2015. december 27., vasárnap

Blogger, Wordpress, Gportál meg egy kis saját blogtörténet

Két éve telepedtem át a Bloggerre, aki régebb óta követ, az valószínűleg emlékszik, hogy korábban Gportálos voltam, viszont mondhatom azt, hogy kinőttem azt a felületet, annak ellenére, hogy számtalan pozitív változtatást, fejlesztést hoztak be abban az időben, amikor váltottam, illetve azóta is gondolom, bár nem követem már figyelemmel. Írtam erről dióhéjban, de most szeretném veletek a technikai hátterét is megosztani.A Gportálos időszak - előnyök, hátrányok meg a váltás

A váltásra a gportálos hiányosságok sarkalltak, ugyanis annak idején nem volt címkézési lehetőség, nem volt normális menürendszer (fejléc alatti menüt sokáig csak kódok bevetésével lehetett összehozni), nem voltak pluginok, értelmes feliratkozási lehetőség, illetve még korábban nem volt 100%-ig megváltoztatható a css (a  "Meztelen" nevű stíluslappal aztán már szépen lehetett dolgozni, remekül átalakítható volt), de még mindig ott volt a guglival való összeférhetetlenség (nem lehetett bizonyos metaadatokat normálisan beállítani/változtatni), elavult (nem keresőbarát) mindmáig az url-generátora, és a reklámtalanítás egy idő után zavaró összegekbe fáj. Nincs biztonsági mentés (mármint letölthető), exportálási/importálási lehetőség, meg úgy egyáltalán sok fejlesztésben bár derekasan hozták az újdonságokat, hónapokra, évekre le voltak maradva mind a Wordpresstől, mind a Bloggertől/Blogporttól.

Választás előtt

Első körben a Wordpressen gondolkodtam nagyon (Vaddié is /aki számomra örökre Louise marad/ WP-s, akit jó sok éve valamilyen szinten mindmáig példaképnek tekintek, úgyhogy gondoltam a nyomdokaiba lépek e téren),  de aztán regisztráció után kiderült, hogy nem illünk össze: hiába klassz a a kezelőfelülete, a sablonok tárháza véges, nem lehet mindenbe belenyúlni, csak ha saját tárhellyel futtatja az ember, nekem meg nem sok kedvem volt még azt is bérelni a saját domain mellett. Nem kerül sokba ugyan, viszont nekem ez egy hobbi-dolog, na meg nem tudtam, mi lesz még belőle, gondoltam ha mindenképpen bele kell invesztálnom, előbb azért kipróbálnám, ha van rá lehetőség. Telepítettem egy ingyenes tárhelyre, továbbra sem tetszett - valahogy olyan nagyok a felületei, ha ránézek egy szinte bármilyen templéttel rendelkező WP-s oldalra, lerí róla, hogy ezt a blogmotort használja - kicsit olyan elnagyolt, ráadásul (bár ezerszer jobb, mint a GP megoldása), szintén nem szimpi a generált url. (Az "elnagyoltságról": tudom, hogy most divatosak a nagy felületek, nagyobb szövegméret, gombok és egyebek, főleg a nem asztali eszközről való elérés miatt, érezhető ez az újabb Windows/MS Office-dizájnokon is, de nekem nem szimpi.) Hirdetések is vannak rajta, fizetni kell a mentességért, bár nem túl zavaróak, de mégis...

Használhattam volna saját magam által készített blogmotort, találtam is olyat a neten, amiből érdemes lett volna kiindulni, feljeszteni, testreszabni, de gondoltam, előbb körülnézek, milyen egyéb lehetőségek vannak, ha már valaki kitalálta, minek erőlködjek vele?

Meglestem próbaképp a Blog.hu-t és a Caféblogot, előbbinek egyedül a statisztikája tetszik, de nem fogott meg a hirdetéses verzióival, ráadásul olyan nagyon kis egyszerű belülről, míg az utóbbi egyértelműen a WP lebutított verziója, ráadásul szegénynek csúnya a kommentfelülete - viszont kis energiabefektetéssel elegáns dolgokat lehet mindkettőből kihozni annak is, aki nagyon nem ért hozzá.
Kicsit az az érzésem volt ennél a két magyar szolgáltatónál, hogy megvan a maguk kis közössége, sokkal szorosabban, érezhetőbben, mint a Blogger vagy a WP magyar bloggerei között, és nekem ez nem igazán hiányzik, eléggé rétegblog az enyém, a sok személyes bejegyzés ellenére is, nem igazán passzol oda. (Na meg mindig ott a gondolat, hogy úgy jár az ember, mint szegény Freeblog.hu, ha jól emlékszem, rengetegen veszítettek el többszáz, több ezer bejegyzést, mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül - és nem lehet arra hivatkozni, hogy valami kis nevenincs dolog volt, hiszen ha jól tudom, vele született meg a magyar bloggerlét, mint olyan.)

Nos maradt végül a Blogger, amit azóta is használok (most már két másik blogom is született azóta, a könyves meg a kajás), és nem bántam meg.

Költözés és első lépések

Gyorsan társítottam a vásárolt domain nevet (a Tárhely.eu-nál, ajánlom őket, nagyon kedvesek és segítőkészek) az új Blogspotos bloggal, ahol még nem volt semmi, és jött a felismerés: ohó, hát a Gportálon levő többszáz bejegyzés, ami az évek alatt felgyűlt, nem importálható/exportálható, csak kézzel lehet, egyesével másolgatni, a képeket újra feltölteni és beilleszteni, címkéket hozzáadni, stb., amitől eléggé kiakadtam, de próbáltam magam azzal nyugtatni, hogy sebaj, legalább át tudom nézni, miket tettem közzé korábban. És milyen jó, hogy így alakult: számtalan bejegyzésről döntöttem úgy, hogy nem hozom át, főleg képcsokrokat, olyan személyes bejegyzéseket, amelyeket ma már nem osztanék meg, illetve olyan cikkeket, amik jócskán megérettek a bővítésre, átírásra. Bár 2013 december másodikán született itt az első valós bejegyzés (a korábbiak mind a régi felületről másolt, régebbi bejegyzések voltak, csak átállítottam a dátumot a keletkezési dátumra), a mai napig vannak olyan cikkek, amelyek könyvjelzőzve csücsülnek és várnak arra a jobb sorsra, hogy új formát kapva közzétegyem őket.

Amint jelentősebb mennyiségű dolgot sikerült átimportálni úgymond manuálisan, a Gp-s verzióba raktam egy kódot, ami egyenesen ide irányítja az embereket, akik a .gportal.hu-s címet keresik fel, tehát nem kell kattintani vagy olvasni, roppant praktikus.

A Bloggerben amit szeretek és amit nem

Azokat a kívánalmakat abszolút hozza, amit még a Gp idején szerettem volna: 
 • Értelmes menürendszer, 
 • Címkék, 
 • RENGETEG plugin áll a rendelkezésünkre, akár készíthetünk/kereshetünk is sajátot, ha a számtalan alap felajánlott között nem találunk kedvünkre valót (nekem az utolsó hozzászólások, a Rendszeres olvasók/feliratkozás, Instagram képekből ízelítő automatikus posztolása és a népszerű bejegyzések tetszik legjobban, ezeket használom is, mint látszik).
 • A kinézete pedig 100%-ig testreszabható, rengeteg oldal kínál ingyen letölthető sablonokat, de az alap sablonok között is kis ügyességgel nagyon szép dolgokat lehet művelni. Bár én az egyszerűség híve vagyok (elég csak ezt - vagy bármelyik blogomat szemügyre venni), számtalan díszesebb, profi layout található/készíthető el, csak a fantázia (vagy a szakértelem) szab határt. 
 • Nincsenek reklámok (ha nem szeretnénk), ha pedig mégis hirdetnénk, azért pénzt kapunk.
 • És készítettek kiemelt bejegyzés modult, ami hiperszuper, ráadásul oda helyezzük el, ahová csak akarjuk - ez a lehetőség sokáig nem volt, hiányosság a WP-hez képest, de nagyon örülök, hogy megoldották!

Ami nem tetszik, hogy
 • Ellentétben a Wordpresszel, itt nem lehet csak egy bejegyzést jelszóval védetté tenni (kis ügyeskedés árán igen, de alapból nincs ilyen funkció),
 • Időnként fura a statisztika - kevés a keresőkifejezés, néha úgy érzem, nem mutatja az összes referrer page-t. 
 • Nincs rendes kép- (és egyéb) feltöltési lehetőség, bár a Google Photos meg a Drive egy jó opció, mégis, jobban örülnék, ha valamiképpen köthető lenne a feltöltött kép a bloghoz, és a saját url címem után dobná ki a Google mondjuk képkeresés esetén, visszakövethetőbb lenne, a WP-n ezt szépen megoldották.
 • Zavaró a képeknél, hogy nem lehet normálisan megadni, hány pixel széles/magas legyen, illetve ami jó is, rossz is, hogy készít egy kicsinyített változatot, amolyan indexképet, de ha már azt nagyítjuk, pixeles és szétesik. Jó, mert kicsi verzióban kevesebb adatforgalmat generál, aki le akarja tölteni, úgyis kattint, hogy nagy legyen, rossz viszont mert ha közepes vagy kicsiből csinálunk nagyot, csúf, elmosódott lesz. Ezt csak html-nézetből lehet javítani, mondjuk én egy textfájba szoktam másolni, egy csere paranccsal a "kicsinyített" képeknél megoldható a visszaváltása (az s320-at kell s1600-ra kicseréltetni), de a különböző méretű képeknél egyesével kell átírni a width értékét - a többséget szerencsére ugyanarra állítja be, a többit manuálisan kell megoldani, viszont a heigh definíciót elég törölni az utána levő egyenlőségjellel együtt, az érték az idézőjelek között szöveg nézetre váltva immáron magától eltűnik. Ezt a Gportálnál már évekkel ezelőtt megoldották csodaszépen, ahogy a táblázatokat is, nem értem, miért ennyire macerás itt...

Amiket még használok/ajánlok, az a 
 • Google Webmaster Tools, amit imádok, mert nagyon szép részletes adatokat nyújt különböző statisztikai-keresési rátákról, ráadásul segít a metaadatok konfigurálásában, ha valami hiányzik, vagy hibás, hamar kiderül, no  meg manuálisan is gyorsíthatunk a Google indexelésén, ami szintén klassz dolog.
 • GoStats, ami ugyancsak statisztika, szép, átlátható, rengeteg adatot kaphatunk a látogatóinkról, én általában a referrer pages-t (ahonnan jönnek), a search phrases (azaz keresőszavak) és régebben a pages popularity (legnépszerűbb oldalak) listáját szoktam megnézni (Gportálon nem volt részletes statisztika, hogy melyik bejegyzést hányan látogatták, csak egy össz-látogatói szám, engem meg érdekelt, mire kiváncsi leginkább a jónép). Lényegében nem tud többet, mint a Webmaster Tools, csak kényelmesebb, meg hát picit más területre reflektál. (Létezik nem látható beillesztős kód is, Java alapon műkszik, szóval nem zavarja a látogatókat, ráadásul olyan kis apró, hogy nem nehezíti meg az oldal betöltését igazán, bár gyanús, hogy egyes hirdetésblokkolók nem szűrik-e ki.)
  A legizgibb fícsöre, hogy az utolsó x látogató konkrét kattintási mintáját végignézhetjük, azaz hogy melyik linkről melyikre vándorolt, másodpercre pontosan lebontva, IP címestül, tehát rettegjenek a trollok! :D
 • PhotoFiltre, ami egy nagyon kúl kis képszerkesztő, nem tud annyit nyilvánvalóan, mint a Photoshop, viszont kis helyen elfér, totál portable, és nagyon hasznos funkciói vannak, én a nevében is megjelenő filter-tudását szeretem, pillanatok alatt pofás kis képeket lehet alkotni vele, végtelen mennyiségű filtert adhatunk hozzá, na meg ott vannak az alapvető képszerkesztő funkciók, mint a világosítás/sötétítés, kontrasztok meg a többi. A kedvencem benne a Copyright, ami a fotók aljára biggyeszt egy tetszőleges szöveget, na meg nem hátrány, hogy csoportos képszerkesztési funkciókkal is rendelkezik. (Egy csomó minden mással is, én ezeket használom leggyakrabban.)
 • W3Schools, amit gyakorlatilag mindhátom programozás-kurzusomon tök jól fel tudtam használni (html, css, php - na meg volt egy minimál JS&xml, de az tényleg minimál), az egészen alapvető dolgoktól az összetett feladatokig mindenre kitér, hatalmas mennyiségű információ van fent rajta, példákkal, fórumokkal/hozzászólás részlegekkel, és igencsak segítőkészek.

A blog a jelenlegi kinézetét 2014 júniusában kapta, előtte kategóriánként szét voltak szedve a címkék oldalt, viszont így túlságosan nagy mennyiségű helyet foglalt el, inkább átrendeztem a menürendszert, idővel újragondoltam, felkerültek ugye a saját külsö linkek (Youtube, stb) és az Instagram modul is, na meg felfrissítettem és belekerült a személyes fülecske is. Egy időben gondolkodtam rajta, hogy két sidebart használhatnék, hiszen úgy jobban elférnének a címkék, de végül maradt ugye az előző (azaz jelenlegi) verzió, így áttekinthetőbb.

Szóval összességében igencsak elégedett vagyok a jelenlegi helyzettel, bár nem túl látványos, mondhatni egyszerű a mai felhozatalt tekintve, tökéletesen funkcionális és csúnyának sem csúnya, úgyhogy megteszi.

(A bejegyzés létrejöttét Cathreen Misery posztja inspirálta egyébként, még egyszer köszönöm az említést.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése