2012. december 18., kedd

Mi a fene folyik itt?!

Tegnap este a következő képpel találkoztam a Gothic Tea Society és Vampirefreaks Facebookos oldalán (Kitty Lectro  töltötte fel):


 
"Kedves Média!

A srác, aki megölte azokat a gyermekeket, nem közülünk való, és soha nem is tartozott közénk.

Tisztelettel,
A Goth-ok"


 Eleinte nem tudtam mire vélni (nem nézek ugyan híradót, de tegnap este bekapcsoltuk, és nem egészen értettem, mi a fenéről lehet szó. Ki halt meg? vagy mi történt?
A hozzászólásokból kiderült, hogy a Connecticut-i tragédiáról van szó - aki nem hallott még róla, annak ajánlom az alábbi két cikket:
- Iskolai vérengzés... (nepszava.com)
- Mészárlás egy connecticut-i iskolában (nepszava.com)
Miután végigolvastam, ideges lettem, mérges, hogy hogyan történhet meg ilyen. A történet dióhéjben, hogy egy iskolás srác "bekattant" lés lelőtte saját anyját, és az anyjának kisiskolás (5-7 éves) diákjait. (Mutatták a televízióban a képeket, csodaszép mosolygós kisgyerekek voltak, borzasztó volt, nem találok szavakat.)
Hogy mi köze ennek a Goth szubkultúrához? Miért kellene bármiért is szabadkoznunk, mentegetőznünk?
A dolog lényege, hogy Amerikában úgy fut a dolog, hogy "egy goth volt a gyilkos", ugyanis a "barátai azt mondták". Hát basszus. Konrétan erről a cikkről (is) van szó: "He was a nerd, genius ,Goth". Nem akarom megkérdőjelezni, hogy valóban goth volt -e (ha engem kérdeztek, nem hiszem, kizárt!), de a fenébe is, ez a srác beteg volt, valószínű, hogy családi problémái voltak, és akkor mit kell kiemelni?
(Ajánlom Liisa Ladouceur bejegyzését, véleménye szerint a gyilkos nem volt goth, igaz fekete ruhákban járt, de - hogy őt idézzem, "a fekete ruhák kb. annyira tesznek gothtá, mint egy futónadrág sportolóvá..." és teljesen, szívemből egyetértek a cikkjével. "nincs rá bizonyíték, hogy goth zenét hallgatott volna, gothnak nevezte volna magát, nem volt tagja semmilyen goth közösségnek, )
Hát nyilván, hogy a haverok gothnak titulálták. Vajon ha rapper vagy diszkós lett volna, akkor is szükség lenne külön a szalagcímbe bökni?

“He was a nerd, genius, Goth”: Profile of gun killer Adam Lanza” (Daily Mirror UK)
“Adam Lanza Described As ‘One Of The Goths’” (CBS Connecticut)
‘Brilliant but remote’: Police still hunting for motive that drove ‘goth’ Adam Lanza to kill 27” (National Post, Canada)
“SCHOOL MASSACRE SUSPECT ‘ONE OF THE GOTHS’”  (Breitbart.com)

Nem akarom védeni, de gyakorlatilag egy szörnyet csináltak a srácból - az angol nyelvű cikkek szerint "a képeken úgy néz ki mint egy szellem" - igen, mindenkinek van egy-két ilyen képe, biztos van neki normális is, és a barátai/ismerősei azt nyilatkozták, hogy nem csodálkoznak, mert simán kinéztek belőle bármit, mert olyan alkat volt lelkileg. Namármost, itt felmerül bennem a kérdés, hogy ha egy potenciális gyilkos/"idegbeteg" - nem a szó hétköznapi értelmében - jár közöttünk, nem az lenne akár a "haverok" feladata is, hogy szóljanak valakinek? Lehet hogy megelőzhető lett volna az egész, kis odafigyeléssel.
Vegyük észre, ha emberölésről/evésről/erőszakról van szó, mindjárt előveszik, hogy így goth meg úgy, bezzeg arról nem esik szó, ha minket bántanak. Mert mi biztos megérdemeljük, mert olyanok vagyunk, amilyenek.
Lehet, hogy túl mellre szívom, de jó lenne, ha a média (meg úgy a nagy átlag embertömeg) észrevenné, hogy nincs olyan, hogy "minden goth gyilkos meg abberrált, beteg, depressziós, elvont, antiszociális, stb., stb." MINDEN szubkultúrában és csoportban, az átlag emberek között is akadnak befelé forduló emberek, olyanok, akik hajlamosabbak a rossz dolgokra, mint mások!
Sokan meg sem kérdőjelezik a médiából rázúduló hírek igazságtartalmát, és azt hiszem, mind tudjuk mihez vezet ez: gyűlölethez, agresszióhoz. Ha azt mondják: "a gothok furák, hajlamosak erre vagy arra", az emberek megijednek és kiközösítenek. Viszonylag korrekt dolog a kiközösítés, hiszen a "selejtet" kilöki a rendszer... csak akkor van gond, ha nem a kilökött ember a selejt, hanem a kiközösítők gondolkodásával enm stimmel valami.
Birkaképzés van itt, kéremszépen.

A hozzászóló (goth emberek) között is akadt, akinek több gyermeke is van, és mélységesen fel van háborodva, szerintem ez mindenkit megrendített (nem csak a gyilkosság, tömeggyilkosság ténye miatt, de az istenit, ezek kisgyerekek voltak!) Jópár goth ismerősöm van, és teljesen biztos vagyok benne, hogy ennek a gyilkosságnak a hire mindet kiakasztaná. És nem azért mert minek nevezték azt a srácot, hanem a történtek miatt.
Itt inkább arra kellene fektetni a hangsúlyt, hogy miért történt az egész. (Nem, nem azért mert goth volt - vagy nem volt, teljesen mindegy.) Hogyan juthat el idáig egy ember? Azt mondják, gondolkoznak a fegyvertartás szigorításán, mert akkor majd megoldódik a dolog. Hát szerintem meg itt enm az eszközökkel van a probléma első sorban, hanem az emberekkel. Aki gyilkolni akar, megtalálja a módját, ugyanis az ember öl és nem a fegyver.

Itt Magyarországon (eddig) azért normálisan állnak a helyzethez és nem keverték bele ezt a goth-dolgot, de borzasztóan fel vagyok háborodva. (Természetesen az oldal - és én is - elzárkózunk az egésztől, nem tudom kifejezni, mennyire sajnálom azokat a kisgyerekeket és szüleiket - nekem is van egy nagycsoportos és egy másodikos kistestvérem, azt hiszem, van megítélési alapom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése