2013. április 11., csütörtök

10 dolog, amitől röhejessé válik egy darkshop

Az egyik Facebookos eladós csoportban gyakorlatilag kisebb közröhej tárgya lett az egyik netes, illetve élőben is tevékenykedő budapesti darkshop (neveket, illetve márkákat nem fogok említeni, mert vagyok annyira emberséges, hogy ne járassak le senkit, különben is, akinek a boltja akár az egyik pontban is hasonlít az általam kigondoltakra, az... na az éppen eléggé lejáratja saját magát. (Konkrétan két boltot ismerek ugyanezekkel a hibákkal, szóval nem viccből írom... de egy ideje már kikívánkozott belőlem.)
Nem tanultam közvetlenül marketinget, de az egyik kurzusom magában foglalta, tehát nem mondom, hogy "profi" lennék, hiszen nem is lehetek, nyilván mert nem ez a szakterületem, de azt hiszem, mint vásárló, mint leendő dolgozó, akinek érintőlegesen a marketing is a munkakörébe tartozik, van némi rálátásom a helyzetre.

Például ide szívesen benéznék. Forrás: link


1. A bolt a neten

Nyilván a neten lehet legjobban "terjeszteni az igét",  mivel nincs időhöz és helyhez kötve, de a népszerűség magával vonz még valamit: ha hibázik az eladó/admin, azt éppen ugyanúgy eljuthat mindenkihez.

a., A dizájn és a szerzői jogok

Előfordulhat, hogy valakinek nincs kapacitása/igénye hivatalos oldalra, így például blogmotorra támaszkodik, de akkor sem valami elfogadható híres modellek, esetleg DeviantARTról letöltögetett képekkel feldobni a dizájnt. Aki kicsit is ismeri a szerzői jogokat (én konkrétan egy szemeszteren át tanultam, elég keményen be kellett cágni mindent, szóval csak tudom, hogy mennyit ér a szellemi munka), szóval aki egy picit is konyít hozzá, az tudja, nem elég csak le ctrl+C ctrl+V-zni egy képet, sőt, még a hivatkozás sem elég, ha kereskedelmi célra használjuk fel az adott képet. És pl. egy fejléc, egy banner, egy háttérkép határozottan kereskedelmi cél lehet.

  b.,Játékok és sorsolások

Vicces, hogy mennyire megszaporodtak a Facebookos "oszt meg és megnyerheted" dolgok, amik természetesen a bolt népszerűsítésére szolgálnak, és ha rosszmájú lennék, azt mondanám, nyerni csak beépített emberek nyerhetnek, bár hallottam ilyen "ismerősöm ismerősétől", hogy nyert, csak sajnos szakadt, rossz minőség dolgot kapott.
No, de ettől eltekintve, elvárható lenne, hogy ha valaki "nyer", akkor az meg is kapja a nyereményét - akkor is, ha nem a bolt városában lakik. Nagyon elszomorító tud lenni, hogy "nyertél, a nyereményedet xy utcában átveheted Budapesten" - és te nem Budapesten laksz, esetleg még csak nem is Magyarországon. Természetesen ezt csak akkor tudod meg, hiszen sehol sincs feltüntetve, szóval hideg zuhany, mert hát nyilván aki nem pesti, az nem is létezik. És hiába utalnád a postaköltséget, az nem járja.

  c., Hozzászólások és felelősség

Nincs rosszabb, mint egy undorítóan összegányolt oldal, főleg, ha egy nem túl rátermett admin a felelős, és - mint később említeni fogom - minden negatív (akár építő jellegű) hozzászólás érdekes módon nyomtalanul eltűnik másnapra. Talán elvárható lenne, hogy a korrektül megfogalmazott kritikákra, észrevételekre normális választ kapjon az ember, nem pedig tiltást, nemde?

  d., Aki nem ért hozzá, minek csinálja?

Részben a 9. pont témája, de kicsit ide is illik. Elkeserítő látni, amikor a bolt vezetője kiírja, hogy vajon milyen pólók számítanak gothnak.
Csak egy jótanács: mielőtt bármibe is belevágsz, érdeklődj, kutass utána. Persze kell egy kis közvélemény-kutatás is, de amikor érezhetően nem közvélemény-kutatásra megy ki a játék, az roppant ciki. Pl. egy népi dolgokkal foglalkozó bolt Facebookos profilján épp ilyen ciki lenne megkérdezni, hogy "valaki tudja, milyen a Kalocsai minta?". Hát nem?
Kicsit körül kellene nézni, ahogy mondani szokás, a gugli a barátod, a wiki a barátnőd. És nem leszel humoros, vagy kedveskedő, ha minden mondatod után 'XD'-t vagy ':D'- teszel, inkább csak félelmetes, a rosszabbik értelemben. Pont ahogy a helyesírás sem hátrány, azt hiszem ezt nem kell részleteznem.

2.  Egyedi holmik I.

Vonzóak a DIY dolgok, főleg mert többnyire könnyen és olcsón elkészíthetőek. Nem szólom le, ha valaki nagyobb árréssel dolgozik, hisz' nincs jogom, miért is tenném, - főleg, amikor láthatóan komoly munka volt az adott ruhadarabbal - viszont kicsit durva, hogy egy 800 forintos pamutpóló és tíz darab szegecs, ami külföldről kevesebb, mint 20 centet, azaz  45 forintot kóstál, munkadíjjal és adóval együtt hat-hétezer forintba kerülne. Értem én, hogy az üzlet az üzlet, de akkor is.
A "kézzel készített" ruhák, kiegészítők legalább egy varró/nőt feltételeznek, és attól nem lesz senki varró vagy varrónő, hogy oda tud fércelni egy gombot, rá tud vasalni egy pólóra egy matricát, illetve hogy pár szegecset fel tud applikálni.

3. Egyedi holmik II.

Az efféle felsők, ruhák nem egyediek. Egyedi az, amit nem lehet mindenhol kapni, különleges, limitált, csak egy darab van belőle, esetleg kézzel készített, méretre varrt. Lehet velem van a baj, de az ehhez hasonló  cuccokat borzasztónak, klisésnek tartom. Lehet babybat-koromban felvettem volna, de mostanra van annyi ízlésem, hogy tudom, hogy nem való. Külföldön egyenesen lenézik az ilyen dolgokat, mivel mostanra már majdnemhogy divatosnak számítanak - drágák, többnyire kevésbé tartósak, csicsásak. Természetesen vannak szép artworkok, de vannak borzasztóak is, elcsépeltek, cikik és véleményem szerint a többség ilyen. Nekem is van Alchemy és Spiral felsőm is, (turiból illetve Ausztriából), tehát nem szólom le kategorikusan az ilyesmit, csak egyszerűen a többség gagyi. Ráadásul drága, öt-hatezer forint alatt nem nagyon kapni, amíg egy magyar pamutpóló mint említettem nincs ezer forint, a print pedig valahol 1000-1500 forint körül megáll - tehát pénzkidobás, főleg tudva azt, hogy az én címkés Spiral felsőm egy nyár alatt kikopott, pedig nem viseltem sokat...

4. Darkshop, mert "dark"

Lehet kukacoskodás, de ha valami "darkshop" vagy "goth bolt", akkor az legyen tényleg darkshop vagy goth bolt, ne kacatos, ne írószer, ne kínai meg százforintos csicsás holmikkal telezsúfolt bazár, hanem ténylegesen darkshop. Például ha méteráru boltba megyek, nyilván méteráruért megyek, nem pelenkáért meg cumisüvegért, kb ennyire nem illik oda.
Lehet én vagyok túl nagyravágyó, de szerintem elvárható lenne némi kis extra is, nem csak a szokásos pólók-gatyák-ékszerek-kiegészítők-tárgyak. kell lennie egy hangulatnak, ami miatt szívesen betér az ember. Például én a kaposvári Metálpatkányt - újabban Fekete Sereg Zeneműbolt (nem "darkshop", inkább metálos bolt, de) kifejezetten szeretem, mert szimpi az eladó, mindig találtam valami kis apróságot, el lehetett vele dumálni, illetve egy-két srác mindig ott ült gitárral a kezében. (Azért a múltidő, mert mostanában nem jártam arra idő híján, kicsit kiesik, de megvan még, szóval aki kaposvári, annak tessék tenni egy kis kitérőt arrafelé :) Persze nem filléres hely, de nem is drága, teljesen korrekt, elfogadható áraik vannak.)
Biztosan sokan csak a pénzt látják benne, de nem szabad elfelejteni, hogy minden goth bolt képviseli valamennyire a szubkultúrát, így igenis oda kell figyelni, mik kerülnek a kirakatba. Az ilyen ötszáz forintos kínai necckesztyűk tripla áron való értékesítése sem emeli a morált és attól, mert lehet látni a boltban öt sárkányos meg farkasos felsőt, sőt még Tankcsapda pulcsit is lehet venni, meg anarchiás nyakláncot, meg fingópárnát, még nem lesz darkshop.
Úgy várna az ember némi zenei kínálatot is, CD-ket, plakátokat, esetleg bakelitlemezeket, pengetőket, relikviákat vagy a fene tudja, nem vagyok én boltos, hogy kitaláljam, mit lehetne még előszedni, de a mai piac mellett egy rakás póló meg csuklószorító már nem versenyképes.

5. Képek az üzletről

Persze valamivel be kell csábítani a jónépet, és itt a kulcsszó: becsábítani, nem pedig elüldözni. Roppant előnytelen egy visszatükröződő kirakat, amiben jobban látszik maga a fotót készítő személy, mint maga a kínálat. Ugyanígy,  riasztó látvány az egymás hegyére-hátára zsúfolt sok cucc. Nem kell steril rendnek lennie, mert miért is kéne, de a kupleráj az kupleráj és igenis taszító.

6. Képek az eladó holmikról I.

Kis ízelítő gyanánt, hogy miért is kéne benézni. Valamiért engem nem győz meg, ha egy olyan "modellen" mutatják be a darabokat, aki egyrészt nem is a ruhának megfelelő nemű, testi adottságú, másképp erősen látható, illetve inkább érezhető, hogy körülbelül vagy az utcáról rángatták be, vagy valakinek a húga/nővére/komaasszonya, akinek a gót egy törzs,a  dark meg maximum dark knight, azaz Batmanként ismerős.
Nem kell hivatásos modellnek lennie, de szerintem azért alap, hogy ne egy csúnya, aszott, kivénhedt emberre aggassuk rá a cuccokat, akin úgy állnak a reklámozni kívánt dolgok, mint tehénen a gatya. Nem hiszem el, hogy nincs minden városban legalább egy-két huszonéves, aki vállalná a feladatot, illetve ha idősebb a delikvens, annak sem kell úgy kinéznie, mintha farsangra öltözött volna be. (Lásd a WGT idősebb csodaszép, ízléses hölgyeit.)
Az se hátrány, ha a modellt látván nem ötlik fel bennünk a  gondolat, hogy "úristen, ennek az embernek a közelébe nem mennék, nemhogy még fel is vegyek egy ruhát utána...".

7. Képek az eladó holmikról II.

Én azt hittem, hogy ez mindenki számára (főleg aki boltos!) egyértelmű, de úgy néz ki, nem. Nem túl kellemes telefonos, vga-kamerával készült elmosódott képeket nézegetni, amin nemhogy az adott ruha/kiegészítő nem látszik rendesen, de még azt se nagyon lehet eldönteni, hogy milyen nemű a viselője.
Nem kell fotóst hívni, de nehezen hiszem, hogy nincs egy ismerős se, akinek legalább egy kicsit jobb (2 megapixeles vagy annál nagyobb) kamerás telefonja van.

8. Képek az eladó holmikról III.

Talán azt mondanám, ez a legkiakasztóbb, de a többi pont sem jobb. Szintén egyértelműnek tűnik számomra, hogy amit a netre feltöltünk, legyen az saját magunkról kép, vagy az üzletünkről, az minket minősít. Elfogadhatatlannak tartom például, amikor csak úgy valahova le van dobva a cucc, vagy a nagy semmiben formátlanul, esetlenül egy vállfára van felhányva. Nem hiszem el, hogy nem lehet - főleg egy boltnak! - próbababát, vagy ilyen vásári műanyag próba-felsőtestet venni. A gugli első találata másfélezer forintért kínálja, hát nem igaz, hogy egy kicsit igényesebb színezetet adjon a dolognak.
Ha már próbababa - ha mégis sikerült beszerezni, az isten szerelmére, nem kell a boltban fellelhető összes nyakláncot, csuklópántot, kitűzőt felaggatni rá, nem rokokó karácsonya! A kevesebb néha (sokszor) több.

9. Az eladó és az ő hozzáállása

Sarkítva kétféle eladó van, az egyik, aki ténylegesen goth/metálos/dark/punk/akármi, és tisztában van a dolgok mikéntjével, a másik aki csak a pénzt látja az egészben. Természetesen az előbbi is nagyrészt csinálhatja a pénzért, hiszen ő is csak ebből él, de az utóbbi, nos... ciki. Főleg, ha negyven feletti, nyilvánvalóan nem-dark emberről van szó, aki csak azért belebújik a saját reklámozott cuccaiba, függetlenül attól, hogy tudja-e, melyik jelkép, szimbólum, jelzés mit jelent (gondolva itt pl. a bakancsba fűzőtt cipőfűző színére, pogány/alkimista szimbólumos medálokra, sosem hallgatott együtteses pólókra).
Természetesen ha ezt megjegyzed az illetőnek, máris te vagy a kötözködő, a pózer, a senkiházi, aki takarodjon az üzletből/bannolódik a tetszikelős oldalról. Nem számít, hogy már tíz évvel ezelőtt is Cure-t hallgattál és F.O. System koncertre jártál.
Szerintem igenis fontos az eladó, magam példáján tudom, hogy képes vagyok konkrétan totálisan elkerülni egy üzletet, ha az eladó nem szimpatikus, esetleg másutt még több pénzt is kiadni az adott dologért. Az eladó akaratlanul is az üzlete arca, és miért akarnánk olyasvalakit gazdagítani, aki nem szimpatikus?

10. Számlázás és egyéb ínyencségek

  Ami ténylegesen, hivatalosan is komoly, amikor elsumákolják a dolgokat - nincs számla, esetleg még blokk sem, csak gyakran költöző (APEH elől menekülő) üzlet. Hasonló eset a hibás, hamar tönkremenő dolgok, amiket természetesen nem lehet visszacserélni, mert felelősség nuku. Nem csak "milyen eladó", hanem "milyen ember" az ilyen?
 
*

Szóval összességében furának tartom, hogy érzéseim szerint ezek a dolgok úgy senkinek nem tűntek fel az érintett boltok esetében, hogy senki nem szólt az eladóknak, pedig szerintem némelyik elég bicskanyitogató. Még egyszer mondom, nem vagyok eladó vagy kereskedelmi alkalmazott, hogy ismerjem ezeknek a szabályait, de amikor féléveket töltök azzal, hogy az egyetemen stratégiai tervezést tanulok, menedzsmentet, szerzői jogokat, hát szemet szúrnak az ilyenek. És nem csak nekem, mert mondom, sokan voltak hasonló véleményen.

Természetesen ez az összegzés így, ebben a formában csak saját vélemény, nem óhajtok senkit megsérteni, lejáratni, csak felhívtam a  figyelmet néhány érdekes dologra... legyetek ti is kritikusabbak, ne hagyjátok átverni magatokat.

Találtatok ti is valami hasonló "bakit"? Mi a véleményetek a jelenségről?

8 megjegyzés:

 1. "...nyilván aki nem pesti, az nem is létezik." Úúúristen, hányszor éreztem én azt, hogy a nagy pesti goth-ok lenéztek, mert az Alföldön éltem... Nem véletlen voltam/vagyok Pest-ellenes :D ... Nagyon nem szeretem ezt a hozzáállást... Elfogadhatatlan!

  De sajnos bizony egy goth bolt csak Pesten életképes hosszabb ideig, vagy más nagyobb városban, de ugye ott inkább "rocker" boltokat csinálnak, hogy több embert ki tudjanak szolgálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát hallod én jó ideig (amikor még csak így távolról figyelgettelek) meg voltam róla győződve, hogy te is pesti vagy :o

   Hát nem szívesen vallom be, de hasonlóan érzek :( Remélem, csak rossz beidegződés, de olyan sokszor hallani, hogy a fővárosi goth emberek (meg úgy egyáltalán nem csak a mi szubkultúránkból) mennyire lenézi a "vidéki parasztot" (lol), és akkor ebből kifolyólag a nem-pestiek is utálják a "nagyképű fennhéjázó" pestieket, bah :D

   Nem vagyok benne biztos, hiszen majdnem minden megyeszékhelyen akad azért egy ilyen rockerbolt/darkshop/valaki, azért egy városkából, meg a vonzáskörzetéből csak meg lehet élni (főleg némelyiknél amilyen haszon van a holmikon...)

   Van itt Magyarországon egyáltalán különbség a metálos/rocker bolt, meg a darkshop között? Lassan úgy érzem, minden kisebb, "humoros" pólókat árusító zúg darkshoppá avanzsálódik... (Na jól van, nem elégedetlenkedek tovább, csak ezen járt az eszem)

   Törlés
  2. Lehet igazad van :)))

   Én pösti :O ?! Sose!!! :D Elég sokszor, még MGC-s korból, volt ebből probléma... na, most nem akarok csúnyát írni, de van benne olyan amit a fagyival csinálunk és popók is :D ...

   Igen, szinte lassan semmi különbség sincs "metálos" meg "rocker" meg "goth" bolt között... Valahol jó is ez, valahol meg nem.

   Törlés
 2. Nos, azzal is egyet kell értsek, hogy nem minden goth vagy dark-os ruhadarab tényleg az e. Vannak ilyen netről letöltött minták és felvasalva árulják ugyanugy drágán, míg azt magamnak negyed annyiért megcsinálom. Illetve én sem vagyok teljesen megelégedve a Goth-nak nevezett boltokkal. Nehéz olyat találni ami még azon belül is tetszik és jó lehet rám. Igen, utálom a neten való vásárlást mert nem egyszer jártam ugy, hogy mégsem volt jó rám. És az utána lévő macerával nem akartam foglalkozni. Ilyenkor ha személyesen szeretnék probálni, mi van? Menjek fel Pestre, mert ott van a boltja. Vagy egy példa, Rockpincének Győrben és Pesten. Ehh, Győr még messzebb van mint Pest. xDD
  Aztán néha érzékelem, hogy furán néznek rám, mert egyszerű fekete poló, nadrág, meg a lassan egy éves bakancsom van és kész. Semmi extra, semmi különcség. Nem azt mondom, ha vágyom erre akkor fel tudok öltözni de a mai világban....? Na mindegy is.
  De igazad van, bár ez nem csak a Goth boltokra igaz. Annyi, hogy azok a legritkábban elérhető boltok Magyarban. ilyenkor irigykedek a Britekre. Nekik milyen jó lehet már, hogy olyan istenkirály goth boltok vannak, mint annak a rendje. :D *-*

  VálaszTörlés
 3. Nemrég darkshopból rendelt ruháról kiderült,hogy kínai. Az eladó össze-vissza beszél, és hárít. Mit tehetek? Nem olcsó ruha volt..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Borzasztóan sajnálom :( Nem sok mindent szerintem, sokszor nem lehet tudni a katalóguskép alapján, miféle az áru, honnan érkezik. Elvileg van valamiféle törvény arra, hogy értelmes indokkal visszacserélhető az áru, ha jól tudom, talán nyolc napon belül, de gyanús, hogy nemigen jött volna össze, ha az eladó nem korrekt.

   Hallottam már durva sztorikat amúgy (be kellett fizetnie a srácnak előlegként pénzt, és amikor megérkezett, kiderült, hogy "kicsit" több pénzbe kerül, mint amennyiről szó volt, persze vissza nem léphetett, mert az előleget nem adták volna vissza, szóval bukta volt mindenképpen.

   Törlés
 4. A 3. pontnál rosszak a linkek, pedig kíváncsi lettem volna azokra a gyöngyszemekre. :3

  VálaszTörlés
 5. Tökéletesen egyet tudok érteni...

  Nekem az egyik nagy problémám az ilyen "dark" meg "goth" boltokkal a túlárazás. Rendben, azt megértem, ha egy rendes, szép, használatlan acélos fűző sokba kerül, de jó ég, amikor egy egyszerű (és nem hiszem, hogy tartós) fekete csőnadrágot annyiért árulnak, hogy azt hagyományos boltokban (még csak nem is turiban)feleannyiért meg tudod venni...

  A másik, amikor egy így felcímkézett boltban az egyetlen sötétebb természetű dolog három darab szegecses karkötő, egyébként konfekcióruházatot árulnak.

  VálaszTörlés