2011. április 2., szombat

A Sophie Lancaster - tragédia

Nem lenne a világ unalmas hely, ha mind egyformák lennénk?
Sophie Lancaster.
Meggyilkolták, mert más volt...Talán kevesen hallottatok róla, de 2007 augusztusában Lancashire-ben (Angliában) szörnyű dolog történt. Igaz már évekkel ezelőtt volt, de úgy érzem, pont amiatt, mivel ilyen kevés információt találtam róla, meg kell osztanom, hogy mások is olvashassák és elgondolkozzanak rajta.

Sophie egy "átlagos" húsz éves goth lány volt, épp olyan, mint te vagy én - iskolába járt, egyetemre készült, a barátjával lógott.


Az egyik éjjel hazafelé tartott a barátjával, amikor egy ittas, tizenéves társaság beléjük kötött, aztán rájuk is támadt. Robert - Sophie barátja - hiába állt a lány elé, hogy védeni próbálja, nem sokat tehetett, hiszen öten rontottak rájuk.
A fiatal pár a földre került, de a támadóknak nem volt elég, egészen addig rugdosták a fiatal párt, amíg azok eszméletlenül a földre rogytak, és ettől felbátorodva folytatták, amit elkezdtek.

Mikor végeztek, az egyik tettes telefonon hívta a barátját, hogy eldicsekedjen azzal, amit tettek - “Épp most vertünk szét valakit, kell a mobilja? Látnod kell őket, darabokban hevernek!”
A két fiatalt később megtalálták, de annyira rossz állapotban voltak, hogy alig tudták beazonosítani őket, eszméletlenül szállították őkat a kórházba.
Sophie sérülései komolyabbak voltak - a fejét ért rúgások miatt, két héttel az őket ért támadás után feladta a küzdelmet.

A tettesek börtönbüntetést kaptak (tizenöt és tizennyolc évet, a többiek kevesebbet), de ennyivel nem tehetnek jóvá egy ilyen dolgot... Elgondolkodtató, hogy milyen agyilag sérült ember képes ilyet tenni és azzal a tudattal élni tovább, hogy kioltott egy életet.

Érdekes, hogy történnek ilyen dolgok - mert mindig történnek, és mivel az ember csak ember, gyűlöl és esztelen ezért történni is fognak - még mindig a gothokkal szemben előítéletes az átlagember.
Megrázó és érthetetlen dolog ez. Rasszizmus a javából. Miért lesz rosszabb attól valaki, hogy fekete ruhát vesz fel és másképp gondolkodik, amíg ezzel nem árt senkinek? Honnan veszi bárki is a jogot, hogy ilyen brutális módon tegye tönkre valaki másnak az életét? Mindenkiben van valami egyedi, miért kellene pont azért a dologért bántani valaki, ami azzá teszi, ami ő maga?

Igenis ki kell állni mindenféle hátrányos megkülönböztetés és agresszió ellen, hiszen ha az ember saját maga érdekében nem szól, hát ki más teszi meg? Nem szabad elhallgani semmit, mert vannak olyan dolgok, amik nem "csak mással" történhetnek meg...

A lány édesanyja alapítványt hozott létre, amit szintén SOPHIE-nak kereszteltek Stamp Out Prejudice, Hatred and Intolerance Everywhere), ami nagyjából annyit jelent, hogy "Álljunk ki a gyűlölet, az előítélet és az intolerancia ellen mindenhol", így próbál küzdeni az ellen, hogy hasonló dolgok történhessenek.


A honlapot itt tudjátok megnézni: The Sophie Lancaster Foundation


Képek forrása: LINK & LINK, A szöveg forrása a fentebb linkelt TSLF

1 megjegyzés:

  1. Üdv. Sajnos ha magunk igyekszünk is toleránsak lenni,az másnak nem feltétlen jelent domináns, követendő mintát. Nyilván amiatt hogy nem szándékszunk dominálni, eluralni és leuralni a másikat valahogy így: Majd mi megmondjuk a véleményed! Gondolom ismert előtettek az alábbi okfejtés, fogadjátok el mint gondolat-kísérletet...Na pont gondolat NINCS benne: Minek kell ezeknek(...) gonosz, szörnyeknek meg vámpírnak öltözni. (Mert olyan korban élünk hogy egyre inkább tűnik úgy hogy a szörnyek okíthatnak emberségre,és ők pontosan kötöttségeik miatt hűen és rendíthetetlenül ragaszkodnak az eszméikhez,itt "figyel be a bukott-angyal vonal,külsőségen mindenképpen)Miért kell ezeknek vámpírnak öltözni.(Mert a vámpírok a szörny-világ arisztokratái. Ki akar fogyasztói zombi lenni a szörny - világ legalja,söpredéke lenni? Renben;ez külcsín tekintetében egy sosem-volt viktoriánus kor...Némelyik ruha-kompozíció,avagy ruha költemény(költemény;ez a lényeg!) anyagában, szabásában, színében bizarr, avagy "merész". Nyilván nem a viktoriánus kor, szerencsétlenjeinek, lecsúszottjainak,mondjuk ki veszteseinek kényszerből viselt rongyait fogják a költői szabadság szabályai(van olyan?) szerint átalakítva , változtatva hordani. A Whitechapel, és még lepukkantabb negyedek egykori nyomorultjai embertelen,sorban éltek, oly mélységeit járva meg az evilági pokolnak anyagi, és szellemi tekintetben amit az állatok sem ismerhetnek meg! Nyilván nem tekinthetők ők követendő mintának eleve ha az emberben van valamiféle eszképista elvágyódás,valamiféle meghatározhatatlan igényesség ami kiveszőben van a világból, és e kor sötét irodalma az ahol még e láng, ez isteni szikra világol,és a belőle sarjadt jajj de dekadens irányzatok! Szóval;ne provokálj! Ne különbözz! Mér így különbnek hiszed magad? Mennyibe került ez a gönc? (Jó esetben csak a zsebedben, és a fejedben turkálnak, és jó estben "csak" átvitt értelemben... és nem a zsigereidben.) Ha megértő vagy,-akár erőnek erejével-van ki gyengeségnek véli. És megértheted az indítékokat, a motívumokat, szánhatod őket attól független kitaposhatják a szó-szoros értelmében a lelket belőled, és felrakják file-megosztóra pár like reményében. Ilyenkor az ember, tényleg szeretne halhatatlan gonosz-szörny lenni. De...NEM ghotic sajátosság arról álmodozni(Istenem;milyen hitványak az álmaik, vágyaik)hogy lesz egy nagy katasztrófa, jönnek a zombik, AMIKET fantáziadús módon(külső kameraállásnak vagy az egyívású haveroknak játszva) sebezhetetlenül lehet,trancsírozni, az anyjuk jóistenit, hiszen halottak! Igen;halottak azaz a LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK. Félelmetesek;mivel test LÉLEK nélkül.Viszont: Nyomorultak, lassúak, esetlenek, fegyvertelenek... ismerős a képlet? Valószínű már életükben is vesztesek voltak. DOLGOZTAK ...ki hallott ilyen looserséget?! Ennyi másság is elég lehet,hogy az előregyártott vágy-képek megvalósításának szabad utat engedjenek a szellemileg pusztán felhasználói szintűek. Nagy szükség lenne arra a Second Coming-ra.

    VálaszTörlés