2012. november 9., péntek

Álláskeresés extrém külsővel

Mostanában sajnos átlagos kinézettel is roppant nehéz normális munkát szerezni, úgy még nehezebb, ha bizonyos helyeken alapból kevesebb eséllyel indulsz a külsőd, stílusod, életviteled miatt.Az ember azt gondolná, hogy csak úgy van esélye, ha természetes színűre festi a haját, eltünteti a piercingjeit, eltakarja a tetoválásait, és feszengve ugyan, de a társadalom szempontjából normális ruhákba bújik.

Amíg csak tervezgeted...

Az olyan helyeken, ahol tényleg számít a megjelenés, (legalábbis Magyarországon), mint példádul bankban ügyintézőként, orvosként szinte esélytelen, hogy jó szemmel nézzék a legapróbb extremitást is, viszont ha valamit nagyon jól csinálsz, elismert vagy, akkor nem fognak azzal foglalkozni (nagyrészt), hogy hogy nézel ki, maximum aki kritizálni akar. (Tudjátok, aki észérvekkel már nem tud mibe belekötni, az kezdi el szekálni az embert a külsejével...) Viszont ahhoz, hogy elismert legyél, tapasztalatra van szükséged, amit valahol meg kell szerezned... ördögi kör.
És sajnos a munkáltatók nem veszik figyelembe, hogy például egy különleges kinézetű ember mintegy hirdetőtáblája, cégére is lehet a vállalkozásnak, körülbelül úgy, ahogy az átlag ember is szívesebben meg két egyforma bolt közül abba, ahol szimpatikusabb a pénztáros.
Először is, fel kell mérned, mennyire vagy extrém kinézetileg, és mi az, amit szeretsz csinálni, illetve mi az, amit biztosan nem.
Nyilván könnyebb, ha nyitottabb, rugalmasabb vagy és visszafogottabban öltözködsz, sokkal egyszerűbb csak hétvégén viselni az ajakpiercinget, mint napról napra esetleg parókával eltüntetni egy pink vagy élénkzöld hajat.
Biztos vagyok benne - most is csak a goth emberekre értve, hogy rengeteg olyan goth vagy goth gondolkodású ember él közöttünk, aki pont úgy néz ki, mint a nagy átlag, mint az elvárt, meg nem mondanánk róla, hogy valójában miféle.

Ha már a célvonalban vagy...

Először is, jó, ha tudod, milyen külsőre vonatkozó elvárások vannak a leendő munkahelyeden, és eldöntöd, hajlandó vagy-e szelídülni, vagy éppen elég merész vagy-e vállalni azt, amilyen lenni szeretsz, és az esetleges negatív következményeket.
Hosszú távon valószínű, hogy jobb, ha rugalmas vagy, előbb-utóbb úgyis el kell tartanod magad, és egy üres gyomor nagyobb motiváló erő lesz, mint az, hogy bent legyen-e elvből a piercing, ugye értitek?
Ha sikerült megszerezned az állást - akár normális külsővel, akár enyhítve az eredeti felálláson, szép lassan, idővel simán bevezethetőek a "keményebb" darabok, már ahol a hely engedi, nyilván egy kórházba, ha orvos vagy, nem vehetsz fel bakancsot és szöges nyakörvet.
A fontos, hogy akármilyen is vagy, légy igényes, mind a megjelenésedben, mind másokkal és profi a munkában. Amíg tökéletes amit csinálsz, amíg nélkülözhetetlen vagy, addig jó eséllyel nem fognak megválni tőled, bár felkészülhetsz rá, hogy esetleg csodabogárnak tartanak majd a hátad mögött.


(A kép forrása Sophistique Noir)

Néhány sztereotipikus goth /extrém munka...

Extrém/ruházati eladó - Aki egy kicsit régebb óta mellőzi a hétköznapi ruhákat, nyilván rendelkezik több-kevesebb tapasztalattal, jobban otthon érzi magát az extrém ruhák között, mint esetleg egy egyszerűbb öltözködési ember.
Mellesleg szimpatikus látvány a sok egyedi ruha, bakancs, kiegészítő és egyéb között egy szintén egyedi, segítőkész eladót találni. (Nálunk a helyi "rockerboltot" egy - ha jól tudom, mára már megszűnt - együttes frontembere vezeti, mindig lóg nála néhány srác gitárral, öröm betérni :) )

Piercinges, tetováló - Ha van kézügyességed és nem félsz a tűktől, akkor neked találták ki. Szórakoztató, mert kiélheted benne magad, hasonló emberekkel ismerkedhetsz meg, és ha szerencséd van, még a munkaidő sem túl kötött.

Extrém modell
- Rengeteg extrém modell van, nem is hinné az ember. Sajnos viszont nem annyira jövedelmező, igazán különlegesnek kell lenni ahhoz, hogy el is érjen valamit az ember. Ruhák, termékek reklámozásával szép összegeket össze lehet azért szedni, a művészfotók meg mindenképpen jól mutatnak a portfólióban, ha szerencséd van, és valakinek megtetszik, naptárra, pólóra, zenekar borítójára stb., kerülhetsz és egy ideig elleszel a jogdíjjal.

Statiszta, televíziós szereplő
- Kevésbé hosszú távú, viszont szórakoztató munka, viszonylag ritkán adódik alkalom a jelentkezésre. Statisztaként lehetsz a 23. átvonuló ember, zombi, esetleg a-kötelező-punk-aki-a-háttérben-iszik, sorozatszereplőként pedig viszonylag közismert "celeb". Viszont érdemes elgondolkodni, hogy a média mennyire alakítja, befolyásolja az embert, és akarsz-e olyan képet mutatni mások (akár tömegek) felé, ami esetlegesen rád kényszerített (szerződés által), de hozzád nem illő. 

Művész: író, költő, festő, szobrász, fotós - Nem tudom elképzelni, hogy van olyan tagja a szubkultúrának, aki még sosem próbálta volna verssé formázni a gondolatait, ne lenne néhány "nagyon profi" telefonos művészi képe, vagy nem próbált már sírdogáló gothic angyalkákat rajzolni a matekfüzetbe unalmasabb óráiban.
Igen, itt pont ez a kérdés: mondják, hogy ilyen meg olyan iskolákban kell tanulni - nem tudom, mennyire jöhet rá magától bizonyos dolgokra egy átlagember egy sima fényképezővel mondjuk, viszont hiába tehetséges valaki, azért némi tárgyi ismerettel jó, ha rendelkezik.

Felszolgáló, pincér - Rocker kocsmában, dark klubban vagy fétis szórakozóhelyen nyilván, legrosszabb esetben egy átlagos helyen, de biztos vagyok benne, hogy egy ötcsillagos étteremben nem fognak engedni műkörmöt és műszempillát.

Könyvtáros, muzeológus -Ha érdekel a kultúra, a múlt és elég elhivatott vagy, viszont sajnos viszonylag sokat kell tanulni - nem, nem csak azt, hogy hogyan kell lepisszegni a hangoskodókat :)

Fodrász, sminkes - Az utóbbi években elég felkapott szakma, gyakorlatilag néhány év lég hozzá, kitartás és kreativitás. Viszont pont ez a hátránya is, mivel rengetegen vannak, nehéz belőle megélni, tényleg nagyon jónak kell lenni a megfelelő "vásárlói" kör kialakításához.

Énekes, zenész - Tapasztalataim szerint a goth emberek nagy része szívesen énekelne vagy játszana bandában, és gondoljunk csak bele, nem is olyan hülyeség ez, hiszen négyen-öten összeállnak és már mehet is a zene. Csak sajnos egyrészt nem mindenki tehetséges, bármilyen jó is lenne, másrészt hatalmas pénzek kellenek a marketing-részhez, szervezni, eladni az együttest, stb., és egy kezdő, fiatal nem mindig teheti meg, hogy őszintén és olyan zenét csináljon, amilyet szeretne. Viszont ha bejön, az csodálatos lehet.

Programozó, rendszergazda - Külföldön sztereotipikus goth állás.

Ez csak néhány a meglehetősen sztereotipikus goth álláslehetőségek közül,viszont tapasztalataim szerint a legtöbben valamilyen teljesen hétköznapi állásban dolgoznak, ápolóként, tanár, jogászként, de még olyat is ismerek, aki újságíró, és egy éjjeliőr is akad.

Természetesen nem kell megmaradni ezeknél a konzerv-dolgoknál, a lehetőségek száma végtelen.

Ha szerencséd van és elég szociális, kedves és magabiztos vagy, el tudod magad adni, a legtöbb a kiállásodon és a személyiségeden múlik. Én mindenkinek szorítok :)

A cikkhez részben innen vettem a forrást, illetve a képet onnan kölcsönöztem


3 megjegyzés:

 1. " idővel be lehet vezetni a keményebb darabokat is".....Nos, engem éppen emiatt rúgtak ki!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Borzasztóan sajnálom :( Ki kell tapasztalni az arany középutat, másképp nem megy... Gondolj arra, hogy talán jobban jártál így, rossz, ha nem lehetsz önmagad. Drukkolok, hogy a következő ne így alakuljon.

   Törlés
 2. Üdv. Nekem kórházban (sebészeten,melynek gyakori látogatója voltam, lásd akinek sok kése van előbb utóbb megvágja magát,hát még ha akkora mint a Berserk manga, anime hősének...) volt szerencsém goth nővérkéhez,aki vért vett tőlem.(Nem;nem szájjal :) )

  VálaszTörlés