2015. október 2., péntek

Borzongató olvasmányra vágysz? Ne hagyd ki! Tom Query: Nekrológ

Aki - velem együtt - elszomorodik, ha arra gondol, milyen kevés kortárs gótikus/rémregény születik manapság kis hazánk gyermekeinek tollából, az most fellélegezhet, hiszen újabb magyar író bukkant fel, aki ezeket az irányzatokat  képviseli művében. Jelen kötet célközönsége első sorban mi vagyunk, hiszen ki tudná jobban értékelni annak a borzongató stílusnak a hangulatát, amiről tulajdonképpen anno az egész szubkultúra a nevét kapta?

Számos ízelítőt találhatunk a szerző blogján, ami kedvicsnálónak tökéletes, ráadásul az elektronikus kötet ára szinte elenyésző azért a tizenöt történetért cserébe, de ha arra vágyunk, hogy könyvespolcunkat egy papír alapú darab is díszítse, annak sincsen semmi akadálya.


Fülszöveg:

 „Hát nem vetted észre, hogy a betűk mögött egy tükör van elrejtve? A saját képmásodat látod. Ez a tükör megmutatja az igazi arcod, mert a maszk mögé lát. Akkor követted el a legnagyobb hibát, amikor olvasni kezdtél. Így lettél cinkosommá.” – Tom Query nem kegyelmez az olvasónak sem. A szerző első önálló kötete olyan borzalommal teli rémmesék, thrillerek és fantasztikus történetek gyűjteménye, melyek túlmutatnak az öncélú vérontáson. A Poe és Lovecraft nyomdokaiba lépő ötször három novella a halál állomásait járja végig, de a bennük felmerülő konfliktusok és gyötrelmek forrása egészen hétköznapi, mulandó létünkben keresendő. A szereplők szó szerint kerülnek kés alá egy-egy filozófiai-pszichológiai kérdés boncolgatása közben, testileg is megjelenítve ezzel az elme és a lélek pusztulását. Az események hátterében meghúzódó okok viszont mindannyiunkat érintő problémákra vezethetők vissza. Ettől válnak Tom Query írásai egyszerre hátborzongatóvá és emberközelivé, legyen szó valós vagy túlvilági lényekről, gépszörnyekről vagy virtuális teremtményekről.

A szerzőt illetve művét az alábbi oldalakon tudod nyomon követni:
A könyvet pedig az alábbi oldalon lehet megvásárolni:

A közeljövőben hosszabb, részletesebb beszámolót tervezek írni róla, akit érdekel, legyen résen ;)

3 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Még nem, de ahogy írtam is, a közeljövőben (elkövetkezendő két héten belül) tervben van :) A részletekbe beleolvastam.

   Törlés
 2. Erre én is felfigyeltem, igényes olvasmánynak tűnik, bár hogy őszinte legyek, én így a részletek alapján nem igazán érzem "gótikusnak" ezeket a novellákat. :) Azoknál szerintem alap a a régies stílus, a túlburjánzó leírások (lehetőleg jó hosszú körmondatokban :)), hol szenvedős-romantikázós, hol viszont sötét, sőt, valósággal kriptahangulat, omladozó, elhagyatott helyszínek, kastélyok, házak, temetők, ősi átkok, szertartások, őrült papok, netán apácák, lovagok (vagy ha nem a középkorban játszódik a sztori, akkor mondjuk őrült bárók, nemesek, tudósok, kutatók :)), kísértetek, csontvázak, egyéb túlvilági lények, démonok, Sátán... Mondjuk biztos nem véletlenül hivatkozik Poe-re és Lovecraft-ra, gondolom lehet valami ezekben a művekben Poe dekadens romanticizmusából meg lélektani "perverziójából", és Lovecraft "kozmikus iszonyatából", netán még "álomföldi lírájából" is (bár így konkrétan ilyesmikbe sem futottam bele, bár tényleg csak részleteket olvastam; de mondom, biztos nem véletlenül hivatkozik rájuk), de ettől még szerintem önmagában nem lesz "gótikus" valami, ahhoz elengedhetetlen az ódon stílus és környezet, elemek, hangulat. Szerintem T. Q. művei inkább amolyan modern, Stephen King-féle lélektani thrillerek-horrorok, bár különben ez nem baj, sokan szeretik ezt a stílust. :) (Többen, mint az ősrégi gótikus sztorikat.) Mondjuk én pont nem, de ez végül is nem számít. :)

  Hoppá, ha már rémtörténet-gyűjtemények: a múltkor küldtem molyon egy üzenetet különféle régi könyvekkel kapcsolatban, ha lesz rá időd, kukkantsd meg. .) (Ha olvastad volna, és nem érdekelnek a könyvek, akkor elnézést.)

  Ui.: "múltkor": most nézem, az már egy bő hónapja volt. :D

  Ui2: bocsánat a törölt hozzászólások miatt... csak szerkeszteni akartam volna a hsz-t, de nem lehetett, így kénytelen voltam törölni, aztán újra elküldeni. :(

  VálaszTörlés