2014. január 7., kedd

A #gothgoth címke Tumblr-ön

Pár hete - ha jól tudom - ToxicTears fejéből pattant ki, hogy a hagyományos, értelmes, goth/dark posztokat, képeket valamiféle megkülönböztető - végül #gothgoth - címkével kellene ellátni Tumblr-ön. (Aki valamilyen okból kifolyólag nem ismerné, egy galériablog-gyűjtőoldalról van szó, ahová bárki regisztrálhat, képeket, zenéket, videókat, szöveges bejegyzéseket tehet közzé, aztán ha másoknak tetszik, azok megosztják és így tovább, van neki egy - eredetileg - isteni része, miszerint címkékkel lehet ellátni a posztokat, amiből az következik, hogy könnyebben lehet a tartalmukban, főleg a képeknél klassz ez, ahol ugye ha mi magunk nem jelöljük meg mit ábrázol, sosem fogják mások megtalálni.

A kifogásolt  #goth címke

Na már most, az a nagyon is várható helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag a sima #goth tag szinte elhasználódott, (nem is tudnék jobb kifejezést rá), vagyis alig-alig akad már olyan kép, ami valóban a goth szubkultúrát tükrözné, ha valaki rákeres, ezzel szemben találunk cigiző "divatos" tiniket, színátmenetes lila hajkoronát, babarózsaszín 'f*ck' feliratot, (fél)erotikus képeket, vattacukor-kék-sárga-zöld-rózsaszín átmenetes habfürdőt, meg gyakorlatilag ilyen egy százalékos esélyt arra, hogy tényleg olyasvalamibe botoljunk, ami érdekelne. Ezt megelégelve külföldi "rokonaink" úgy döntöttek, hogy itt már pedig lépni kell, mert ez így nem mehet tovább - amit szvsz nagyon is támogatok, mert agybajt lehet kapni, amikor már a harmadik pasztell-unikornis ugrabugrál át a monitoromon, viszont egy releváns szkennelt újságcikket vagy magnókazettáról készült képet egyszerűen lehetetlen találni.

Aki sírna vagy nevetne, vagy egyszerűen csak kételyei vannak, annak ajánlom a This Is Not Goth Tumblr oldalt, ami bár egy ideje szünetel, érdemes visszalapozgatni, vannak ott furcsaságok, na. (Talán némelyikre azt lehetne mondani, határeset, de egy vérbeli vagy trad vagy eldergoth erősen kiakadna, hogy akkor most pontosan mi is fordult meg annak a fejében, aki ezt gothnak minősítette -pl ez, ez, ez vagy ez a kép). Értem én, hogy bizonyos keresőszavak kelendőbbek, de azért akadnak olyanok is, amik nem szimplán bosszantóak, hanem egyenesen vérlázítóak.

Persze kérdőre vonhatnánk, hogy végülis mi  alapján címkézünk meg valamit, mi alapján nyilvánítható ennek vagy annak, viszont az új tag alatt leginkább selfie-k (vagy saját maguk által készített önarcképek), illetve csoportfotók találhatóak a többnyire a hagyományosabb alstílusokból/ágakból. Idővel gondolom a tradícionálisabb goth rock és darkwave számok, bandák is feltűnnek majd így, bár egyelőre a fotók és szkennelt képek vannak túlsúlyban.

Viszont, erősen kétlem, hogy ez az új "találmány" majd hosszú távon távol tartaná a szemetet, ugyanis amint ténylegesen elkezd terjedni és egyre többen használják majd, azzal egyenes arányban azok is felfedezik, akik az előző címkét írogatták mindenhova egészen amíg már a végén mondhatni elveszítette az értelmét, és akkor kezdődik minden elölről.

A #gothgoth címke selfie-jei
És akkor felmerül a kérdés, hogy mi van a most igencsak divatos pastelgoth-jelenséggel? Vannak, akik abban reménykednek, hogy a duplázott címke alatt nem fognak ezekbe a rózsaszínbe-kékbe öltözött leányzókba bukkanni, hiszen a viktoriánus/trad/cyber/stb goth stílust képviselők sem szemetelik tele a pastel goth címkét, akkor ez elvileg elvárható lenne fordítva is.
Másokat mondhatni érzékenyen érintett a dolog, hogy ezt az új irányzatot (?) mégis akkor miért hagynák ki a jóból, hiszen attól, hogy sokan nem szívlelik ezt az egész (divat?)pasztellodsit, némelyek igenis a goth szubkultúrába tartozónak érzik magukat ezt az irányzatot követve is, és érthetően rosszul esik nekik ez a fajta mondhatni "kizárás". Toxic Tears teljesen korrekten reagált: ugyan miért ne kerülhetnének be az új stílus selfie-jei, viszont vannak dolgok, amiket bár ők magukénak és vonzónak tekintenek, egyszerűen nem tartoznak a szubkultúrához és kiakasztó, ha szembejön goth címkével ellátva.

Viszont a #trad goth még állja a sarat - talán
épp mert nem annyira divatos?
(Viszont lassan egy éve Ebay-en is ez a helyzet, de Pinteresten is, ha már valami picit vagányabb, van rajta pár szegecs vagy szaggatott, esetleg vér, a fekete a domináns szín, vagy egy elvontnak gondolt, világ és/vagy önutáló idézet díszíti, akkor az egyből "goth dark punk emo metal grunge" így egyben. Miért nem jut eszébe senkinek hogy - bár többnyire feketébe öltözött emberek zenei és életstílusával dobálózunk - van különbség mondjuk egy emo egy egy black metálos között? Van okom azt feltételezni, hogy nincs teljesen képben sok ember ezekkel a dolgokkal - viszont akkor miért használják ezeket a címkéket, ha nem is tudják, pontosan mit takar?)


A Goth Fashion közzétett egy rövidke listát (ami gondolom azóta már bővült), akik előszeretettel használják az új címkét, illetve támogatják az elképzelést, ha gondoljátok, nézzetek be hozzájuk:


Nektek mi a véleményetek? Korrekt és értelmes lépés volt, és megkönnyíti majd a régebbi anyagok  felkutatását és a normális zenék, képek megtalálását vagy csak egy újabb elitista butaság, ami okot adhat mások lenézésére, leszólására?


4 megjegyzés:

 1. Szerintem jó ötlet a duplázás,és igenis jó kifejezés ez hogy "elhasználódott" a goth szó. Sajnos ma már mindent annak mondanak,amiben fekete rúzs,fekete szín van... És a this is not goth oldal is király :D
  Jah és kövess tumblron,én is fent vagyok :D http://www.tumblr.com/blog/nekromancica

  VálaszTörlés
 2. Hát, be kell valljam, hogy a cikk olvasása közben, bármi ami eszembe jutott, azt leírtad :D ... Nem rossz ötlet, DE - ki határozza meg hogy mi goth, mi nem? (Jó, ilyen sültkrumplis pulcsi tutibiztos hogy NEM goth....), és igen, minden bizonnyal a gothgoth is el fog használódni... A gond az itt szerintem, hogy a kultúrán belül óriási lett most az ellentét a "tradicionálisabb" és az "új" irányzatok között ... Kezd picit elferdülni a két véglet, egyre messzebb és messzebb kerül egymástól, és ezért van az hogy az egyik szerint ez még goth, a másik szerint már nem... Minden bizonnyal a többség ereje fog dönteni - kérdés hogy hol vannak többen, hiszen a többség határozza meg a véleményt a kultúráról. Óóó... bazi sok ám itt még a kérdés...! (már elnézést a szóhasználatért :D )

  VálaszTörlés
 3. Jajj, és igen. Kezdi az én csőröm is nagyon bökni már, hogy bármi ami szegecses vagy keresztes (legyen az fordított vagy "sima), az ma már goth... Ebay-en, is ha keresek valamit, a hajam tépem, hogy a stílusmeghatározásnál nagyjából ott van az összes alternatív, underground stílus, olyan dolgoknál is, ami egyértelműen "trendi" cucc. Van egy barátnőm, neki vettünk egy ilyen "gothemopunkrock" karkötőt, a csaj pedig abszolút a "trendet" követi, és a karkötő inkább illett hozzá és az ő stílusába mint az enyémhez. Nem tudom ezzel a problémával mit lehetne kezdeni, azon kívül hogy bosszankodik az ember rajta és lentebb görget ,hátha a következő találat jobb lesz ... :-/

  VálaszTörlés
 4. Ezért sem érdemes foglalkozni az ilyesmivel. Ebben is egocentrikus vagyok, mert gyüjtöm a magamnak tetsző képeket, oda teszem ezt a "taget" ki, amihez én úgy gondolom hogy az. Rendben, én tiszteletben tartom, mi elfogadottabb és mi nem, de csak azért, hogy ne essek felesleges konfliktusba. Azt mindig is kerültem. De tény, ma már egyre több fiatal találja meg a stílust, hiszen a környezetében egyre többször találkozik a Goth vagy más kifejezéssel, lát róla pár képet, leirást, zenei kedvencet, majd megtetszik neki. Annyi, hogy nem teljesen tetszik, ekkor alakit rajta és Bumm, ott tartunk, amiért a cikk íródott.
  Mióta világ a világ, szerintem mindig is volt ok arra, hogy miért nem ismerünk el másokat vagy miért igen. Mindenkinek saját értékrendjei vannak, aki ahhoz passzol, benn lehet a privát életünkben. Az internet elterjedésével futótűzként terjedt el minden Dark stílus, ma már nincs olyan amiről ne kaphatnánk infot, vagy olyasmit. Biztos majdnem minden embernek akad egy extrémebb ismerőse, aki valahova tartozik. És ennyi elég is.

  Hiába akarnak sokan beilleszkedni valahova, ha azon belül is utálat uralkodik. Mert a divat ellen szóló stílus, divattá lesz. Ez van. És én nem gondolkodok el rajta, miért, hogyan, miként és ezek után ki igazi, vagy sem. Egyszerűen nárcisztikus személyemet elővéve, arra fogok törekedni, hogy olyan külsőm és minden másom legyen, amitől jól érzem magam. A több nem érdekel.

  Érdekes volt olvasni a véleményed, de ettől és másoktól sem lesz másabb ez a szubkultúra, ahogy a többi sem. Nem lesznek kevesebben, vagy igazibbak. Viszont, ha ennyire megy a vita (vagy lappang olyasmi), szerintem az az igazi, aki megtalálta önmagát stílustól függetlenül. Az egy igazi ember. :) Tényleg, és az miért nem kérdés, hogy ki az igazi ember vagy sem? Hisz nem elég, hogy biológiailag ugyan úgy néz ki, ettől még lehet egy szörnyeteg. Ahogy nem minden fekete ruhás ember Goth, nem minden emberi bőrben élő lény ember. ^^ Nem védeni akarok senkit. De ez egy olyan dolog, amivel jobb, nem foglalkozni.

  VálaszTörlés