2015. július 21., kedd

Reakció Annie 'Irodamazon' bejegyzésére

Ugyanis egyszerűen sajnálnám kommentbe "pazarolni" a véleményemet, illetve kíváncsi vagyok, mások milyen tapasztalatokkal rendelkeznek e téren, nyilván más környezetben élünk, más emberek vesznek körül, más közegben mozgunk, tehát nem meglepő, ha eltérő tapasztalatok, vélemények alakulnak ki.
A poszt, amire reflektálok, ezen a linken található, ha van időtök, olvassátok el, szerintem érdekes.


A bejegyzésnek van néhány olyan pontja, amellyel nem tudnék teljes mértékben egyetérteni. Szerintem nehéz kategorikusan azt mondani, hogy a gothok nem szexisták (bár reménykedek benne, hogy a magasabb fokú műveltségi mutatók miatt többen elismerik, hogy a női nem nem kevésbé értékes (a műveltséggel kapcsolatban forrás nyilván a szakdolim, szóval többnyire korrekt kijelentés, még ha nem teljesen reprezentatív is), mert attól, hogy bizonyos pontok egyeznek, még más nézetbeli részletek nem feltétlenül. 
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a "goth emberek nem vallásosak/húsevők/között nem fordulnak elő kevésbé iskolázottak, stb, szóval szerintem nem szerencsés. Találkoztam én már rasszista, náci gothtal is (annak ellenére, hogy a személyisége, hozzáállása miatt szvsz nem tartozna a szubkultba, de kinézetre, zenére megvan, találkozókra jár, öndefiníciója megvan,nem szívesen ismerném el a szubkultúra teljes értékű tagjának, csak ott a bökkenő, hogy ebben a szubkultúrában nincsen olyan, hogy az egyik azt mondja, hogy a másik nem goth, mert egyszerűen nincs jogunk rá, ki vagyok én, hogy megmondjam, ki minek számít? Elég kettős dolog ez amúgy.)

A romantikus gót zokogó nőideáljáról - gondolj csak a gótikus regényekre, ahol a nőalak többnyire megmentésre váró alak, a szubkultúra sok más mellett nem véletlenül kapta ezt a nevet. Szerintem nem szerencsés sarkítani, mert a tudatos dolgozó goth nő és a gyengusz, ájuldozó fehérnép között azért van egy széles skála. Nem hiszem, hogy ezt ennyire komolyan kell venni, na meg sokaknak van egy olyan önútkeresési korszakuk, amikor igenis tudnak azonosulni a leírt karakterrel, fontos ez is.
(Bár őszintén szólva ezektől a hagyományos goth/dark/fantasy képektől kiráz a hideg, de főleg a fiatalabbak nagy részének azért csak tetszik - nézzük csak meg, nincs is talán olyan darkshop, ahol fel nem bukkan egy-két Victoria Frances (-utánzat) plakáton, felsőn, bögrén, stb)
(Tudom, ez enyhén belemagyarázós, értem én, hogy mire gondol Annie, de úgy éreztem, fontos leírnom.)


Eltűnődtem, az ismerősi körömben amúgy tényleg magas a corpgoth nők aránya, de - szintén utalva a szakdolgozatomra, bár oda azt hiszem, nem vettem bele, de a kérdőívekben benne volt, így én nyilván láttam -, hihetetlenül sokrétű a szakmák megléte, nem is gondoltam volna. Sok nem irodai is van közöttük természetesen.

Dita Von Teese nem tudom, mennyire szerencsés példa amúgy, hiszen kis túlzással több fehérneműs vagy anélküli képet lehet találni róla a neten, mint amin fel van öltözve, és ha már a szexizmus szóba került, remélhetőleg egy corpgoth nő az eszével is tud érvényesülni első sorban. (Nem ismerem Dita élettörténetét, de aligha hiszem, hogy többször jut eszébe az embereknek róla az "üzletasszony" jelző, mint a "modell" vagy a "Manson-felesége".)

Azon gondolkodtam, hogy a tippekhez hozzáfűzöm, hogy akinek ezek a pontok alapból nem egyértelműek, az nem való irodába - de egy kis gondolkodás után visszavontam, hiszen bizonyos dolgokat jobb híján néha tényleg saját tapasztalatból kénytelen megtanulni az ember, és valóban előfordulhat, hogy valakinek valami kimarad, és ha egy ciki "baleset" történik, akkor utána nagyon nehéz túllépni rajta, és ha még sikerül is, a kollégák nem biztos, hogy ugyanígy tesznek majd.

Idővel lehet én is megírom majd a tapasztalataimat, bár nem tudom, mennyire tudnék újat mondani, hiszen ezeregy cikk született ilyen témában.

Végezetül egy fotó a tollamról, ami szerintem túllép az iroda-barát kategórián, csak ahogy olvastalak, eszembe jutott :D
5 megjegyzés:

 1. Igazad van, kinek mit jelent a stílus. Ma már mindegy, mit minek nevezünk, mert divat az is, ami a divat ellen szólt eredetileg. Én egyszerűen nem foglalkozok vele. Ami nem tetszik és egyet értek vele, beleépítem a saját világomba, eszméimbe, viselkedésbe és öltözködésbe. De, tény, senkinek nincs joga megmondani, ki kicsoda, vagy sem.
  Felesleges energia pazarlás, az ilyesmi. Még az ikrek sem 100%ban egyformák, akkor egy szubkultura követői, miért lennének azok? :)
  Persze, ettől még szívesen olvasok véleményeket. ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak az a gond az ilyen alakokkal amúgy, hogy harsányak és a média/nemgót társadalom hamarabb észreveszi, mert kirívóbb, mint egy "normál" goth (aki teszem azt nem trágár, nem rasszista/náci, nem viselkedik minősíthetetlen módon, nem riogatja az embereket, nem agresszív, és folytathatnám), hogy azzal, hogy az ember felvállal egy szubkultúrát, nem csak önmaga, hanem az adott szubkult képviselője is, oly módon, hogy ha az adott ember valami ostobaságot művel, nem azt fogják mondani, hogy az a nő volt/ a Piri volt (random név), hanem hogy egy goth volt, mert az egész egyszerűen érdekesebb, csak éppen így rossz fényt vet a szubkultúrára. Elég körülményesen sikerült megfogalmazni, de remélem, érted mire gondolok.

   Őszintén szólva nem örülnék én sem, ha egy kalap alá vennének a trágár, gyerekeket-időseket ijesztegető/direkt polgárpukkasztó, részeges, műveletlen, temetőbenszexelő stb. gothokkal, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy vannak ilyenek. De nem mondhatom azt, hogy ők ezektől a számomra negatív tulajdonságoktól nem tartoznak a szubkultba, mert nem vagyok senki, sőt, őszintén szólva senki nem mondhatja meg a másikról, akármennyi idős, vagy akármennyi pénze, ismerőse, akármekkora népszerűsége van.

   Mondjuk előfordulaht olyan is, amikor egy szubkult nagy része kiközösít valakit, elgondolkodtató, hogy mennyire helyes dolog ez, de nyilván egy közösség mindig is ki fogja vetni magából a romboló elemeket. Na de már nagyon eltértem a tárgytól :)

   A különbözőség jó, izgalmas, rombolónak és agresszívnak, bántónak lenni nem. (ÉS le merem fogadni, hogy van olyan goth aki pont fordítva gondolja mint én, és itt is látszik, mennyire sokfélék vagyunk ^^)

   Törlés
 2. Nagyon érdekes volt a cikk, ami alapján leírtad a gondolataidat. Habár nem irodában dolgozom, mégis corp-gothnak tartom magam főleg a gondolkodásmódom és az öltözködésem miatt. Szeretek elegáns, ugyanakkor kényelmes ruhákban mászkálni, amik javarészt modern szabásúak, de mindig feldobom őket 1-2 klasszikus goth elemmel. Ez leginkább azért van, mert túl soknak érzem a klasszikus goth öltözködés díszítéseit (bár ebből is annyi van, nem lehet általánosítani). A felfogásom is eléggé kutyulék, mert kicsit úgy érzem magam, mintha a régi korok erkölcsi ideálja és a modern világ erős, határozott nőképe keveredne bennem.
  Amúgy érdekes, a munkahelyemen pl. teljesen jól elfogadták a stílusomat. Mindig is felvállaltam a fekete énemet, sosem viseltem mást csak azért, mert gyerekek között dolgozom. A munkámat nem befolyásolja a stílusom és ezt a kollégáim is tudják :) Igaz, néha viccelődnek velem (főleg nyáron, ha talpig feketében vagyok), de ezekben nyoma sincs gúnynak, tényleg csak ugratnak néha, ami oda-vissza működik :)
  A hagyományos goth/fantasy képektől én is heveny hányingert kapok, mert szörnyen giccsesnek érzem őket. Azt az érzetet keltik bennem, hogy egy goth nőt rendre magatehetetlen mimóza szerepben ábrázolnak, holott lehetünk mi is "badass" kategória :) Én speciel az utóbbi stílusú képeket szeretem jobban gyűjtögetni, ahol a goth nő nem mint törékeny virágszál van ábrázolva, hanem mint egy erős, önálló, kompetens nő. Bár ez mondjuk szerintem nem csak a modern világ sajátossága, mert biztos akadtak a régebbi időkben is ilyen nők, csak őket nem ábrázolják olyan sűrűn.

  VálaszTörlés
 3. Én valahogy úgy képzelem, hogy Dita valójában egy intelligens, határozott, okos nő, nekem fehérneműs kép alapján is ez jön le, főleg ha kicsit jobban szemügyre veszed a szemeit - akármilyen pózt vesz fel az arca. De most már rá fogok guglizni :) Minden másban (is) egyetértek egyébként, kiugrott rockerpunkgoth lázadóként. :D

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!
  Huhh...én most találtam nemrégiben a blogodra Trish, és nagyon tetszik! Még nem találtam olyan bejegyzést, amivel ne tudtam volna 100%-ig egyetérteni. Ez a cikk, vagy válasz is nagyon elgondolkodtató volt, és fel is iratkoztam az oldalra. Már délután óta folyamatosan lefelé görgetek és a Régebbi bejegyzések gombot nyomogatom, hogy mindent elolvassak! :D

  Egyébként Esszti egyet értek veled Ditával kapcsolatban, mert kinézet, és kisugárzás alapján én sem találom őt ostoba nőnek. Inkább azt tudnám rá mondani, hogy egy olyan asszony, aki próbál kilépni a férje árnyékából, hogy ő is érvényesülhessen. Ám azért ez nem olyan egyszerű feladat, főleg Marilyn Manson esetében...

  VálaszTörlés