2015. január 18., vasárnap

Acélmerevítős, acélkapcsos, műanyag merevítős fűzők - mit érdemes, miért és hogyan?

Ask-en kérdezte egy kedves olvasó, hogy mit érdemesebb rendelni: acél, vagy műanyag merevítős fűzőt, milyen tapasztalataim vannak, milyet érdemes beszerezni.

Az a helyzet, hogy egyet előre leszögeznék, nem érdemes magyar oldalról rendelni, a legtöbb sajnos / nem sajnos pontosan ugyanazokat a darabokat hirdeti, mint amik Ebay-en, Amazonon vagy az Alibabán megtalálhatóak, csak éppen nagy mennyiségben, illetve tetemes haszonnal, tehát főleg kezdőként, fiatalkaként nem érdemes felesleges ezreseket kidobálni, ha nem muszáj. Ez a bejegyzés kifejezetten az Ebay-es fűzőkhöz íródott, hiszen rendelni csak onnan rendeltem eddig.

A netes rendelések valamilyen szinten mindig persze lutrik, nem tudhatjuk, valóban olyan anyagú, színű, minőségű és masszívságú lesz-e, mint amilyennek a katalóguskép alapján tűnik, vajon a kijelölt méretet küldik-e majd, jól fog-e állni, és egyebek, de sajnos nem vagyunk úgy elkényeztetve, hogy minden nagyobb városban csak úgy hemzsegjenek a fűzőboltok, ahol aztán órákig gyönyörködhetünk, úgyhogy ha nem vagyunk szerencsés turisok vagy Facebookon használturha-cserebere pártiak, netalán egyedi igényeink vannak, vagy nagyon kinéztünk valamit, muszáj a Nagy Kínai Óccóhoz - vagy valamelyik kevésbé pénzkímélő megoldáshoz - folyamodni.

Az igazat megvallva nekem egyetlen darab rendes acélmerevítéses fűzőm van, több acélkapcsos, illetve még több műanyag merevítéses, tehát ezek alapján tudok véleményt mondani, illetve amiket másutt olvastam, hallottam. Jó pár szépség érkezett aztán távozott a ruhatáramból az idők folyamán, sokszor hirtelen felindulásból, de lényegében egyet sem bántam meg.

Egy feltehetően hagyományos fekete acélkapcsos derékfűző, ami állítólag "steel boned", de ennyi pénzért nem érdemes neki hinni, csak műanyag-merevítős (2220 ft, link), egy fűzős felső, ami nem fűző, inkább egy sima felső, amit hátul ringlik díszítenek (2900 ft, link) - ennyiért már sokkal fűzőszerűbb, értelmesebb darabot lehet venni, mert ezzel, mint fűző semmire sem lehet menni, illetve egy acélspirálos fekete darab, 8230 forintért, link

Nos, akinek még egyáltalán nem volt fűzője korábban, annak azt tanácsolom, hogy - főleg alacsony büdzsével - nem érdemes drágára, komolyra gyűjtögetni, magam tapasztalatán tudom, hogy milyen az, amikor úgy igazán nagyon vágyik az ember egy ilyen kis szépségre, de nincs hirtelen 15 000 < forintja arra, hogy acélmerevítőset vegyen. (Igen, tudom, a komolyabb darabok jócskán tizenöt felett kezdődnek, de most Ebayről és az elérhető kategóriáról beszélünk. És igen, tudom, tisztában vagyok vele, hogy az igazi hardcore fűzősök nem tekintik fűzőnek ezeket a divat-darabokat, de nyilván nem fog mindenki komoly darabokat beszerezni, főleg nem úgy, ha teszem azt évi két-három alkalommal fogja majd viselni.) 
Mivel már 1500-3000 forint között be lehet szerezni viszonylag egyszerűbb kis darabokat, igazán sokat nem lehet vele veszíteni, főleg mivel létezik több adás-vétel csoport is, ahol szívesen fogadják az ilyesmit (akár itt ez a fűzős csoport, vagy bármelyik goth eladós csoport, sőt, még a sima ruhás csoportok is szerintem), de ha bejön, és mégis tetszik, akkor pedig lehet szépen használni, amíg bírja, tehát amint írtam is, veszíteni nem nagyon lehet vele.

Akkor miért nem érdemes mégsem a sima, műanyag merevítősekkel feltölteni a szekrényünket? Egészen egyszerűen mert hiába olcsóak, sokfélék, ezzel együtt sajnos pont az alacsony áruk miatt gyatrák, az anyaguk vékony, a varrásuk gyenge, és amit sokszor emlegetnek, valóban, a műanyag merevítő deformálódik és idővel tönkremegy, kényelmetlenné, majd viselhetetlenné válik.

Az acélkapcsos fűzőknek az az előnyük, hogy némelyik - főleg elöl, a kapcsokat tartó merevítők nem műanyagból, hanem gyérebb fajta acélból készülnek, amik valamelyest késleltetik a hanyatlást, és ezzel együtt szebb  tartást biztosítanak, viszont nem szabad azt gondolni, hogy ugyanúgy meghúzhatóak, ugyanolyan alakot csinálnak, mint a rendes, acélmerevítős fűzők.

Az acélmerevítős fűzők rendszerint stabilabbak, anyaguk vastagabb, esetenként több rétegű, háttakaró panellal rendelkeznek, jobb esetben igényesebbek, tartósabbak, és ezzel együtt, mint sejthető drágábbak is. Viszont hosszú távon olyan szempontból megéri, hogy többszörösét kibírják egy műanyagoshoz képest, és kevesebb eséllyel futsz bele egy buliban olyanba, aki ugyanolyat visel.

Műanyag merevítős Acélkapcsos Acélmerevítős
Előnyök
 • olcsó (kb. 2000 forinttól)
 • széles választék
 • közepesen olcsó (kb. 4-5000 ft-tól)
 • strapabíróbb, tartósabb
 • szebb tartás
 • egyedibb darabok
 • strapabíró, tartós 
 • széles választék
 • igényes kivitelezés
 • háttakaró panel, normális (nem szatén szalag) fűző
Hátrányok
 • hamar tönkremegy, minőség
 • szép tartás hiánya
 • mindenkinek van
 •  kevésbé strapabíró, mint az acélos
 • viszonylag drága
 • korlátozott szép tartás
 • viszonylag drága
  (10 000 ft-tól)
Összegzés Kezdetnek elmegy, főleg fiatalként vagy ritka használat esetére, esetleg próbának, hogy hogyan állna, vagy ha "nem kár érte", esetleg nagyon megtetszett, de vigyázol rá. Inkább dísz, mint igazi fűző. Jobban megéri, mint a műanyagos, mert tartósabb, kevesebb embernek van, tehát kisebb eséllyel jön szembe, viszont ezt sem lehet igazán komolyan meghúzni. Ha vigyázol rá, egy életen át kiszolgálhat (de még egy alsókategóriás darab is sokáig hű társ lehet). Kevésbé nyújt "olcsó" hatást.

Készítettem egy táblázatot, amiben összefoglaltam, hogy mely darabok milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak, mire alkalmasak, az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért.

Ők például az a már rossz értelemben "olcsó2 fűzők, bár nekem is volt egy pontosan ugyanolyan, mint a jobb oldali, ás egyszerűen szegény nem fűző. A merevítői pocsékok, az anyaga iszonyat könnyen sérül, a fűzős részével semmit nem lehet fűzni, karcsúsítani, ugyan, nincs háttakaró panele, a mellrésze furcsa, a csipke pedig bök, nem is beszélve arról, hogy oldalt cipzáras... ugyan már! És gyakorlatilag mindenkinek van egy ilyen már egy-két színben a szekrényében...


Néhány kérdés, amit érdemes átgondolni:
 • Gondolkozz el azon, mire szeretnéd pontosan használni: alakot formálni (waist training), vagy csak mint (alkalmi) ruhát viselnéd?
 • Mérlegelj, mennyit szeretnél/tudsz/akarsz rááldozni?
 • Zavar-e, ha a kinézett darabot másokon is nagy eséllyel viszontlátod?
Ha a válaszod az első kérdésre nem a waist training, nem szívesen áldoznál rá sok pénzt, és az sem zavar, ha máson is hasonlót látsz, akkor felesleges tovább gondolkozni, maximum a következő lépésben már egy komolyabb darabra ruházol be.

Én támogatom a műanyag merevítős fűzőket, mert nem látom értelmét több százezer forintos ruhatár építésének, de meg kell hagyni, én egyre kevésbé vagyok "fűzős", viszont ha választanom kellene egy drágább vagy tíz olcsóbb fűző közül (ugyanakkora értékben) , nagy valószínűséggel az olcsóbbakat választanám, hiszen nem viselem őket gyakran, akkor pedig már miért ne lehetne egy viszonylag széles skála belőlük otthon, hogy mindig azt vegyem fel, amelyikhez kedvem szottyan? :)

Végezetül még annyit tennék hozzá, hogy műanyagos és műanyagos, illetve acélos és acélos között is van különbség, láttam már iszonyatosan gány acélkapcsosokat, illetve kis tapasztalattal észre lehet venni már a stock fotókról is a gyanús jeleket (dísz az a fűző csak rajta elöl/hátul és valójában cipzáras csak? Nejlon anyagú?furcsán szét van retusálva, amitől nem látszik, milyen formájú, fazonú pontosan?), csak résen kell lenni.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a műanyag merevítős fűzőkkel? Ha tehetitek, inkább olcsóbbat vagy drágábbat választotok? melyek azok a fazonok, formák, amitől a falnak mentek, annyira kliséssé váltak? 


10 megjegyzés:

 1. Hát igen,ez egy érdekes dolog. Az a helyzet,hogy a netes rendelések minden ruha szempontjából lutrik. volt egy ismerősöm,aki egy nagyobb méretű blúzt rendelt egy külföldi oldalról,de nem lett jó a méret így eladásra szánta. Én is megnéztem,mert a méret stimmelt az enyémmel: és nekem se passzolt. És szegény lány kiadott jó pár ezer ft-ot.

  Fűzők kapcsán én egyetlen egy személyben bízok meg ilyen téren és neki az elérhetőségét is mindig osztom ha valami érdeklődik. Nála még nem csalódtam a fűzőkben!
  Egyébként szerintem nem kell annak bedőlni feltétlenül,hogy csak a nagyon drága az igazi: nem egy barátnőm számolt be róla,hogy ők ezt rablásnak titulálják és ugyanúgy be lehet szerezni jóval olcsóbban is. 10 ezer körül vannak az acélosok és én merem ajánlani,mert szépen összefognak,jó tartást adnak,jó alakot és jól is mutatnak.
  A műanyagosokat nagyobb testalkatúaknak nem is ajánlom,mert az nem tud úgy összefogni és sajnos a redők meglátszanak és utána a fűző merevítője is beáll úgy =(

  Hú,én egyszer megjártam ilyen téren- kiadtam pár ezret egy acélosnak mondott fűzőért és persze nagyon nem volt az,mert nem fogott úgy össze. Meg látszik a különbség a mostani acélosaim és aközött. Az csalódás volt.
  Ezekkel vigyázni kell ,és a kezdőknek érdemes olyan emberhez fordulni aki érti a dolgát.
  A Sensual Corset ilyen hely (http://www.fuzok.hu/). Segítő videók,leírások... minden van. A nő is nagyon kedves és bárkinek segít- csak itt az árak borsosak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Sensual Corsetet direkt nem említettem, pont azért, amit a bejegyzésben is írtam, pl ez a darab: http://www.fuzok.hu/fuzo-webaruhaz/mell-alatti-fuzok/divatfuzok?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=711&category_id=23 Ebay-en kevesebb, mint 2400 forint, és mivel pontosan ugyanarról a fazonról, minőségről van szó (sok helyen még az ebayes modell csaj képe is ugyanaz), miért venné meg bárki is 8000 forintért... Na érted. (Annyi pénzért nem csoda, ha kedves és segítőkész, de nem szeretnék rosszindulatúnak tűnni. ^^')

   Jaja, 10 körül már vannak egész értelmes darabok, és fölötte, amíg el nem jutunk a "márkás" és/vagy kézzel készített, egyedi darabokig, kb ugyanazok vannak, csak nagyobb árréssel.

   Törlés
  2. Jaj látod ebbe nem gondoltam bele,vagy nem figyeltem ,de igen. Nem is akarom feszegetni a témát,mert én se akarok rossz indulatúnak tűnni (:

   Törlés
 2. Nagyon jó összefoglalást írtál, teljes mértékben egyetértek, igaz, nekem eddig csak műanyagmerevítős fűzőim voltak, főleg azért mert szimplán szegény vagyok az acélkapcsoshoz :D ... Egy időben nagyon klassz kis fűzőket lehetett kapni 1-2 turiban, mára ez már egyáltalán nincs így :( (legalábbis arra, amerre én járok), nagyritkán ráakadt az ember kínaiban 1-2 olcsó, viszonylag szép darabra, de azok se értek annyit, amennyi az áruk volt.
  Én borzalmasan görnyedős vagyok, így a fűzőim 99%-ának kiszedtem a műanyag merevítését, jóval kényelmesebb volt úgy igyebár, ha annyira nem is volt tökéletes a tartása... Ebayről még nem mertem fűzőt rendelni, főleg mert még nem találtam egy szépséget se, akinek nem tudtam volna nemet mondani, másrészt mostanában nem is hordok túl gyakran fűzőt... Van egy pár, de csak azért, mert nem tudok tőlük megválni :) ...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fú, én is volt, hogy 120 forintért turiztam kilós helyen, én olyan nagyon boldog voltam, hallod! :D Szerintem jobban átválogatják manapság előtte, vagy nem tudom...
   De az úgy nem jó, a fűzőnek pont az a lényege, hogy összetartson, még ha eleinte nem is olyan kényelmes... kis idő elteltével abszolút nem rossz érzés, utána meg levenni fura :) Ennyi erővel lehetne egy sima fűzős vagy fűzőmintás darab is. Megvan úgy a varázsa, úgy értem :)
   (OFF: Ej, belegondolva, mióta elköltöztem otthonról, egyetlen alkalommal voltam turiban, és az is hatalmas csalódás volt :( Na de majd ha hazalátogatok... :))

   Törlés
 3. Nagyon hasznos cikk lett! :)
  A műanyag merevítéses fűzőkről még annyit, hogy a gyenge, vagy eleve törött merevítőket (mert gyakran a használtakat eleve törötten árulják) könnyen ki lehet cserélni acélspirálra (700 ft/m) vagy acélmerevítőre (ennek az árát passzolom), már ha találunk helyet, ahol lehet kapni vagy rendelni. Ha az anyagnak egyébként nincs baja, és kellően erős, megéri megpróbálni, még varrógép sem kell hozzá, csak csípőfogó és türelem. Nekem sikerült már így felturbózni párat, remek eredménnyel :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez teljesen jó ötlet-de tényleg akkor ha az anyag kibírja (:

   Törlés
  2. No de ha egy teljes alakos (nem derék-) fűzőnél minden egyes merevítőt kicserélsz, majdnem ott vagy, hogy csak a merevítés árához ha gyűjtesz picit, kapsz egy eredetileg acélosat... aminek nagyobb valószínűséggel jobban bírja az anyaga is. Vagy nem tudom. Ha lenne tapasztalatom benne, bátrabban mernék nyilatkozni ^^ De elég sok csoportban olvastam, hogy nem egy ember csinálja így, ahogy leírtad, szóval lehet benne ráció.

   Törlés
 4. Még sosem volt fűzőm és nem véletlenül, nagyon félnék attól, hogyan állna. Illetve nem olyan a ruhatáram amihez fel tudnám venni, például nadrághoz szerintem képtelen lennék ízlésesen felvenni. Imádom az ilyesmit látni máson, főleg ha fantasztikusan fel van öltözve Victorian Goth stílusban. Nyáladzani tudok a képektől, de hogy magamat ugyan abban a ruházatban lássam... hát, lehet majd a következő életben. :D De érdekes volt, még nem olvastam sehol ilyen cikket és tényleg hasznos. ^^

  VálaszTörlés
 5. Hamar leadtam a témáról anno, mikor még nagyon akartam ilyeneket, mivel a legtöbb 160-165 centis lányokra és max C kosárra lett kitalálva. 185 centisen hasmutogatós és mellkiboggyantós a téma, vagy olyan 40-50 ezer forint.
  A 2000 forintosért kár eBayre menni, a kínaíban is van, na meg a legtöbb turiban.

  VálaszTörlés