2012. december 2., vasárnap

A nu goth és a pastel goth jelenségről

Tumblr-ön találkoztam először ezzekkel az "új stílusokkal" vagy irányzatokkal ha jobban tetszik, természetesen "goth" címkével. Nem szeretnék túl szubjektív lenni, mert attól tartok, nagyon elragadtatnám magam és esetleg átcsaphatna cikizésbeaz egész.
Szóval, aki még nem találkozott nu goth képekkel, azoknak röviden vázolnám: fiatal, legtöbbször vékonyka lányok furcsa, nyomokban valóban gothra emlékeztető hacukákban pózolnak, sokszor a '80-as évekre emlékeztető kócos hajjal, erős sminkben, jelképekkel túlzsúfolva, hatalmas, lebernyegszerű pólókban.
Miért érdekes ez? Valóban, a goth, mint öltözködési stílus időről időre visszatér "nagy örömünkre" (persze azért vannak előnyei is), de talán ez kicsit több annál, továbbfejlődhet (és tengerentúlon meglátásom szerint tovább is fejlődött már) egy önálló dologgá.

    


 "Called too Hipster goth or new goths, are the new fashion in nowadays." [Forrás]

Hipster goth talán, de hogy "új" gothok lennének? Na nem! Egy divatirányzatot ne húzzanak már rá egy viszonylag komoly múlttal rendelkező szubkultúrára!
Nem hiszem el, hogy egy nem-goth és nem-nu goth nem fogja összekeverni ez a két dolgot, emlékeztek, ugyanez volt az emo-val is, viszont itt talán még jogos is lesz a társadalom részéről az összehasonlítgatás.
Nem tartom őszinte dolognak csak vagányságból felvenni egy Bauhaus pólót példának okáért, ha nem hogy nem szeretném de még sosem hallottam volna legalább egy Bauhaus számot. pont, ahogy fordított keresztes harisnyát sem húznék fel, pont azért, mert nem érzem magaménak.
Most megkérdezhetnéd, miért nem hagyom őket békén, ah egyszer toleranciát hirdetek, miért nem vagyok toleráns? Mert ez viszonylag visszaélés. Nem korrekt egy kifutóról lesétált stlíusnak egy olyan szubkultúra nevét viselnie, ami divatellenes. És pont.


"A Nu Goth egy divatsítlus, ami ötvözi a kényelmesebb goth darabokat a Hipster irányzat magasderekú rövidnadrágjaival , bő felsőivel és túlméretezett napszemüvegeivel. Ezek a Nu Goth-ok nem hallgatnak goth zenét, egyszerűen csak viselik ezeket a ruhákat és kész." [Szabadfordítás innen]

Felvet ez egy kérdést: mitől, és legfőképp honnantól számít gothnak egy ember? Most egy "hagyományos" goth vagy rávágná, hogy ők ugyan nem, vagy csak megvonná a vállát, hogy kit érdekel, de akkor is érdekes és behatárolhatatlan kérdés ez.
Valószínűleg a néminemű hasonlóság egyszerűen a lázadás, a kívülállni vágyás, a vagányság szülte az egészet, ugyanis kissé szabadosan fogalmazva külsőségekben ribancnak lenni ma már nem feltűnő, sőt, természetes, de a "dark-ságot" nemhiszem, hogy gyorsabban beveszi a mainstream gyomor. Bár ki tudja. Az emo-hullám óta divat a csőnadrág és a tornacipő, nem igaz?
Észrevettétek, mennyire nehéz extrémnek lenni manapság? Gyakorlatilag bármit felvehetsz, kimehetsz hosszított melltartóban vagy olyan rövidnadrágban az utcára, amiből kilóg a fél tomporod, vagy felveszel egy leheletvékony leggings-t, esetleg egy szegecsekkel kivert dzsekit, és senki, de senki az ég világon nem fog megnézni.
Nem szeretném, hogy a goth mint öltözködési stílus is teljesen beolvadjon. Nyilván nem rajtam múlik, és némi átfedésre, szivárgásra szükség van, különben unalmas lenne az élet, de mindent egybemosni... azt azért ne.Nem ismerek személyesen egy ilyen embert sem, nem is szeretek kép alapján ítélni, de azért megjegyezném, hogy hasonló érzést keltenek bennem, mint a sima plázacica-növendékek, akik egyik évben leopárdmintásat viselnek, aztán csőnadrágot, aztán ami éppen menő. Szóval értitek. Nem jön át az a szimpátia, mélység, ami az originál goth emberekről készült képeken érezhető. Csak lázadást, erőltetett vagányságot, ki-ha-nem-én hozzáállást és lenéző flegmaságszagot érzek, de ne legyen igazam.

Magyar téren egyedül Toxicute bejegyzését találtam, aki úgy tűnik, hasonlóan viszonyul a dologhoz, mint én. Mondjuk ez azért mindenképpen jó érzéssel tölt el.


A pastel goth
A pastel goth mint olyan, számomra még kevésbé érthető, tény, hogy van, ahol szép, extrém, viszont... szintén hiányolom a mögöttes tartalmat, és ha már egyszer goth, akkor tényleg, nem elgondolkoztató, hogy mindkét "új irányzatból" hiányzik a goth rock? Tényleg ilyen lejárt lemez lenne, vagy csak az eszmékre nincs szüksége a mai kornak?
Eszerint az oldal szerint egyszerűen csak a nu goth egyik változata élénkebb, színesebb verzióban.

Természetesen nem állítom, hogy aki goth, az nem szeretheti a halovány, színes dolgokat, netán ne viselhetne ilyesmit (hiszen miért is ne tehetnénk, ha úgy tetszik, főleg tekintve, hogy létezik "Perky goth" irányzat), de... hmm... az azért kicsit erős, hogy valaki goth lesz azért, mert világoslilára festi a haját, felvesz egy rózsaszín pólót egy hatalmas fekete fordított kereszttel, vagy egy számára ismeretlen együtteses pólót denevéres harisnyával. Na értitek. 

Természetesen nincs abban semmi kivetnivaló, ha valakinek ez tetszik és kész, de mitől lenne ez goth? Nézzük csak meg, gyakorlatilag rá lehetne húzni az alábbi videoklipre is hogy pasztel goth, mert vannak benne jelképek, utalások mindenféle elvont dolgokra, nyilván pasztelszínek, és mégis... tudjuk, hogy az énekesnő nem épp ebbe a kategóriába tartozik. Ergo, divat.
**

Nem gyűlöletből mondom, de én nem szeretném, ha bárki is összetévesztene a fentiekkel.

Viszont összességében nem szeretnék senkit gorombaságokra buzdítani, mielőtt ítélünk, próbáljuk meg egyénenként szemlélni e különös stílus egyedeit, talán ha felfedezünk benne (és reménykedek) valamit, ami értékes, hasonló a mienkhez, fogadjuk el, és örüljünk a "kistestvéreknek", még ha mostohatestvérek is, minden kétely ellenére adjunk lehetőséget.

Nektek mi a véleményetek róluk? Tetszik vagy sem? Vajon megjelenik Magyarországon, vagy még csak én nem találkoztam vele? Lehet jövője, vagy csak egy újabb hullám ami miatt elővesznek majd minket - holott nem sok közünk van hozzájuk? kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő.

Update:  Egyes források szerint - a lolitához és a dark morihoz hasonlóan - valójában ez is csak egy japán utcai öltözködési stílus, a Pastel "darkosabb" ága: míg a pastel goth inkább világos, addig a nu goth a sötét színekkel kombinál. (Így máris emészthetőbb, nemde?) 

Korábbi hozzászólások az előző tárhelyről:1 megjegyzés:

  1. A pastel goth véleményem szerint egy divatirányzat, zene, irodalom, filozófia, stb. nem tartozik hozzá (ez nem azt jelenti,hogy a képviselőiknek nincsenek gondolatai, stb.). Egy pastel goth haveromtól megkérdeztem, mi az, aszonta, hogy ez a gót stílus, színekkel feldobva... mondom, ez egy pastel goth szájából hangzott el.

    VálaszTörlés