2014. október 22., szerda

A Health Goth-jelenségről

forrás: omahasuntimes
Aki azt gondolta, hogy pastel goth vagy a nu goth jelenség felkavaró, annak gyanúm szerint még kevésbé fogja belopni a szívébe magát a health goth irányzat (már amennyiben elfogadjuk, hogy a goth szubkultúrához tartozik). 

Számos külföldi oldalon, blogon felütötte a fejét, Facebookon rengetegen osztották meg ezt az új divatőrületet, melynek lényege a sportos (Healthy, mint egészséges - jelen esetben a fittségre vonatkozó része) életmód keresztezése a Goth szubkultúrával.

forrás: omahasuntimes
Igazán nem is lenne ez olyan hülyeség, mert számos olyan dolog létezik az élet minden területéről, ami belevonható, nyilván így születhetett meg az a számos alstílus - hiszen mind-mind különbözőek vagyunk annak ellenére hogy van valami közös bennünk, de igazán mégsem tudok vele szimpatizálni.

Hogy mi ennek az oka? Egészen egyszerűen az, hogy taszít a Nike-pipa, Adidas, Chanel és egyéb logómennyiség, ami ezeken a fekete cuccokon megjelenik - akárki akármit mond, én amellett teszem le a voksom, hogy a Goth szubkultúra a maga módján divatellenes, és a felsorolt márkák kifejezetten státuszszimbólumok, ezért némi képmutatást vélek felfedezni a kettő vegyítésében.

A The Huffington Post egyik bejegyzésében arról ír a posztoló, hogy a megjelenés mögötti szándék az, hogy a tipikus, "gyúrósokról" kialakult sztereotípiákat ledöntsék és megmutassák, hogy nem csak popzenét hallgató emberek járnak a fitnesztermekbe. Igazából szép és jó, de ez miért goth? Feketét bárki hordhat, edzeni néhanapján a "mi fajtánk" is szokott, tehát...?


forrás: gespensterbuch

  Nektek tetszik? Mi a véleményetek róla?

3 megjegyzés:

 1. Igazából erről meg a Candy gothról pont ma olvastam egy posztban csak megemlítés képen,de én se értem,hogy ezeknek az "alap" dolgoknak miért kell egy külön válfajt adni,vagy nem tudom. Szerintem mi is szeretjük az édességet és még ahogy írtad,"néhanapján a mi fajtánk is szokott edzeni."

  VálaszTörlés
 2. Egyetértek, nekem sem tetszik. Ez szerintem szimplán üzlet. Mostanában kezd a "gótosság" trendi lenni (bizonyos mértékig...), ezt célozza valószínűleg. Erre pontosan az említett márkajelzések, meg az egész jellege bizonyíték. Egyébként az én véleményem az, hogy a sportolás, meg a zenei/öltözködési ízlés nem függ össze. Kicsit talán igen azon a téren, hogy inkább befelé forduló, kevésbé fizikai beállítottságú fiatalok nyilván nem vesznek részt annyira a népszerű csapatsportokban. Ettől függetlenül én metált hallgatok, a edzőtársaim között meg előfordul minden létező ízlésvilág. Akárhogy, szerintem a sportolást, egészséges életmódot önmagában érdemes népszerűsíteni és nem egy szubkultúrára rátelepedve eladni.

  VálaszTörlés
 3. Ez már annyira... nem is tudom mit mondjak erre. Szerintem ennek már semmi köze nincs a goth szubkultúrához, sem kinézetben, sem sehogy - márpedig gyanítom, hogy ez az egész csak a külsőségekre megy.
  Az első képen lévő lány is... csak rá kell nézni: az a haj, a póló, a r*bis póz, az iszonyú vastag szemöldök (megjegyzem ez mostanában nem ritka látvány). Ez minden, csak nem goth.

  VálaszTörlés