2013. április 5., péntek

"Mancherster megvédi az emósokat és a gótokat..."

Nem célom újraírni az origo.hu cikkét, mindössze egyrészt szeretném, ha az eseménynek itt az oldalon is maradna nyoma, továbbá szeretném kiegészíteni és leírni a dologgal kapcsolatos véleményemet.
Aki kicsit is jártas a goth-bántalmazás terén, annak biztosan ismerős Sophie Lancaster neve, akiről az orgio cikkje szól, ugyanis ő volt az a szerencsétlen áldozat, akinek a történetét dióhéjban megkaptuk. A durva az, hogy vérnek kell folynia, emberi életnek kell véget érnie ahhoz, hogy valami történjen. Már ha egyáltalán történik valami. Hallomásból ismerek (nem goth emberektől) eseteket, ahol szintén "elcsattant egy-két pofon", esetleg komolyabb is, és mégsem tudtak semmit elérni utána a rendőrségen.
Az a durva, hogy az ilyesmit nem lehet ittasságra fogni, ugyanis nem tudom elképzelni, hogy minden egyes esetben mindenki annyira részeg lett volna, hogy nem tudja, mit csinál. Érdekes, voltam már én is becsiccsentve, mégsem estem neki senkinek. Ez beállítottság, személyiségfüggő.
El tudjátok képzelni, mit jelent halálra verni valakit? Hogy mennyit kell szenvednie, amíg véget ér az egész? Engem kiborít maga a gondolat is... hogy a fenébe tud ez valaki számára is szórakoztató lenni?! Tényleg csak ennyit érz egy emberi élet? Hecc? Pazar... És akkor velünk van a baj, persze, nyilván velünk. Lehet hogy vannak közöttünk, akik külsőre talán nem a "legnormálisabbak", de le merem fogadni, hogy belül ezereszer normálisabbak vagyunk, mint az effélék...

Valamiért a cikkben a punkokból emók lettek, vagy legalábbis ki lettek hagyva, de igazából ennek nincs akkora jelentősége (bár megszokhattuk már ugyebár, hogy történnek ilyen érdkes újságírói ferdítések-fordítások), hanem a dolog jelentősége, hogy hivatalosan is megtették az első lépést aziránt, hogy a nagyközönség előtt egyrészt elismerjék, hogy ilyen, hogy szubkultúra miatti bántalmazás igenis van, nem csak mi találtuk ki, hogy legyen min nyafognunk, másrészt emberszámba vegyék a szubkultúránk - és egyéb irányzatok tagjait.
Mindig összeszorul a szívem, amikor olyat hallok, hogy valakit szekáltak, és nem egy eset derült ki baráti körben. Nem mondom, hogy hibátlanok vagyunk, de nehezen érthető számomra, hogy minden egyes esetben egy olyan szubkultúra tagja volt a bűnös, ami egyenlőséget, elfogadást és a mélyebb értékek felismerését hirdeti.
Egyszerűbb azt mondani, hogy "ne foglalkozz vele", de vannak határok. Míg példának okáért Facebookon bárkit letilthatunk, olvasatlanul törölhetjük az emaileket, addig ha öten körbefognak, máris nehezebb nem foglalkozni a dologgal.


Tudjátok, én nem különösebben kedvelem például (hogy ne szöges ellentétet hozzak fel) a punkokat, életszemléletük, az ismerősi körben előforduló egyedek viselkedése miatt, attól függetlenül, hogy a goth szubkultúra és éppenséggel a punk mozgalomból szökkent szárba, mégsem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy egy punkot vagy bármilyen más szubkultúrába vagy irányzathoz tartozó - esetleg átlagos - embert megszégyenítsek, bántsak, vagy megtámadjak, ráadásul minden ok és előzmény nélkül. (Nem, nem lehet ok az, hogy "fúj, hogy néz ez már ki".) Alantas és nyomorult lelkivilága lehet annak, aki attól érzi erősebbnek, jobbnak magát, hogy random embereket bántalmazhat.

Véleményem szerint nem számít, hogy akit bántanak, az goth, emo, punk, homoszexuális, vallásos vagy éppen pont hogy nem, amíg nem ad okot rá az illető, hogy másképp tekintsünk rá, addig mind emberek vagyunk.
Lehet, sőt, biztosnak tartom, hogy Magyarországon nem fog efféle "gyűlölet-bűncselekmény" bevezetésre kerülni a BTK-ba, viszont mindenképpen fontos, hogy legalább mintaként szolgálhat, és felhívja az emberek figyelmét; ilyen is van. Nem mondom, biztosan lesznek, akik - bár nem bántalmazók, de valahol a határon állnak és - azt mondják, "megérdemli, minek öltözködik úgy?", viszont ha már egy ember is elgondolkodik és jobb belátásra tér, akkor már megérte.
Aki angolul olvasna az esetről, annak többek között az Irishtimes cikkét is ajánlom, a fotó forrása: deviantART 1. és deviantART 2.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon gáz! Egyes emberek nem is értem hogy gondolják!!!! Másnak az életét kioltani, csak mert máshogy gondolkodik/öltözik?

    VálaszTörlés