2014. április 1., kedd

Háló és PVC, avagy az extrém öltözködés 20 felett

forrás: mandalynnmarie
,,Imádom a kreatív dolgokat öltözködés terén, de minden egyes alkalommal, amikor meglátok egy húszas éveit lassacskán elhagyó, harminchoz közeledő nőt goth ruhákba bújva, megalázónak találom.Úgy értem, elfogadom, hogy tiniként van egy ilyen szakasz az életünkben, de fiatalon többet megengedhet magának az ember divat terén. De úgy gondolom, hogy egy felnőtt, fiatal nőként, hogy a ruhatáradnak a személyiségedet kell tükröznie. ideje megválni a hálós, PVC holmiktól, a rajzfilmfiguráktól. Semmi baj nincs azzal, ha a goth stílus áthatja a felnőtt ruhatáradat, hiszen számos pozitív példa van rá, hogy lehet ilyet, például ott van Taylor Momsen, személy szerint imádom a stílusát, mert goth-os, és nőies. Szóval hölgyek húsz fölött, lassan küldjétek nyugdíjba azokat a csatos platform-bakancsokat."  mandalynnmarie

,,Ha a ruhatárad a személyiségedet tükrözi, miért kellene megváltoztatni, leegyszerűsíteni csak azért, hogy másoknak jobban tetsszen? Miért kellene valami olyasmibe bújnunk, amit viselve nem is érezzük olyan jól magunkat?
Az, hogy valaki mit visel, a saját dolga, és nem pedig valaki másé - amíg nem árt vele senkinek.
Senkinek nincs joga azt mondani, hogy na, most már elég volt a hálók, platformok viselkedéséből, csak azért, mert elhagyta a tinikort, épp úgy, ahogy azt sem mondhatja senki, hogy nem viselhet nagy blúzokat, bézs-virágos táskákat, mert nem nyugdíjasok még, hogy ilyet hordjanak. Ha valaki úgy kezeli a goth [stílust], mint egy tinikori, átmeneti kísérletezgetős időszakot, nos az feltehetőleg nagy részét a goth [szubkultúrának] figyelmen kívül hagyja.
Mellesleg a kísérletezgetés alatt tudod megtapasztalni, mi az ami illik hozzád és mi az, ami nem. Miért kellene kidobni, elutasítani mindent, amit felfedeztél, hogy passzol hozzád, csak azért, mert eltelt némi idő?
Nem számít, milyen stílusúak vagyunk, az a stílus a mienk, és saját magunkért vagyunk olyanok, amilyenek. Hogy van-e olyan, amit én mások öltözködésében megalázónak, borzasztónak találok? Hogyne. De mivel én sem venném jó néven, ha mások mondanák meg nekem, mit viseljek, így én sem teszem ezt másokkal.
Talán ezek az emberek, akikről írtál, egyszer majd úgy döntenek, hogy valóban elteszik a hálós, PVC holmijaikat és valami visszafogottabbra váltanak, ki tudja, de nem a mi dolgunk megmondani, hogy mikor tegyék ezt, majd szépen eldöntik ők maguk, ha egyáltalán szeretnék.
Míg az egyik ember számára talán "divatbaki" valami, a másiknak talán pont az, ami a szíve csücske - lehet, hogy ezt szereti, ettől érzi jól magát, és csak ez számít.
Butaság lenne eldobni bármit is, amiben jól érzed magad, csak azért, mert valaki más nem találja vonzónak."     spookyloop, 23
Kényes téma, hiszen egyrészt valamennyire a munkába állás időszakával esik egybe ez a bizonyos 20 éves kor, és az úgy általánosan köztudott (sajnos), hogy sokhelyütt a protokoll, a különböző szervezeti és működési szabályzatokban megadott korlátozás nagyon leminimalizálja a kreativitási lehetőséget, gyakorlatilag megköti az ember kezét. Ám mindig voltak és lesznek olyan munkahelyek, ahol ez nem annyira elsődleges szempont, bár a fenti, első bekezdésben nem is igazán esett szó a munkahelyekről, még csak érintőlegesen sem.
Gyanúm, szerint - és a hozzászólásokból ítélve, a lány, aki ezt a gondolatot megfogalmazta, nagyon fiatal lehet, és talán pont azt a réteget képviseli, aki csak öltözködésében inspirálódik a sötét térfélről, ám igazán a többi dologgal nincs tisztában. Talán az ő életében valóban csak egy szakasz, egy átmeneti fázis, valami, ami részben belecsúszik a külsejébe, és azt hiszem, ezzel nincs is gond, de! különösen durvának tartom, hogy huszonév fölöttieknek próbál úgy tanácsot adni, hogy meglehetősen sértő érzéseket kelt(het) ezzel a másikban.

Az a baj, hogy tizenévesen azt hiszi az ember, hogy amint betölti a húszat, az valami borzasztó változáson esik át hirtelen, pedig nem. Ugyanaz az ember marad. Nincs olyan határ úgy általánosságban az életünkben - hacsak nem valamilyen komolyabb esemény -, ami drasztikusan megváltoztatná a személyiségét, legalábbis az ismerőseimből, volt osztálytársaimból kiindulva én úgy látom.

Tény, hogy abban az emlegetett kísérletezős időszakban jó sok mindenen átmegy az ember, később azért csillapodik, vagy legalábbis finomodik valamelyest a személyiség formálódásával (nem is szeretek emlékezni arra, milyen voltam 15-17 évesen, hú! mind külsőre, mind belsőre...), de egyrészt ez nem csak a mi szubkultúránkra jellemző, hanem minden tinire, másrészt azért ahogy idősödünk, csak meg tudjuk ítélni, mi az, amit még lehet és mi az, amit nem.

Rákerestem erre a Momsen-lányra, nos valamiért nem épp a baloldali leányzó visszafogottsága és nőiessége tükröződik rajta, bár lehet én látom rosszul. Természetesen ezzel nem őt akarom kritizálni, csak épp fura egy kihívó példát állítani egy másik fajta kihívónak nevezhető réteg elé, hogy gyerekek, márpedig jó lenne, ha ilyenek lennétek. (Egyébként a hölgynek mi köze a szubkultúrához? Miért is kellene hasonlóságot mutatni/mutatnunk az irányába? És jesszus, komolyan fiatalabb nálam, mi több, három évvel?)

Igazán kíváncsi lennék, hogy akik ugyan nem fűztek hozzá véleményt, csak szivecskét nyomtak a bejegyzésre, vajon az alap bejegyzéssel, vagy a hozzászólással értettek egyet? Ugyanis akik vették a fáradságot, és kifejtették, hogy mit gondolnak, szinte egy emberként háborodtak fel.

Ti mit gondoltok erről a témáról? Milyennek képzelitek el magatokat húsz fölött, vagy éppen mennyire változtatok, ahogy elindultatok a harmadik x felé?

6 megjegyzés:

 1. Ezen a "divatbaki" hülyeségen mindig is elcsodálkoztam, sose értettem ... Nagyon fura, sőt, idegesítő, hogy más bele akar szólni hogy én mit húzzak fel, mi áll jól, stb. Köszönöm, elmúltam már 3 éves, tudom hogy mit szeretnék felhúzni, miben érezném jól magam egész nap, nem pedig Ő.

  Persze, fiatal korban én is azt gondoltam, úúú, 24 évesen majd ilyen-olyan leszek, közbe belül néha még mindig annak a 16 éves tinilánynak érzem magam, aki anno voltam :D ... Sokat változunk, ez tény, de aki egyszer (igazán, és nem csak divatból) goth volt, az mindig is goth marad :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És nem azért, de könyörgöm, a bal oldali csaj hol goth O_O?! Vagy csak azért, mert fekete a haja, és viszonylag sötét ruhákat húzott fel?! Mert hogy sehol se goth, az is biztos :D

   Törlés
 2. Az ilyenek annyira tudnak idegesíteni.
  Minek kell olyan embereket kritizálni, akiknek van stílusuk, ízlésük, nem félnek magukat adni és tudják hol a helyük?
  Én még csak 15 vagyok, (azaz leszek), de már nekem is a fejemhez vágták, hogy "ez csak divat, majd kinövöd", meg hasonlók. Őszintén, nem tudom mit lehet azon kinőni, amit az ember már kisgyerek kora óta szeret. Úgy értem, én már egész kiskorom óta ilyen voltam (mondjuk nem öltözködtem így, meg nem ilyen zenéket hallgattam, de ezen kívül szinte semmi nem változott).
  Visszatérve, nem tudom milyen leszek 20 évesen, de remélem nem kell majd a munka miatt kidobjam a kűlsőmet.

  VálaszTörlés
 3. Sajnálom, hogy ezeket, írta az első -mandalynnmarie-. Lenne hozzá egy két szavam az biztos, és nem feltétlenül kedvesek! Egyáltalán, hogy jön ő ahhoz hogy ezt megmondja? Tipikus tömegember! Azért így 23 éves fejjel, is felveszem azokat a ruhákat amiket szeretek, és ha a gyárban át kell öltözni átöltözök, de ha lejárt a műszak akkor mindenki leszarja mi van rajtam... A hivatalokban itt ott meghatározzák! Nem leszek attól jobb ember ha nem veszek fel többé csatos platformot vagy necc felsőt. Nem azért hordom, hogy másoknak tetsszen.

  VálaszTörlés
 4. Majdnem 30 vagyok és nem öltözöm mindig tipikusan goth vagy rocker ruhákba, főleg nem hétvégi túrázáshoz meg kertészkedéshez. Tudom ki vagyok, nincs szükségem rá, hogy ez állandóan látszon rajtam. Talán gyáva dolog, de munkában nem viselnék ilyet, ott eljátszom az átlagembert és kicsit elhiszem, hogy részben ezért a szerepjátékért fizetnek. Viszont a szabadidőmben azt viselek, amihez csak kedvem van és ha valaki megszól, maximum együttérzést adhatok neki, mert ő is beállt a fásult felnőttek sorába... Jópár megjegyzést kaptam az évek során, gyakran néztek tininek a goth ruháimban és ami a kedvencem: „De ezt ugye kinövi az ember?"... 20 éve hallgatok metal és rock zenét, olvasom a fantasy regényeket, játszom szerepjátékokat... nem hiszem, hogy ki szabad nőni abból, amit igazán szeretünk, amiben otthon érezzük magunkat és ami mindig emlékeztet rá, kik is vagyunk legbelül...

  VálaszTörlés
 5. én most 16 éves vagyok, és szerintem egyrészt a pvc meg az ilyen láncos cuccok elsősorban nem egy tizenévesen állnak jól, másrészt meg egy tizenéves goth nem öltözik ki platformba meg neccbe, meg fűzőbe, amikor iskolába megy, egyrészt mert ezer év, mire elkészül, másrészt meg az mégis csak egyfajta munkahely. én néha kiöltözök nagyon darkosan, kicsit extrémen, de akkor elmegyek valahova a barátaimmal, vagy ilyesmi - na most egy 20 év feletti ember mért ne tehetné meg? főleg, hogy egy huszonéves többet megy el fesztiválokra, klubokba, ha van erre lehetősége, és ott aztán olyan extrémen öltözik ki, ahogy akar, senki nem szabja meg neki, szülők se. munkahelynél pedig attól függ, például ha valaki otthon dolgozik, akkor nem kell ilyenekkel foglalkoznia, mert senkit nem érdekel, mit vesz fel, ha egyenruha van, megint nincs miről beszélni, ha meg ilyen tipikus kiskosztümös állása van valakinek, akkor munkában azt kell felvenni. hangsúlyozom, MUNKÁBAN. de hétvégén, magánéletében, amikor szórakozni megy,mindenki úgy nézhet ki ,ahogy akar, ezért is tartom hülyeségnek, amit ez a bölcs lány írt erről :D

  VálaszTörlés