2013. január 21., hétfő

Mert mindenki azt visel, ami divat?

Az alábbi posztot Candy-Apple Tumblr blogján találtam, és meg vagyok rajta döbbenve, hogy mennyien egyetértenek vele, pedig szerintem egy hatalmas pontban sántít a dolog. Íme, a bejegyzés:

"Ok, just to confuse people (because apparently this just does not happen) and to show my support to those getting bullied over this:
I like Pastel Goth fashion
I like Nu Goth fashion
I like Traditional Goth fashion
I like ALL Lolita fashion
I like Fairy Kei fashion
I just like fashion and I don’t see why people have to get in such heated arguments over the correct fashion. People, it’s FASHION. Fashion’s like a personality, to each his own? I mean, I’m not gonna wear the same thing as my friend or someone famous. Granted, I might wear something in the same fashion category I suppose, but not the EXACT SAME OUTFIT. Unless it’s like twin day at school and we get extra credit. Then F*** YA! But, other than that, no! I saw maybe ONE person express something similar to how I felt. Fashions can get ideas from each other, inspire one another, doesn’t mean they’re the same darn thing. So no, Traditional Goths, Pastel Goths and Nu Goths aren’t all dark and gloomy, so what? They wear what they want. So they don’t wear all black, so what? So they’re not Traditional, SO WHAT? Does it HONESTLY MATTER? I can’t see why people can’t just let others wear what they want. I mean, I do get the argument about the cross being upside-down, but that’s a religious matter and I’m not getting into it. People need to lay off bullying others just cause of what they wear."


Szabadfordításban: 

"Szeretem a Pastel Goth divatot, a Nu Goth divatot, a Traditional Goth divatot, mindenféle Lolitadivatot, és a Fairy Kei divatot is.
Szeretem a divatot,és nem értem, miért kell az embereknek mindent a szívükre venniük és folyton felhúzni magukat, és érveket hozni a "helyes" divat mellett. Emberek, az csak DIVAT! A divat olyan, mint a személyiség, mindenkinek megvan a sajátja. Úgy értem, nem fogok teljesen ugyanolyan cuccokat hordani, mint egy haverom, vagy egy híresség. Előfordulhat, hogy felveszek valami hasonlót, azt hiszem, de nem PONTOSAN UGYANOLYAT, hogy ugyanúgy nézzek ki. Hacsak nem épp "iker-napot" tartanak a  suliban és plusz pontot kapunk érte. Akkor miért is ne? De amúgy kizárt.
Talán EGY olyan embert láttam, aki hasonlóan fejezte ki magát, mint én. A különböző divatok egymásból merítik az ötletet, inspirálják a másikat, és az még nem azt jelenti, hogy ugyanaz lenne mind. Szóval nem, a Trad Gothok, a Pastel Gothok és Nu Gothok nem sötétek és komorak, és akkor? Azt viselnek, amit akarnak. És ha csupa feketébe bújnak akkor mi van? És ha nem számít Trad.-nak, AKKOR MI VAN? Most ŐSZINTÉN, SZÁMÍT EZ? Nem értem, az emberek miért nem hagyják, hogy a másik úgy öltözködjön, ahogy akar. Úgy értem, lehetne vitatkozni a fordított keresztről, de ez már vallási kérdés, így nem megyek bele.
Az embereknek fel kéne hagyniuk az amiatt piszkálódással, hogy a másik mit visel."

Namármost. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem ez a hozzáállás roppantmód felidegesít. Oké, értem én (és egyet is értek), hogy nem szabad gúnyolódni, lenézni, megítélni stb.  a többi embert csak a kinézetük miatt, főleg ha azt akarjuk, hogy hasonlóan viseltessenek irányukban, (most nem veszem elő megint, hogy azért csak ítélhetnénk, hisz' a megjelenésünk, öltözködésünk is a lényünk, személyiségünk egyfajta kisugárzása, kifejezése). Azzal is egyetértek, hogy bizonyára roppant kínos tud lenni, amikor valakit egy másik személy folyamatosan másol, még akkor is, ha azt mondják, a másolás a legőszintébb fajtája a csodálatnak.
VISZONT, nem tudom, hogy jön ahhoz bárki, hogy egy lassan félszázéves múlttal rendelkező DIVATELLENES szubkultúrát ledivatozzon. Nézzük csak, ott vannak a Loliták. Rendezvényeket szerveznek, tea partykra járnak, hónapokig, évekig gyűjtögetnek egy-egy minőségi, méregdrága ruhára, kedvesen viselkednek, műveltek, stb. Nem tudom, a kedves posztoló találkozott-e már valódi Lolitával vagy valódi Goth emberrel, akinek gothnak, lolinak, stb. lenni több, mint hogy jéé, ma rózsaszín szoknyácskát vagy szegecses nyakörvet veszek fel...
Nagyon érezhetően a Pastel/Nu goth mellett áll a hölgyemény, és ha csak arra vetítenék, azt mondom, oké - lenne, ha nem nevezné az egészet gothnak. Mert anno mi volt a "goth" mint olyan lényege? Mainstream és DIVATellenesség. Emlékeztek, "Fashion is no fashionable anymore". És akkor ezek után jön valaki, aki megmondja a frankót, hogy ugyan már, ne legyünk mérgesek, amikor a szubkultúránkat az eszmékkel, mögöttes, mély tartalmakkal, irodalommal, zenével, stb. együtt gyakorlatilag azonosítják azzal a ruhával amit viselünk?

Nincs azzal semmi baj, ha valakinek tetszenek a különböző stílusirányzatok, szubkultúrák, stb. külsőségei, esetleg követik is valamilyen szinten (pl. most /tavaly/ divat volt a szegecs, a bőr, a "kemény" feeling, de a fenébe is, attól, hogy tetszik egy szegecses felső, még nem leszek rocker, és nem mondom/mutatom annak magam, nem igaz?
Lehet, hogy én lihegem túl kissé a dolgot, de szerintem nagyon nem sok köze van ennek ahhoz, amit egy normális goth gondol. Természetesen mindenki azt visel, amit akar. Mostanra inkább Trad gothnak vagy Darkwavernek cimkézném magam, pedig nem viselek hálós felsőket, szaggatott harisnyát és a hajam sincs feketére festve és tupírozva. Értitek. Ez nem erről szól, nem a divatról. Mert NEM DIVAT. Életmód, életszemlélet, eszmerendszer, zenei irányzat. Bármi. Csak divat nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése