2013. január 10., csütörtök

Mert aki 'cyber' az már nem is lehet goth?


A Vampirefreaks töltötte fel Facebookra az alábbi képet, amivel a kép készítője gondolom arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ez alatt a röpke negyven év alatt mennyire megváltozott a szubkultúra.
Korábban azt olvastam, hogy a többi "stíulsú" goth mennyire lenézi, ill. kellemetlennek, bunkónak találja őket. Nem tudok ezzel egyet érteni, bár nincs komoly összehasonlítási alapon (lévén hogy összvissz van két darab cybergothnak mondható ismerősöm), viszont nem tudom megérteni, milyen alapon szól le más (nem trad goth/darkwaver) egy cybergothot.

Hiszen, ha azt nézzük, mind az ezerféle variáció, kezdve az oly népszerű viktoriánustól az összes irányzaton át, a jelenlegi goth szubkultúra nagyrészt nem a tradícionális-darkwave-s  vonalon mozog (tisztelet a kivételnek persze).  És miért lenne rosszabb az egyik a másiknál? Mert a cybergothok nem a hagyományos értelembe vett goth zenéket kedvelik? Ugyan, ez nevetséges indok, hiszen manapság alig-alig hallgat bárki is (mint előbb említettem, tisztelet a kivételnek) goth rock zenét, inkább goth metált, ami oké, hogy "belefér", de mégsem ugyanaz.
És eredetileg talán nem az is volt a goth szubkultúra "célkitűzése", hogy a divat-egyenkinézetet/gondolatokat megunva valami újba, másba kezdjen? Hát sikerült. Semmi baj nincs abban, hogy mindenki mást szeret, másban találja meg magát, ez így van rendben. Nem normális dolog, hogy pont mi, goth emberek néznénk le másokat a kinézetük, zenéjük miatt. Érzitek, milyen abszurd ez az egész?
 "I'm all for inclusion and evolution as original Goth's, evolved and were spread out into the community at large. We see Cyber-Goth's, Ravers and Cyber-Punks becoming Cyborg's and it all doesn't matter what it's called. We love everyone in the community, but like to laugh when some folks don't get it! Enjoy!" (VF)


Egy hozzászólás, amit tucatnyian tetszikeltek, és én is nagyon egyetértek vele:
 "Yknow..this is so sad. As Goths we should except eachother no matter how different we are because we should be some of the most understanding people of bullying, harassment, and being talked about behind out backs. I mean really... it's pathetic some if you are no better than the people who have treated you like a minsterr. I've been this way since I was like 10. I've been stared at, asked stupid questions, been called a witch, been threated, been hurt, and been unaccepted just as many others! For some of you to sit here and criticize other branches of Goth is just depressing! . We all have much in common.just because some of us enjoy fun, and happy, dance music we are too different to be real Goths? Just grow up and be happy you belong to a group of people in society that will accept you for you!"

[Szabadfordításban: "Tudjátok, ez olyan szomorú. Gothként nem kéne csak azért kivételeznünk valakivel, mert másképp néz ki, mindegy, milyen különbözőek vagyunk, nekünk kellene a legmegértőbbeknek lenni, hiszen ismerjük a szekálást, piszkálódást és az érzést, amikor kibeszélnek a hátunk mögött. Úgy értem, igazán... szánalmas, (ti, akik lenézitek őket) nem vagytok jobbak azoknál az embereknél, akik éppen veletek bánnak úgy, mintha szörnyetegek volnátok. Én tíz éves korom óta vagyok ilyen. Megbámultak, ostoba kérdéseket tettek fel, boszorkánynak neveztek, bántottak, nem fogadtak el, épp úgy, mint sokakat közületek! Lehangoló, ahogy itt ültök és kritizáltok másokat! Annyi közös van bennünk, csak mert van, akik szeretik a mókát, boldognak lenni, táncolni, akkor már nem is lennének igazi gothok? Nőjetek fel, és örüljetek, hogy egy olyan csoporthoz tartoztok ebben a társadalomban, ami önmagad miatt fogad e!"]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése