2014. április 18., péntek

A Highgate temető

Az 1800-as évek elején London lakosságának gyors növekedése miatt új temetkezési helyre lett szüksége, emiatt hét új temetőt hoztak létre, ezek egyike a Highgate temető. Az első gyászszertartásra 1839-ben került sor, azóta több, mint százhetvenezer ember talált végső nyughelyre a megközelítőleg ötvenháromezer sírban.
A temetőt ma már csak ritkán használják, bár régebben számos kísértetfilm díszletéül szolgált, többek között a Highgate Vampire-t is itt forgatták.
A Highgate két részre osztható, a keletire, amely minden látogató előtt nyitva áll, és a nyugatira, amely érdekesebb, izgalmasabb, viszont csak túravezetővel látogatható. (forrás: Youtube)
via taphophilia

Szégyen és gyalázat, de én először alig néhány hónapja hallottam erről a különleges helyről, a Highgate-temető ikrei (Her fearful symmetry) című könyv olvasása kapcsán, viszont ott olyan kellemes, magával ragadó leírást kaptam erről a sírkertről, hogy muszáj volt utána néznem, milyen is pontosan a valóságban. Hihetetlen, hatalmas és látszólagos elvadultságával, látványos szobraival összemérhetetlen azzal, amit korábban itthon tapasztaltam. Igen népszerű, a temetőturizmus egyik leglátogatottabb célpontja sajátos hangulata miatt.
Bakancslistás hely, na.
via dansemacabre-
via whatifyoustayedthistime
via zooeywalden
via odditiesoflife
via straycardinal
via taphophilia
via jeffreydamnher
from asomewhatregularblogaboutmylife
from asomewhatregularblogaboutmylife
Ha többet szeretnél róla tudni, egy igen részletes poszt foglalkozik vele a vicoriana.postr.hu oldalon.

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos, én a temetői történetek c könyvben találkoztam vele először, azt hiszem, hogy 6 különböző nemzetiségi temetőt mutat be, nálam mindegyik bakancs listás. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utánanéztem, micsoda könyv! Erősen várólistás, tök jó, hogy megemlítetted :)

      Törlés