2014. november 14., péntek

Health goth még egyszer: Márkák bűvöletében

Egy olyan cikkre bukkantam, ami az én véleményemet magába foglalva, bizonyos szempontból annak alapját megkérdőjelezve boncolgatja a korábban már említett health goth-jelenséget. Annak ellenére, hogy sok szempontból nem értek vele egyet, elgondolkodtatónak és érdekesnek találtam, ha van kedvetek, olvassátok el.

Ugye én azzal érveltem, hogy nekem azért unszimpatikus, mert kifejezetten státuszszimbólum mainstream márkákat használnak (mint az Adidas, Nike és társai), és ettől valahogy elveszíti a goth-voltát az egész. Viszont ott van a posztoló megjegyzése, ami szintén helytálló: hogy bizony a goth szubkultúra tagjainak egy része is frankón a márkák bűvöletében él, csak nem a Zara, H & M vagy a Mayo Chix (elnézést, többet nemigen tudnék felsorolni, nagyon nem követem figyelemmel), hanem Hell Bunny, xTraX, Poizon Industries, az amcsik által egyszerre lenézett és magasztalt Hot Topic feliratok díszelegnek a bilétákon.


És ez elgondolkodtató. Újra vissza-visszatérek arra az alapgondolatra, hogy a goth szubkultúra alapvetően egy mainstream-ellenes DIY-szubkultúra, ami nagyon-nagyon nehezen egyeztethető össze szerintem a "menő" és "divatos" dolgokkal, hiszen alapvetően elutasít és befelé fordulva szemlélődik. (Bár lehet, hogy én tévedek, de tapasztalataim szerint az "ortodox"/trad irányzatot követők nem lelkesednek kifejezetten a [goth] márkás holmikért, de nem mernék mindenki nevében beszélni, mert lehet pont nem az a réteg az ismerősöm, nem tudom.)

Az a helyzet, hogy márka és márka között is van különbség. Én nem vagyok oda a szubkultúrát megcélzó márkákért sem, mert eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a többség látványos ugyan, de nem kiemelkedő minőségű, ráadásul sok - főleg a mintás pólók, pulcsik - megoldhatóak sokkal olcsóbban és lehúzásnak tartom, nem is beszélve a rengeteg klisés, műgót mintáról, motívumról. Oké, a művész jogdíja, az anyagköltség, meg a többi, de továbbra is azt tartom, hogy ami otthoni körülmények között kihozható pár ezer forintból, azt nem fogom megvenni öt-hétszeres áron.

Másrészt a goth szubkultúrát célzó márkák kifejezetten a szubkult profiljába illő dolgokat próbálnak ránk sózni, tehát nem egy szimpla susogós dzsekit egy pipával. Nem hiszem, hogy azonos kategóriába lehetne sorolni egy adott szubkultúrán belüli célzott márkát egy mainstream, tipikusan divatos márkával, főleg egy adott, divat-ellenes szubkultúrában, nem? természetesen az anti-divat csoportosulások is kitermelik a maguk márkáit, nem is kétséges. 

És végül, de nem utolsósorban: kiállok amellett, hogy a legtöbb nagy márka mostanra inkább státuszszimbólum és jobb esetben egy belső értékekre koncentráló szubkultúra tagja kevésbé hajlamos az efféle nagy márkák viselésére, megjelenésével inkább az önkifejezésére törekszik. (Vagy legalábbis elméletben így kellene működnie.)

Egyébként szerintetek divat még kifejezetten goth márkákat vásárolni itt Magyarországon? Vagy csak én tapasztaltam úgy, hogy kifejezetten a kezdők és látványosan hamar szubkultúrahagyók-, és váltogatók kiváltsága lenne? Esetleg az az oka, hogy aki szeretne ilyesmit, nem engedheti meg magának? Vagy csak az én környezetemben jellemző kevésbé? Ti mit gondoltok?

3 megjegyzés:

 1. Hát ez aztán jó nehéz kérdés... :)
  Szerintem itthon nagyon ritka az olyan ember, aki megengedheti magának, maximum 1-2 ruhadarabot, de egy egész ruhatárat biztos nem... A többség szerintem még mindig turikból, kínaiakból, no meg persze Ebay-ről, rengeteg átalakítással próbál egy szép ruhatárat kialakítani magának.

  Volt idő egyébként, amikor pl. H&M-ben egészen "gothable" ruhákat árultak, na persze nem hatalmas fordított keresztes borzadályokat, hanem szép fullcsipke szoknyákat, stb... Hát, visszasírom azokat az időket, mert mostanában semmi nincs... Pedig még bizakodom benne :) ...

  A nagy "goth" máskákkal nekem az a bajom, hogy - vicces, de igaz - néha már túl divatosak :D , mármint a gothok körében, úgymond "mainstreammé" válnak (már ha ez lehetséges egy szubkultúrán belül, egy társadalom/szubkultúra kutatóval szívesen elbeszélgetnék erről a témáról), ráadásul sokszor hallottam olyat is, hogy az xTraX-es ruhák silány minőségűek, ha nem akarod hogy szétmenjen rajtad, akkor varrógéppel át kell menned a varrásokon... ez eléggé szomorú, főleg az áraikat nézve.

  VálaszTörlés
 2. Én ezek közül amit felsoroltál. gáz vagy nem gáz, de csak a hellbunny-t ismerem. Nekem sose mondtak semmit a márkák, akár goth vagy tömeg márkáról legyen szó. Meg ugye a hellbunny márka tudtommal arról is híres, hogy ilyen rockabillys stílusú ruhákat csinálnak többnyire, bár az inkább pszichobilly. :D Csak arra akarok kilyukadni, hogy egy olyan ruhát, ami elmehetne pszichobillysnek is 2500ért túrtam és nem többet, mint az a márka úgy magában milyen drága.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem a kettő nem ugyanaz. Lehet, hogy egy hozzáértő kiszúrja a fűzőmön, hogy melyik goth márkáé, és mennyit költhettem rá, de azért mégsem egy óriási márkajelzés virít rajtam, amivel két lábon járó reklámfelületté öltöztem. Az utóbbit én is elutasítom, de egyébként engem nem igazán érdekel a kérdés, úgy értem, eszembe sem jutna Nike felsőt hordani, mert nem az én ízlésem, nem az én pénztárcám. De ugyanígy a goth márkák sem, mert az ízlés még stimmelne, de próba nélkül nem veszek ruhát, pláne nem ilyen összegekért. Viszont az is tény, hogy egy csomó klassz és stílusos ruhadarabom van, amióta nem derogál az Árkádban, pl. egy New Yorkerben körülnéznem, pedig régen csípőből elutasítottam az ilyesmit. Szóval, ha adott egy dolog, amire vágyom, és nem tudom vagy nem akarom otthon megcsinálni, akkor nem nagyon érdekel, melyik márka vagy üzlet kínálatában bukkanok rá, csak megfeleljen a minősége és az ára. Persze ne a nevet kelljen megfizetnem, arra nem vagyok hajlandó, de hogy milyen címke van benne, nem izgat.

  VálaszTörlés