2014. március 17., hétfő

Egy új irányzat: a Dark Mori

 
 Addig-addig halogattam a mori stílusról/szubkultúráról tervezett bejegyzésemet, hogy mostanra már tényleg aktuálissá vált. Sokáig játszadoztam a gondolattal, hogy milyen érdekes lenne, ha valahogy a szubkultúránkba olvadhatna, legalább részben, elemeit felhasználva, és idővel úgy vettem észre, tudatosan vagy kevésbé tudatosan, de bekúszott sokunk ruhatárába, még ha esetleg az életérzés csak nyomokban bukkan is fel.

Nem meglepő módon a Tumblr-ön kalandozva bukkantam rá erre az érdekes, japán stílusra/szubkultúrára, ami a maga könnyed természetességével, lágy romantikusságával, természetszeretetével és pasztell-földszíneivel magával ragadott, bár kissé melankolikus, magányos hangulata ellenére túl könnyednek éreztem, hiányoltam belőle az igazán sötét színeket.forrás: imcatchingfireflies

 Maga a 'mori girl' erdei lányt jelent szó szerint (vagy inkább lány az erdőből) ami szerintem nem szorul magyarázatra. 2007 táján jelent meg Japánban, ám egyre népszerűbb Nyugaton is.
Hogy milyen is pontosan a mori stílus, leginkább a természetkedvelő, állatbarát, romantikus, szelíd, nyugodt, csendes, kissé befelé forduló jelzőkkel lehetne körülírni, olyan emberek érezhetik többnyire magukénak, akik szeretnek utazgatni, igyekeznek elzárkózni a város zajától, érdekesnek találják a történelmi városokat, szívesen járnak kávézóba, könyvtárba. Nyilvánvalóan előny a kreativitás.
Szembeötlő a megjelenésük, az öltözetük - bár a ruhákon túl életstílus is egyben - természet/őszi erdő-hangulatú (már ha létezik ilyen, szerintem értitek, mire gondolok), túlnyomórészt a földszínek dominálnak a sok rétegnyi ruhán, sokan tűznek a hajukba virágokat, terméseket, csipkét, kissé a vintage-hoz lehetne talán hasonlítani.

forrás: carnivalesalt

A dark mori, mint olyan a Mori Kei sötétebb változata, egyesek szerint leginkább a romantikus goth irányzattal hozható kapcsolatba, bár a pastel goth és a gothic lolitához hasonlóan ez is inkább mondható kevésbé a goth szubkultúra részének, mint a japán utcai stílusok gótikus al-ágának, ám ettől függetlenül szerintem igazán szerethető, szimpatikus hangulatú.

The Dark Mori by Trellia, deviantART

"Ennek a stílusnak mondhatni nem sok köze van az eredeti Goth szubkultúrához, ugyanis a Japán 'Mori Kei' / (kb. erdei stílusból) eredeztethető. Célja, hogy rusztikus, mégis szelíd hatást érjen el egyszerű, régies, bő, rétegekben viselt, természetes anyagból készült ruhák által. Míg a Klasszikus Mori stílus általában világos színekből kombinál, ha a sötétebb tónusokat választod,  elérsz a 'Dark Mori'-hoz, melyet 'Black Forest Mori' néven is ismert.

A Dark Mori a tündérmesék és a néphagyományok világát idézi, (különösen azokét, amelyekben felbukkannak az erdei boszorkányok), vonzóvá válva főleg azon goth stílusúak számára, akikben felbukkan a hippi életérzés. Mivel Japánban inkább divat/öltözködési stílusként terjedt el, (jelenleg még) nincs olyan erős zenei háttér mögötte, de vannak olyan előadók, akik némileg beleillenek a képbe, például a Rasputina vagy a Florence + the Machine.  "
 

 

ruha-összeállítások: Strega's Forest
Számtalan lehetőséget nyújt, remekül kombinálható, igazán kedves irányzat. Nektek hogy tetszik?

5 megjegyzés:

 1. Ahh, a hippi-lelkem imádja :3 !!! Ahogy így olvastam, pont az jutott eszembe, hogy a Florence and the Machine milyen tök jól menne ehhez a stílushoz X) ...

  VálaszTörlés
 2. Ez kedvemre való. (:

  Nobilis.

  VálaszTörlés
 3. Nem csodálom, hogy nektek is tetszik, igazán kedves hangulata van :)

  VálaszTörlés
 4. Az alsó képek alapján és az, hogy néhol erdőben vannak fotózva eszembe jutott, hogy lehetne akár egy Withcraft ágazat. Vagyis, hogy mondjam, boszorkány Goth-ok vagy Erdei boszorkány Goth-ok. :D Mr csak pár jelkép a nyakba és megkülönbözhetetlen. De érdekes. És tisztelem a munkád, te hajlandó vagy stílus irányzatok után nézni, érdeklődni, míg én már feladtam. Nem nyomozok és keresgélek mert csak idegesítene annak a ténye, hogy az eredetihez képest mennyire eltorzult. Persze mindenkinek szíve joga, mit hogyan mikor visel, nevez el.
  De azt választottam, hogy ami nekem tetszik és közel áll hozzám, úgy nevezve beépitem az életembe. De nem fogok mélyrehatóan foglalkozni vele. Nem pocsékolok rá energiát. Felesleges mert jönnek újjak majd tűnnek el régiek, mindegyiknek van egy csengési ideje majd elavulttá válik.
  De ettől eltekintve, tényleg dicséretre méltó, hogy időt és energiát ölsz az ilyesmibe. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hm, szerintem a Wtchcraft-nál ez valamennyivel finomabb, lágyabb, kevésbé boszis, inkább "erdeiesebb" (van ilyen szó? :D) de azért csak hasonló, igaz.

   Torzult, átalakult, továbbfejlődött, hanyatlott, nézőpont kérdése :) Van, ami nekem sem tetszik, de vannak egészen elmés szintézisek is.

   Ugyan már, nem felesleges munka azért, ha más nem, megörökítettem, hogy ilyen is volt. :)

   Törlés