... sajnos mostanában ez nem jellemző, pedig élvezet volt leírni, mit miért szeretek, miért érdemes hallgatni - én is sokszor találok másoknál jó kis bandákat, számokat hasonló módon. Ilyen jó lenne havonta egyet összehozni.

Albumkritikák nem túl gyakran fordultak eddig elő (sőt, csak egyszer), úgy látszik, nem is nagyon van igény rá, bár azóta három-négy album rákerült a listámra, valahogy elmaradt, azért egyet-kettőt jó lenne idén elővenni.


Mit látnál szívesen még/miről szeretnél többet olvasni a blogon? (2.) Irodalom és művészet


A modellek, művészek nagy hiányossága a blognak, ilyet mindenképpen illene, úgyhogy lesz főleg mivel a könyvjelzőim között egy csomó jó forrás van, csak szegény lista hízik, hízik, de érdemben használva nincsen. Na majd... (remélem).

Könyves bejegyzések táján a nem-szubkultúra-releváns könyveket a Könyvtárban jártam blogomon lehet olvasgatni, viszont ami ide tartozik, azt mindenképpen itt fogom közzétenni, vagy legalábbis itt is írok majd róla, vagy linkelem a másik oldalon a bejegyzést, senki nem fog lemaradni. (Jelenleg kettő gótikus novellafűzérrel vagyok elmaradva egyébként.)

A filmek és a többi szintén nagy hiányosság, remélem, jövőre ilyenkor pozitívabban fogok nyilatkozni.

Képcsokrok, versek többnyire vannak, ez érződik is, szerintem maradnak ebben az ütemben.


Mit látnál szívesen még/miről szeretnél többet olvasni a blogon? (3.) Személyes


Na itt némileg meglepődtem, hogy viszonylag sokan választották a személyes lehetőségeket (visszaolvasgatva nem sok mindent osztok meg magamról, véleményezős posztok meg talán... hát jó ideje nem nagyon vannak), ennek ugyanaz az oka,  amiért ask.fm-en sem vagyok fent túl gyakran manapság:   kicsit úgy érzem, már mindent megírtak, a véleményem önismétlés, meg egyáltalán, kit érdekel? (Khm, azért lenne, tudom, látszik itt a visszajelzésekből is.) Meg persze ott a gondolat, hogy amit leírok, az kvázi örökre megmarad, átgondolni, cenzúrázni, egyértelműen fogalmazni, satöbbi, satöbbi, persze közben a gondolat magja maradjon meg, ne változzon... és elmegy tőle a kedvem. (Valószínű ez változni fog ám, csak most éppen egy ilyen szakaszban vagyok).
Viszont nagyon kedves, hogy van aki kíváncsi a hétköznapjaimra, meg amik úgy történnek, csak főleg így ősz-tél tájékán nincs semmi izgi... vagy legalábbis én nem tartom annak.
 Jó lenne havonta egyszer egy ilyen is.

Kincsvadászat után - ezeket szeretem, meg másoknál is, még hogy! :)  Gondolom nem kifogás, hogy néhány alapdarabon kívül nem vettem mostanában semmit (na jó, ez így nem teljesen igaz...) ebből is illene havi (vagy inkább kéthavi egy).

OotD majd jobb időben lesz picit több, tesztelt dolgok meg ahogy adódik. Saját fotók vannak bőven, itt is érződik lassan, hogy nincs szükség többre (és remélem, nem azért, mert annyira szörnyűek :D), viszont furcsállom, hogy ebay-wishlistre nem vágynak annyian, általában népszerűek szoktak lenni, legalábbis a kattintások és megosztások száma alapján. Úgy érzem, a kettő darab videobejegyzés-igény enyhe utalás arra, hogy talán inkább ne erőltessem :D  (Azután, hogy valahogy sikerült elszúrnom és a videó felét levágta, utána nem tudtam helyrehozni , úgy volt fent hónapokig, én meg nem vettem észre - az elején rendben volt, feltöltéskor még amikor ellenőriztem, megvolt, aztán egyszer csak ááá... na mindegy, tanuljunk a hiábinkból.)


Mit látnál szívesen még/miről szeretnél többet olvasni a blogon? (4.) Egyebek


A DIY-szekcióból már az előzőekben is többet szerettetek volna, csak később iszonyat kevés időt tudtam otthon tölteni, és ez meglehetősen megnehezítette, pedig szeretem én is nagyon őket. Remélem, több lehetőségem lesz idén, még mindig itt van két dobozkám, tele felhasználandó anyagokkal...

A goth szubkultúrával kapcsolatban mindenképpen lesz, illene többet, kicsit elhúzódtam a rövidebb, kevésbé átfogó/kifejtős posztok irányába, ami nem baj, csak jobb lenne ugye több magvas gondolat is. Viszont az kissé csalódással töltött el, hogy kevésbé voltak a kitöltők kíváncsiak a hazai helyzetre.

Ruhás bejegyzések alatt pl. a fűzőseket értettem, illetve pár specifikus dolgot, talán ez inkább elhanyagolható.

Kérdést feltenni pedig anno is lehetett, azóta is, akár nyilvánosan, akár privátban, akár emailben, akár ask.fm-en nem egy példa volt rá. Lehetséges, hogy erre valamilyen láthatóbb helyen érdemes lenne felhívnom a figyelmet? Nem harapok, és higgyétek el, igyekszek segíteni, bármiben.

Mi a véleményed a blog megjenéséről, külsejéről? (pl. olvashatóság, esztétikusság, praktikusság és egyéb szempontokból)  Mi az, amin szerinted változtatni kellene a blogon? Ide írd kérlek, ha van egyéb megjegyzésed.

Ezt a kérdést nem válaszolta meg mindenki, tíz vélemény érkezett, egyvalaki jelezte, hogy nehezebben olvasható a színvilág miatt. Hála az égnek, a változtatós kérdésre sem érkezett negatív javaslat.
Az egyéb megjegyzések közé szintén az olvashatósággal kapcsolatban (fekete alapon szürkék a betűk, aki írta, fehért írt, így szürkén szerintem még jobb, a fehér túl kontrasztos lenne, viszont nem tudom, hogy meg tudom-e oldani, hogy tegyük fel sötétszürke legyen, ugyanis sok képet úgy vágtam, hogy fekete körvonala maradt - pl. itt jobb oldalt fent a kis kerek képen, és az összes eddigi hasonló képet kicserélni bazi nagy munka lenne). A nagyobb betűmérettel kapcsolatban, jelenleg 12 pixeles ('Arvo' betűtípus), nagyobb már idétlen, mesekönyv-szerű lenne. Viszont észrevettem egy hibát, nem tudom, mi okozta/okozza, hogy néha valami miatt "beakad", és újra kell tölteni, mert hangyaméretűként jeleníti meg... nem tudom, a válaszadó emiatt írta-e.
És igen, a könyvjelző-modult valóban illett volna frissítenem, elvileg a "másoknál olvastam" bejegyzések után átkerülnek oda azok, amik amolyan "örök érvényűek", egy ideje viszont elmaradtak, csak gyűjtögetem őket egy piszkozat-bejegyzésben, hogy "majd egyszer...", viszont a közeljövőben időt fogok rá szakítani.

Tanulságos és érdekes volt, köszönöm szépen azoknak, akik kitöltötték.


*

A legnépszerűbb bejegyzések a blog kezdetétől:

Számtalan olyan keresőkifejezéssel/kulcsszóval érkeztetek az oldalra, mint a bőrfehérítés , bőrfehérítés citrommal, hófehér bőr, higanyos f...
Alapvetően nem ajánlom, hogy egyből bármilyen boltba rohanj, ha van egy kis megtakarított pénzed, sokkal jobban jársz, ha körülnézel, h...
Már a nyár elején írni akartam ezekről a holmikról, szóval már nagyon itt volt az ideje :D A helyzet az, hogy ugye már több, mint egy éve ...
Az előző bejegyzésben kezdtem el panaszkodni arról, hogy milyen nehéz is olyan alapdarabokat találni, amiről azt hinné az ember, hogy bizt...
Meglepően sokan kattintottatok a korábbi bőrfehérítő krémekkel foglalkozó bejegyzésre, és már én is rég óta terveztem...

Mondjuk az első kettő nem volt meglepő, hiszen mindig ott volt a heti/havi legnépszerűbbek között, a basic ruhadarabosnál egy Facebookos hirdetést teszteltem (elégedett vagyok az eredménnyel egyébként - jó sok komment és tetszikelés követte, bár pluszban azért lehetett sikeres, mert nem "rétegtéma", márpedig a blogon a bejegyzések minimum háromnegyede csak nagyon keveseket érdekel, már az összes magyar bloghoz viszonyítva persze.) Az uccsó pedig ugyanúgy, mint az első három. Kíváncsi vagyok, vajon jövőre "kilöki"-e valami majd a jól bebetonozott helyükről.

Szíesen késztettem volna "csak" 2015-ös listát is, de se a Blogger, se a Webmaster Tools, se a Gostats nem szűrhető ilyen módon (vagy csak én nem találtam meg a módját?), viszont azt sikerült kideríteni, hogy júliusban érkezett a legtöbb olvasó (hello, nyári szünet, gondolom), szombati, vasárnapi és hétfői napokoneste 19 és 20 óra között, viszont augusztusban és szeptemberben írtam a legtöbbet (12-12 bejegyzést, gyaníthatóan mivel akkor voltam két munkahely között, több kedvem, időm volt itt tevékenykedni - egyébként leplezetlen csodálattal tekintek azokra, akik a hobbiblogjukba havi 25-30< bejegyzést hoznak össze, ráadásul nem is abból a pársoros fajtából, hanem szépen felépített, vadiúj korrekt kontenttel, gusztusos fotókkal...) Mindenesetre összesen 111 bejegyzést sikerült közzétenni, ami durván három naponta egy, így nézve nem is rossz.

A bepötyögött url cím után a Google, a Facebook, illetve a Magyarblogok hozta a legtöbb kíváncsiskodót. Jelenleg 460 ember kedveli Facebookon, illetve 77 iratkozott fel.

Túlontúl izgi keresőszavak nem voltak (egy rakás goth blog, shadow and light, és goth blog), plusz a gyakoribbak a "goth bolt/shop/ruhák olcsón" valamilyen formája, "goth zene", fűzőkkel kapcsolatos dolgok (fűzőkészítés, olcsó fűzők stb.), illetve a mindig népszerű bőrfehérítés minden formája (sokszor borzasztó helyesírással), amit csak el tudtok képzelni. 
Meglepően sokan voltak kíváncsiak a grunge és a pale stílusra, és creepy, de volt egy "vagdosás blog" is, amire rákeresve a második oldalon ott van az enyém is, mondom mi a csuda, de aztán tényleg, hiszen volt egy ilyen bejegyzésem is, bár van egy gyanúm, hogy szegény érdeklődő nem ilyesmire volt kíváncsi :(

*

A 2015-ben létrehozottak közül a számotokra legérdekesebb öt: 


Igazán logikus kis lista lett, hiszen az ötödik kivételével mind nem-rétegtéma, bárkit érdekelhet, a beszámoló pedig saját magunknak volt releváns, de nagyon-nagyon, gondolom azért a nagy érdeklődés.

*

Régebben volt havi összesítés, csak valahogy elmaradozott - azért gyorsan összegyűjtöttem a 2015. decemberi  top 5-öt:

01. Goth boltok Magyarországon
02. A harmadik Goth Kihívás 
03. Költözés
04. Életjel
05. Aki munkát keres...

A harmadiktól kissé meglepő volt számomra, mert mind régebbi és többnyire nem aktuális, nem tudom, honnan keveredtek elő ekkora arányban.

*
Azt hiszem, ennyi meta elég is volt mára. Remélem, hogy sikerül sok érdekes, szép dolgot mutatni nektek, bízok benne, hogy idén is velem tartotok. 


4 megjegyzés:

 1. Ez tök érdekes volt :)
  A betűméretet és -színt én jegyeztem meg, és a méretet ezennel vissza is szívom, mert ahogy újratöltöttem az oldalt, teljesen korrekt, olvasható méretet kaptam :)
  Igazából a szín lehet, hogy egyéni szocproblem, a saját blogomon is lecseréltem a sötét hátteret, mert bármilyen világos színnel próbálkoztam (tényleg nem fehér, bocsi), megőrjített. A sötét háttér viszont alapból nagyon tetszik, szóval csak az én kukacoskodásom ne bizonytalanítson el :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos ezt a hibát én is észreveszem időnként, de nem sikerült kibogoznom, mitől lehet, a lassú internetkapcsolatra gondoltam, meg hogy a betűtípus nem szabvány, ezért ha a letöltéskor elveszik némi adat, akkor megakaszthatja... de direkt ezért szoktam "szétszedni" a bejegyzéseket, hogy minél kisebb legyen, gyorsabban betöltsön. Gyakran előfordul egyébként?

   A feketéről váltáson én is gondolkodtam (még annak idején, amikor elkezdtelek követni), mert sokkal másabb élményt nyújt és tényleg könnyebb olvasni, de az összhatás meg így tetszik jobban... (meg ugye sok képet alapból úgy szerkesztettem, hogy a fekete háttérbe olvadjon bele, ezek bután néznének ki), aztán lehet kipróbálok idővel valami mást.

   Törlés
 2. az eBay (vagy más online bolt) wishlistek érdekes témák, amikor én csináltam néhány hónapja hasonló kérdőívet, ott se hiányolta senki, mégis azok szinte a legnépszerűbb bejegyzéseim :D a tutorialok után.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Arra jutottam, hogy azért lehet, mert olyanok kattintását is vonzza, akik amúgy nem keménymag részei, ezért nem is tölti ki a kérdőívet... aztán ki tudja :) Most megnyugodtam kissé :D

   Törlés