2015. július 27., hétfő

Beszámoló a II. Magyar Országos Goth Találkozóról

A tavalyi, I. Országos Goth Találkozón nem tudtam részt venni végül személyes okok miatt, viszont idén minden a lehető legszerencsésebben jött össze (az esti égszakadást leszámítva) ahhoz, hogy eljussak Pestre.

Lényegében nem mondanék igazat, ha azt mondanám, hogy komolyabb szervezés előzte meg az utazást, inkább olyan durrbele-módjára, természetesen megint szaladtunk a vonatra szokás szerint, de hála a jószerencsének van nekem egy tüneményes párom, aki mostanra már mondhatni hagyományosan vállalta az élő menetrend/iránytű szerepet :)
Délelőtt kicsivel tíz előtt indultunk és fél kettőre érkeztünk a keleti pályaudvarra, ami gyanúsan kihalt volt varjú-szempontból - ha értitek mire gondolok :D - de mi rendíthetetlenül haladtunk a tömeg és az addigra veszettül tűző nap ellenére. (Mondjuk döbbenetes és szomorú látvány volt a menekültek áradata az állomás különböző részein, illetve a sok kéregető, hajléktalan, egy dolog ugye olvasni valamiről és látni is élőben... a másik, amit megjegyeznék minden nem-pestinek, hogy jobban jár ha inkább egy szimpatikus bokrot választ a fizetős wc helyet, mert egyszerűen embertelen állapotban vannak. Nálunk se Kaposváron, se Sopronban nem jellemző ezek közül semmi és őszintén meglepett, milyen állapotok uralkodnak)

Szóval valahogy elbotorkáltunk a Margit-hídig, tényleg iszonyatosan erősen sütött a nap, hogy mindenütt beton volt, az sem segített különösképpen. Előtte sosem jártam Budapest ezen részén, a két kezemen meg tudnám számolni, hányszor voltam összesen a fővárosunkban (utoljára még előző évben a tanulmányi kiránduláson), kéne néhány hét, hogy az egészet felfedezze az ember, de lakni tuti nem laknék ott, zsúfolt és szürke, zajos, ami idegenné és rideggé teszi minden esetleges pozitívuma ellenére is.

Őszintén szólva elég bátortalanul estünk be, előtte találkoztunk volna a Gothic Rosette-s Melindával és LadyFreaks-szel, ám előbbi később érkezett, utóbbi pedig jóval előbb, így kettesben voltunk a párommal, kissé aggódva kerestem ismerős arcokat, ugyanis a Facebookos esemény visszaigazolások között vagy jó  egy tucat ismerős volt, ezzel szemben elsőre nem sikerült senkit kiszúrnom, majd némi téblábolás után felbukkant Kobura, akivel már nagyon szerettem volna találkozni (egy ideje levelezünk az esetleges Soproni Goth Találkozó ügyében), aztán előkerült LadyFreaks, és Annie is, aki megkínált életem első abszintjával, nagyon köszönöm utólag is :)


Elsőre (három óra körül) meglepően kevesen voltunk, Libertina írta össze az embereket (ha jól emlékszem), azt mondta, akkor voltunk kb. hatvanan, de folyamatosan érkeztek az emberek.
Idővel a vlogger/blogger Aleesia is megérkezett (őszintén szólva írta előtte, hogy lehet, hogy jön, de amikor megláttam, majd' földbe gyökerezett a lábam, úgy meglepődtem :D) Nagyon csinos volt, és szimpatikus, igazán elbűvölő és közvetlen, örülök, hogy találkozhattam vele :) Később Melinda elé mentünk, és mikor visszaértünk, Zsúval és Megaerával találtuk szembe magunkat. Bevallom először oda sem mertem menni hozzájuk, a párom noszogatott, hogy vegyek már erőt magamon :D Jó gyáva vagyok, ez nem újdonság, de aztán kissé oldódott a dolog, akkor már minden rendben volt :) (Amúgy nem értem ám magam, más esetben olyan tökös tudok lenni, és néha beüt ez a gyávaság és... na.)

Amire nem számítottam, hogy (szerintem) Megaerával milyen jól el tudtunk volna dumcsizni, ha lett volna több időnk, nagyon magával ragadó volt :) (És azt hogy "tudományos goth vagyok vagy legalább a blogom az, nem fogom elfelejteni, hazafelé jövet lyukadtam ki arra, hogy valamilyen szinten milyen találó ez a jelző, báár mintha Petra írt volna még ezer éve egyszer valami hasonlót :) )
Annie pedig meglepően bájosan tud mosolyogni, annak ellenére, hogy úgy vettem ki, hogy ő ennek kevébé örül, hogy így látjuk (mintha Aleesia írt volna ilyesmit még róla) :D

Vicces volt még, hogy úgy vettem észre, hogy mivel nem viseltem szemüveget, néhányan csak így pár másodperc után jöttek rá, ki vagyok, ami egyrészt veszettül muris, másrészt kicsit zavarbaejtő volt :D (Hát ez ilyen Superman-effektus, na) Mondjuk kicsit bánom, hogy nem öltöztem ki jobban, de őszintén szólva elég volt nekem ez így, talán még egy motoros kesztyűt/necckesztyűt, kicsivel több sminket elviselt volna az összkép, de csak azért nem fogok habos-babos cuccokba bújni, mert mások is azt teszik, vagy várnák el.

Amúgy fájt a szívem, hogy több fiatal (harminc alatti) trad gothot nem fedeztem fel, talán legtöbben a viktoriánus, illetve romantikus irányzatot képviselték.

Egyébként mindenki nagyon csinos volt, nem volt semmi rendbontás sem (legalábbis este kb. hatig, amíg mi ott voltunk). Láttam sok olyan arcot is, akik az első találkozón készült fotókról ismerősnek találtam, és a poén az az egészben, hogy akik kevésbé tűntek szimpinek, élőben egyáltalán nem voltak ellenszenvesek, úgyhogy részben szégyellem magam érte, másrészt meg örülök a kellemes csalódásnak :)

Ami nagyon édes volt - míg el nem feljtem, Libertina kislánya, végig ott szaladgált a kőromokon és lelövöldözött vizipisztollyal, meg mondta a magáét, tényleg nagyon cuki volt :)

A bloggerek - Aleesia, Zsú, Annie és jómagam - Megaera is ott volt, jobbra tőlem, viszont
a többi képen, amin ő is rajta van, vagy elmosódott, vagy hülye fejet vág/pislant/tátogat valaki,
úgyhogy talán inkább nem osztanám meg :D
[ A fotó nem az enyém, Aleesia töltötte fel ]
Aleesia, Zsú, Annie, Megaera a kedvesével a háta mögött és én
(Ilyemsire gondoltam amikor a fentebbi képnél azt írtam, mindenki szanaszét néz és nem valami
előnyös, de ez még mindig fényévekkel jobb, mint amiket a páromnak sikerült lekapnia :D)
[ A fotó nem az enyém, Zsú töltötte fel ]
Zsú és Felony
[A fotó LadyFreaks tulajdona]
"a láb" - vagy öt percig ezen nevettem :)
[A fotó LadyFreaks tulajdona]
Ezt a csoda kis szépséget pedig a Gothic Rosette alkotójától szereztem be.
Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam, egy (idősebb) ismerősöm azt mondta, azért nem megy ilyen találkozókra, mert kb arról szól, hogy mindenki kicsípi magát, klikkesedik a jónép, aztán azt lesi, hogy ki kit néz, ki milyen hacukát öltött magára, stb., bár nem tudom, pontosan másoknál miről folyhatott a beszélgetés, talán ilyen annyira nem volt, akadt jópár ember, aki kifejezetten nyílt és beszédes volt, de ami negatívum, hogy láttam olyanokat is (talán két-három fő), akik csak ültek elszigetelten (egyikőjükkel próbáltam beszélgetni picit, de olyan kis csendes volt, meg később el is sodródtunk), na őket nagyon sajnáltam. Mondjuk biztosan nehéz lehet úgy odamenni, hogy senkit nem ismer az ember, még én is bátortalanult mentem oda, pedig aztán relatíve sok embert ismertem neten keresztül.

Amit én viszont hiányoltam, azok a programok voltak, mert lényegében a közös fotózáson és az általános beszélgetésen, ismerkedésen kívül nem volt sokminden (tudom, mondhatom a magamét, mert amúgy hirtelen én sem tudom, mit lehetne kb. 200 főnek kitalálni, hogy mindenkinek jó legyen (szerintem nem voltunk ám végig olyan sokan, sacc 60-80 ember lehetett általában egyszerre, folyamatosan jöttek és mentek az emberek). Ami jó lett volna az valamilyen közös bemutatkozósdi (tudom, megintcsak nehezen megoldható, annyi embert végighallgatni, meg talán van aki nem szeret beszélni annyira), esetleg tombola, ilyesmi. 
A másik, aminek szerintem mindenki örült volna, az a vizes/limonádés/akármilyen stand, nem tudom, hogy milyen feltételekhez kötött (ÁNTSZ meg ilyenek, de ha úgy van talán kijátszható), mert iszonyat meleg volt, és messze a bolt.
Amiről ugyan beszélgettünk Koburával, de egy kísérleti jelleggel jó lett volna már most, az az ékszeres/kreatív sor (vagy nem tudom minek lehetne nevezni), ahová az alkotók ki tudták volna tenni a holmijaikat, igaz, elvileg jövőre ez már másképp lesz, de szerintem már most is sokan kihasználták volna, mind vásárlói, mind eladói szempontból.

Ezek természetesen szubjektív pontok, és abszolút építő szándékkal említettem meg őket, hogy esetleg ha valki ilyesmibe vágna, akkor gondolja át, hogy érdemes lehet számolni vele. Nekem is jó tapasztalat volt, hogy (bár Sopronban valószínűleg jóval kevesebben leszünk, max kb kéttucatnyian, mégis mi az, ami buktató lehet).

Ami talán kívül esik a szervezők hatáskörén, az a gyehenna időjárás volt, azt hiszem mind el tudtuk volna viselni, ha napközben kicsit felhősebb és egy jó tíz fokkal hűvösebb lett volna, illetve este nem szakad le az ég (nem irigylem azokat, akik igazán kitettek magukért és fűzőben, abroncsos szoknyában jelentek meg, én még trikóban is majd' megsültem). 

Összességében bár nem hozott annyi pluszt, mint amennyinek örültem volna, mégis pozitívan csalódtam, remélem, jövőre lesz lehetőségem újra részt venni, de akkor már kicsit összeszedettebb lesz a dolog a részünkről :)

Ja, és Petra, Wikka, remélem, jövőre veletek is összefutunk ;)

Az eseményről készített videóm/képmontázsom:


**
**

Mások bejegyzései, feltöltött fotói:

Vlog:
Fotók:
Az általam készített fotók IDE KATTINTVA tölthetőek le becsomagolva a Google Drive-ról.
(Csak a nyilvánosakat linkeltem, ha valamit nem láttok, szóljatok légyszi, vagy ha valami kimaradt esetleg :) Folyamatosan bővül! )

6 megjegyzés:

 1. Így elolvasva a beszámolódat, kicsit sajnálom, hogy nem toltam ki a képem, de sajnos még az MGC meg az Umbra idején (amikor olyan 15-16 éves voltam) teljesen elment a kedvem az összes ilyesmitől. :(
  Annak idején párszor belefutottunk néhány ismerőssel Umbra találkozókba, ahol pontosan az ment, amit fentebb leírtál: "mindenki kicsípi magát, klikkesedik a jónép, aztán azt lesi, hogy ki kit néz, ki milyen hacukát öltött magára".
  De aztán lehet, hogy csak azért ment ez, mert ott szinte mindenki tizenéves volt... :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hé, én ott voltam, ha más nem, szerintem mi jól el tudtuk volna tölteni az időt :) Az volt bennem, ha gáz lesz lelépünk, aztán sétűlunk egy nagyot vagy beülünk valahova, ilyesmi, de szerencsére nem került rá sor.

   Nem ismerem az akkori társaságot, de még a MyVIP-es időszakban volt egy-két negatív tapasztalatom, az MGC-t annak ellenére, hogy számos pozitív pontja volt, mindig egyfajta tisztes távolságtartással figyeltem, ahogy az Umbrát is, azt tippelem, hogy jobba helyzet, talán kevésbé gyerekes mindenki, aki még megmaradt közülük. Na meg szerintem elég kevés 20 év alatti volt, és azt feltételezném, hogy más értékek váltak hangsúlyossá (feltételezem/reménykedek benne, elés sok mindenkit nem ismertem még neten látásból sem).

   Hm, jobban belegondolva mi is egyfajta klikket alkottunk, mert szerintem "a bloggerek" jól elvoltak egymással, a kis ismerősi körök, de nem tudom mekkora volt az átjárás a kis klikkek között.(Ezt azért mondom mert kb.7-8 emberrel beszélgettem akiket ismertem netről és összesen három volt olyan, akivel csak úgy szóba elegyedtünk, nem tudom a többieknél mekkora volt az arány.)

   Jövőre, ha én is megyek, jössz te is? :) Hozd el a párodat, hozom én is és akkor már uncsi semmi esetre sem lesz :)

   Törlés
 2. Csoportos-ismerkedős "játékokkal" igen, az a baj, hogy olyan max 50-60 fővel lehet jókat csinálni, igaz egyszer 65-70 fővel is csináltam ilyesmit, az is meglepően élvezhető volt. A kérdés mondjuk itt az, hogy kinek van kedve, kinek nincs, de szerintem a többség ilyenkor bevállalós :) ...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért csak említettem, mert gondolom hogy nem egyszerű egy ilyet megszervezni és koordinálni, de jópofa lett volna... meg akinek esetleg nincs is kedve vagy egyedül volt, visszahúzósóbb, legalább elütötte volna valamivel az időt.
   Nehéz egy ilyen társaságban valakihez csak úgy odamenni, főleg ha mindenkinek van legalább 2-3 haverja a közelben, de ha egy ilyen megelőzi, legalább lehet miből kiindulni egy későbbi beszélgetés folyamán... na meg szórakoztató :)

   Törlés
 3. Én 2005 Januárjában csatlakoztam az MGC-hez, majd később, mikor már megalakult az Umbra ott is jelen voltam majd minden szervezett és szervezetlen összejövetelen. Összehasonlítva az akkori társaságot a mostanival, valóban azt kell hogy mondjam, akkor még fiatalok voltunk. Tizenévesen, akár a húszon alig túl eléggé kiütközött a tinédzserkori kivagyiság. Mostanra azért benőtt a fejünk lágya, vagy csak tapasztaltabbak lettünk pár évvel, ez már nem jellemző.
  Személyes véleményem szerint most egy igen kedves, jóindulatú társaság jött össze. Ameddig kint voltam, azt kell mondjak, igen jól éreztem magam. Rég nem látott ismerősökkel találkozhattam, és beszélhettünk pár szót élőben. Többen jöttek oda hozzám számomra teljesen idegenek köszönteni, ami nagyon meglepő is volt. Ez a rendezvény szerintem egyre jobb lesz. Persze vannak hiányosságok, lehetne több program, vagy az eladásra szánt termékeknek egy külön rész, talán jövőre ez is megvalósul. Ez a jövő zenéje.
  Szó mi szó, szuperek voltatok mindannyian. :)
  Üdv: Cyrius

  VálaszTörlés
 4. Nagyon-nagyon örültem, hogy tudtunk találkozni, és ne haragudj, hogy nem mentem oda rögtön köszönni, mikor megláttalak, de hozzád hasonlóan én is félénk/félős vagyok :P Viszont annak a kis beszélgetésünknek is nagyon örültem és az is boldoggá tesz, hogy ilyen potizív képet kaptál rólam ^^ Szerintem is jól el tudtunk volna még cseverészni, miután feloldódok egész szociálissá tudok válni. Szóval örültem nagyon, és te is nagyon kedves, szimpatikus voltál :)
  A programok hiánya nekem is feltűnt, bár ugye későn értünk ki és a zuhé miatt nem is maradtunk sokáig. Viszont amiket említettél nagyon jó ötletek, ha egyszer lesz majd ilyen érdeklődés programok terén, mondjuk a jövő évi talinál, lehet bedobom a gothic hastánc ötletét is - elvégre témába vág és talán feldobná az eseményt. És a limonádés stand is szuper ötlet, abban a hőségben nagyon jól esett volna valami hűsítő itóka.

  VálaszTörlés